Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Повишаването на ефективността на енергийните предприятия ще допринесе за преодоляване на климатичните предизвикателства

Повишаването на ефективността на енергийните предприятия ще допринесе за преодоляване на климатичните предизвикателства свали снимката

Внедряването на нови технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии и повишаването на ефективността на производството са ключовите възможности за развитие на българската енергетика в контекста на съвременните предизвикателства, свързани с климатичните промени. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията "Климатичните изменения и предизвикателства пред българския бизнес и заетостта", организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България и фондация "Фридрих Еберт". Във форума участва и заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. Двамата изтъкнаха пред аудиторията, че климатичното споразумение от Париж не поставя нови изисквания към България, извън тези, които страната ни вече е поела като член на ЕС във връзка с пакета "Климат - енергетика".

Без съмнение, Глобалното споразумение за борба срещу климатичните промени, подписано тази година в Париж, е историческо, защото дава посока за устойчиво развитие на националните икономики, каза Теменужка Петкова. По думите на заместник-министър Николов, Парижкото споразумение отбелязва нов етап за увеличаване на колективните действия в световен мащаб за ускоряване на глобалния преход към нисковъглеродно общество, което е устойчиво на климатичните промени.

България спазва и ще продължава стриктно да спазва ангажиментите си по пакета „Климат-енергетика“ на ЕС. Тази рамка до 2030 г., която бе приета през октомври 2014 г., обединява различни цели на политиките в областта на климата и енергетиката, сред които: сигурност на енергийните доставки, конкурентоспособност на икономиките посредством подход, основан на високите технологии и  ефективността на разходите и ресурсите, намаляване на емисиите парникови газове и други.

За реализация на тези основни цели българското правителство разработва национален план „Климат – енергетика“ и нова енергийна стратегия, подчерта Петкова. Тя поясни, че в Министерството на енергетиката е създадена работна група за подготовка на стратегията, която трябва да бъде готова през следващата година. Предстои документът да бъде подложен на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни. Целта ни е да постигнем максимален обществен консенсус за предвидените в новата енергийна стратегия политики и мерки, каза още енергийният министър.

Въпреки че документът все още е в процес на подготовка, в аванс от думите на заместник-министър Николов стана ясно, че централно място в него е отделено на устойчивото развитие на минния бранш като основа за конкурентоспособна енергетика.

отпечатай тази страница