Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

В Плевен се проведе обучение за енергийна ефективност, финансирано със средства от програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия"

В Плевен се проведе обучение за енергийна ефективност, финансирано със средства от програма BG04 свали снимката

В периода 25.01.2016 г. – 26.01.2016 г. в град Плевен се проведе двудневно обучение за енергийна ефективност. Събитието се състоя в рамките на проект BG04 "Енергийна ефективност и възобновяемa енергия", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Бенефициент по проекта е Висшето училище по застраховане и финанси с партньори консултантската норвежка фирма Norsk Energi, Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие и Енергоефект Консулт, България. Това бе вторият модул на обучение, провеждано в град Плевен. Участие в него взеха представители на общински училища, Общините Белене, Искър, Долна Митрополия, Областна администрация на Плевен, а както и АУЕР.

През втория модул от обучението участниците получиха основни познания в сферата на енергийните одити и на системите за високоефективно климатизиране на сгради с източници на възобновяема енергия. Бяха прoведени практически занятия в мобилен офис с дидактическо оборудване за обучение за системи за използване на аеротермална и геотермална енергия.

Енергийното обследване като инструмент на анализа и основи на построяването на енергийните баланси бяха други засегнати теми по време на обучението. На аудиторията бе поставено практическо упражнение за разработване на опростено енергийно обследване, което включва извършването на енергиен баланс на сграда, оценяване на мерки за енергийна ефективност и финансов анализ на мерките, оценка на примерно енергийно обследване и откриване на несъответствия, икономическа оценка на системите, както и основни принципи при изготвяне на технически задания за внедряването им.

Всеки служител, който участва в поне два от трите модула на обучение в град Плевен,  ще получи сертификат за успешното завършване на програмата. През миналия месец бе проведено първото такова обучение в областта на енергийната ефективност. Участие в него взеха представители на Общинската администрация на града, общини от областта, както и на различни училища. През следващите месеци предстои да бъде проведено и последното от трите модула на обучение в град Плевен.

отпечатай тази страница