Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Бизнесът и политиците подкрепиха либерализацията на пазара на електроенергия

свали снимката

Представители на бизнеса и политиката изразиха подкрепа за енергийната реформа в страната на събитието Powers Summit 2023. Te приветстваха промените, свързани с либерализацията на пазара на електрическа енергия, и излъчиха три основни приоритета:
прецизиране и имплементиране на пазарния модел в първото тримесечие на 2024 г.; изработване на пътна карта за пълна либерализация на пазара на електроенергия с включени ясни механизми за защита на потребителите; прилагане на европейските регулации в тяхната цялост.
Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че казаното в панела е в съзвучие с това, което се прави в министерството, и допълни, че при пълната либерализация на пазара на електроенергия трябва да има и ясни механизми за защита на потребителите.
Той изрази мнение, че България не трябва да бъде просто един пасивен участник, когато става въпрос за европейски регулации.
“Във всяка една проекция - и като бизнес организации, като браншови организации, естествено и ние като държавни институции, трябва да участваме проактивно. Това е начинът да си гарантираме националния интерес”, заяви министър Радев.

отпечатай тази страница