Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Жечо Станков: Надеждното съхранение и управление на радиоактивните отпадъци гарантира безопасността на хората и опазването на околната среда

Жечо Станков: Надеждното съхранение и управление на радиоактивните отпадъци гарантира безопасността на хората и опазването на околната среда свали снимката

Надеждното съхранение и управление на радиоактивните отпадъци гарантира безопасността на хората и опазването на околната среда. Осъзнавайки това през изминалата година Министерския съвет прие нова Стратегия за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО) с хоризонт до 2030 г. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на кръгла маса "Управлението на радиоактивните отпадъци от АЕЦ - защо, кой и как".

По думите на Жечо Станков стратегическият документ предвижда усъвършенстване  на  технологичните процеси на  първична обработка  на РАО, оптимизация на процесите за съществено намаляване обема на генерираните отпадъци, както и пускане в експлоатация на съоръжения за вторична преработка.Сред основните принципи на управлението на ОЯГ и РАО, заложени в националната политика са: защита на човешкото здраве и бъдещите поколения, както и опазване на околната среда, чрез изолиране на отработеното ядрено гориво и контрол върху генерирането на радиоактивни отпадъци.


Като основен приоритет на страната в дейностите за управление на РАО, енергийният заместник-министър посочи изграждането и пускането в експлоатация на Национално хранилище за погребване на РАО. Хранилището ще бъде многобариерно модулно съоръжение с капацитет  138 200 m3 или 19 008 броя стоманобетонни контейнери. Предвижда се съоръжението да бъде въведено в експлоатация през 2021 г. за период от 65 години.


Ядрена енергетика има водеща роля на базова мощност в енергийния микс у нас, като в момента около 40% от електроенергията се произвежда от АЕЦ "Козлодуй", каза още заместник-министър Станков. По неговите думи от водещо значение за страната е запазването на капацитета за нейното развитие при гарантиране на безопасността за населението.

отпечатай тази страница