Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Теменужка Петкова: Енергийната сигурност е изключително важна за България

Теменужка Петкова: Енергийната сигурност е изключително важна за България свали снимката

"Енергийната сигурност е изключително важна за нашата страна. Затова един от основните приоритети на правителството в сектор "Енергетика" е диверсификацията на енергийните доставки". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри първото заседание на междуведомствената работна група за стратегически диалог със САЩ. Тя запозна участниците в заседанието с интензивните усилия на правителството за ускоряване изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави. Особен приоритет сред тях е интерконекторът с Гърция, който се явява връзката на нашата страна с Южния газов коридор.

"Работата, която ще извършим заедно по отношение на енергийната сигурност, е жизненоважна. От първостепенно значение е България да диверсифицира своите източници на енергия и Съединените щати са готови да помогнат по всякакъв възможен начин"  каза при откриването на срещата американският посланик в България Н.Пр. Марси Рийс.

Работата на междуведомствената група за стратегически диалог със САЩ е продължение на постигнатите договорености между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Джон Кери при посещението му в България през януари. Участниците в първата среща на групата обсъдиха регионалното енергийно сътрудничество и диверсификацията на маршрутите на електрическа енергия и природен газ. В този контекст те бяха запознати с подготовката на първа работна среща по Вертикалния газов коридор през втората половина на месец април. Напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция – България и предстоящото подписване на ново споразумение, което да ускори развитието на проекта също бе сред обсъжданите теми. Акционерите по проекта имат волята да подпишат окончателно инвестиционно решение до 29 май, което е от ключово значение за започване на строителните дейности през март следващата година и завършването на проекта през 2018 г.

Участниците обсъдиха усилията на своите правителства в областта на реструктурирането на енергийния сектор и формирането на политики, както и въпроси, свързани с доставки на ядрено гориво за България. Българските участници информираха своите американски партньори за необходимостта от нов специализиран софтуер и обучение в областта на прогнозирането и планирането на енергийната система на страната и региона.

 

отпечатай тази страница