Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерството на енергетиката обявява за обществено обсъждане процедура за финансиране на инсталации за производство на електроенергия от слънце и вятър, със съоръжения за съхранение от Националния план за възстановяване и устойчивост

Министерството на енергетиката обявява за обществено обсъждане първата от серия покани по процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост - BG-RRP-4.032 C4.I6 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия".

Процедурата е в изпълнение на част от Инвестиция 6 „Подкрепа за нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия“  (C4.I6) от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България.

Основната цел на инвестицията е да допринесе за увеличаване на дела на чиста енергия в енергийния микс на България по пътя към климатична неутралност чрез предоставяне на подкрепа за изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

По настоящата процедура ще се осигури предоставяне на инвестиционна подкрепа за изграждане на минимум 570 MW мощности за производство на електрическа енергия в комбинация със 150 MW съоръжения за съхранение на електрическа енергия. Процедурата е насочена единствено към инсталации за производство на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия със съоръжения за съхранение, като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за съоръженията за съхранение.Локалното съоръжение за съхранение следва да има следните характеристики:

минимален капацитет от 30 % от общата инсталирана мощност (MWAC) на производствения компонент на интегрирания проект, но не по-малко от 1 МWAC и максимален капацитет до 50% от общата инсталирана мощност (MWAC);

За да бъде допустимо предложението за инвестиция следва бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Размерът на безвъзмездното финансиране по процедурата е 265 372 950 лева, като ще се финансират до 50% от допустимите разходи, но не повече от 1 075 706 лева за 1 МWAC (капацитет за съхранение).

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибнотостопанство.

Общественото обсъждане на процедурата ще продължи до 06.11.2023 г., включително. Предложения и коментари може да се изпращат в системата ИСУН 2020, раздел „Процедури за БФП“ – „Национален план за възстановяване и устойчивост“, „Процедури за обществено обсъждане“. Те трябва да са в свободен текст в поле „Описание“ от меню „Изпрати коментар/предложение“.

Пакет документи

отпечатай тази страница