Акценти

 • Министър Румен Радев: Ключово е да има диалог и чуваемост между държавата и заетите в енергетиката

  Министър Румен Радев: Ключово е да има диалог и чуваемост между държавата и заетите в енергетиката

  Най-важно за всички ни е да имаме разговори, диалог и чуваемост. Едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място и сигурността на енергийната система. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев. Заедно със заместника си Красимир Ненов той пристигна за среща в административната сграда на ТЕЦ „Марица изток 2", на която бяха поканени легитимните синдикални представители на централата и на „Мини Марица изток“, както и ръководствата на двете дружества. Заради протестите поканените не присъстваха на разговора и той се състоя само с представители на ръководството.

  прочети повече
 • Зам.-министър Ненов: Целта на териториалните планове е да обосноват нуждата от нови работни места

  Зам.-министър Ненов: Целта на териториалните планове е да обосноват нуждата от нови работни места

  Териториалните планове за справедлив преход не налагат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищните централи и мини. Те имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход. За съжаление в България за момента нямаме актуализиран интегриран план в областта на енергетиката и климата, който да показва как в бъдеще ще се развиват мощностите и какъв ще е енергийният баланс. По тази причина се получи изключително необичайната ситуация в териториалните планове да се обсъжда енергийният преход, при условие че всъщност тяхната цел и смисъл е да обосноват нуждата от създаване на нови работни места. Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред журналисти в Раднево, където трябваше да се състои дискусия относно Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Протести обаче попречиха на провеждането на същинска дискусия.

  прочети повече
 • Министър Радев участва във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ

  Министър Радев участва във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ

  В рамките на своето участие във втория кръг на Стратегическия диалог между България и САЩ в Държавния департамент министърът на енергетиката Румен Радев се срещна с помощник секретаря за енергийните ресурси Джефри Паят. По време на срещата министър Радев представи основните направления за развитие на енергийния сектор у нас до 2050 година. Бяха посочени сериозните предизвикателства в региона, но и високото значение на инициативите за осигуряване на краткосрочна стабилност чрез енергийна свързаност и сътрудничество, както и перспективите за дългосрочна устойчивост чрез развитие на нови мощности и енергийна инфраструктура.

  прочети повече

Предстоящи събития

всички

Новини

Финални обсъждания на Териториалните планове за справедлив преход

Финални обсъждания на Териториалните планове за справедлив преход

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов участва във финално обсъждане на Териториалните планове за справедлив преход на областите Перник и Кюстендил, което се проведе на територията на ТЕЦ „Бобов дол“ по покана на местната общност. Дискусиите продължават в отговор на установения дефицит на информация сред засегнатите от прехода по места. Териториалните планове имат за цел да адресират ефектите от енергийния преход и нуждите на засегнатите, подчерта г-н Ненов. Той благодари на участниците в дискусията за активността по време на предходната серия от дискусии, след която са били получени редица предложения и част от тях са намерили място в документите.

още

Актуални теми

Отворена е възможността големи предприятия да заявят инвестиционни намерения за област Стара Загора

Отворена е възможността големи предприятия да заявят инвестиционни намерения за област Стара Загора

Привличането на нови инвестиции, които създават качествена заетост е от ключово значение за устойчивото развитие на област Стара Загора. С оглед максимална публичност и прозрачност, както и с цел получаване на възможно най-пълна информация за инвестиционни намерения в региона на Стара Загора от страна на големи предприятия, Министерството на енергетиката продължава да предоставя възможност за заявяване на инвестиционни намерения от страна на големи предприятия за област Стара Загора в срок до 31 октомври 2023 г. Срокът е обвързан с процеса на преговори с Европейската комисия по плановете за справедлив преход.

още

За обществено обсъждане

МЕ провежда консултации по Доклад за екологична оценка и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България

Днес, (19.09.2023 г.), на основание чл. 20, ал. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка за планове и програми (Наредба за ЕО) и чл. 74, ал. 2 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Министерство на енергетиката съобщава на обществеността, заинтересованите органи и трети лица за открита процедура за провеждане на консултации. Консултациите по изготвения доклад за ЕО и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България – Национална програма в съответствие с Директива 2011/70/Евратом започват от датата на публикуване на настоящото съобщение и са със срок 30 (тридесет) дни (от 19.09.2023 г. до 18.10.2023 г., включително).

още

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg