Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Близо 90 хил. лв. са вложените средства по Норвежката програма в детска градина "Яна Лъскова" в Несебър

Близо 90 хил. лв. са вложените средства по Норвежката програма в детска градина свали снимката

"Мерките за енергийна ефективност дават възможност да се реализират спестявания от разходи за енергия, да се намалят емисиите от вредни газов и да се осигури  комфортът на най-ценното, което имаме – нашите деца". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването на обновената със средства по програмата обект. Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, сградата за на ОДЗ "Яна Лъскова" в град Несебър. Извършените строителнно-монтажни работи в детската градина, с капацитет от 270 деца, са на стойност близо 90 000 лева. С осигурените средства и в резултат на анализа на енергопотреблението, ще бъдат намалени разходите за осигуряване на битова гореща вода  чрез внедряване на възобновяем енергиен източник, посредством монтиране на слънчеви  панели за затопляне на топла вода за битови нужди  в санитарните помещения,  кухнята и съществуващия басейн. Очакваният екологичен ефект е спестяването на 25,33 тона въглеродни емисии. Обновяването на ОДЗ "Яна Лъскова"  е изпълнен съвместно с норвежките партньори  "Хенрик Сторм Офтеланд Ер§Ди" – Осло и е част от проекта на Община Несебър "Изпълнение на мерки за енергийна ефективност за 7 обекта на територията на общината по Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" е на стойност 638 427 лева. В рамките на проекта се обновяват седем детски градини на територията на общината, като освен в гр. Несебър те се намират и в гр. Свети Влас и Обзор, селата Равда, Оризаре и Кошарица. Със средствата от безвъзмездната помощ ще бъдат изградени и въведени в експлоатация 7 инсталации за подготовка на БГВ (битова гореща вода) с плоски селективни слънчеви колектори, като на годишна база седемте обекта общо  ще усвояват 184 060 КWh слънчева енергия, ще намалят емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще правят икономии от разходите за ел.енергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год.

За Черноморския регион са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за четири общини – Несебър, Поморие, Бургас и Приморско. Общият размер на предоставените средства възлиза на повече от 2,5 млн. лева. С тях се обновяват общо 10 сгради, от които 7 в община Несебър и по една в останалите общини.

Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014 въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия. Средства по програмата са 15 600 288 евро, от които 13 260 245 евро (85 %) са безвъзмездна финансова помощ и националното съфинансиране е в размер на 2 340 043 евро (15 %). На 18 август миналата госдина бяха подписани 34 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с 32 общини в страната на обща стойност 20 419 775.06 лева. По проектите се изпълняват мерки за повишаване на енергийната ефективност в над 100 сгради, като 37 от тях са училища, 41 детски градини, 8 болници и други сгради със социално значение. Очаква се след изпълнението на проектите емисиите на CO2 да бъдат намаленк с около 5 656 годишно.

отпечатай тази страница