Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

свали снимката

Министърът на енергетиката Румен Радев и министърът на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни. Това се случи на среща в Париж на 21 февруари.
Декларацията цели установяване на рамка за засилване на сътрудничеството в ядрената енергетика. Тя включва обмен между съответните ядрени програми, сътрудничество между индустриите, свързани с ядрената енергетика и веригите на доставки, насърчаването на участието на промишлени предприятия от двете страни в нови проекти, изследванията в сферата на безопасността, развойната дейност и иновациите, поддръжката и повишаването на високото ниво на знания и експертен опит чрез засилване на сътрудничеството в обучението и образованието и т.н.

 

Министър Брюно Льо Мер: „Искаме да разширим сътрудничеството си с България и в други области по отношение на ядрената енергетика. Това включва сътрудничество във веригата на доставки, развитието на уменията. Изложих идеята за проект от общ интерес в ядрената област, защото знаете, че имаме много проекти от общ интерес по много теми, включително суровини, водород. Струва си да имаме проекти от общ интерес в областта на ядрената енергия“

Министър Румен Радев: „Искам да изразя задоволство си от подписването на тази Декларация за сътрудничество в ядрената сфера. Когато споделяме ноу-хау за технологии, образователни и квалификационни програми между България и Франция в ядрената област, това означава, че споделяме и разбиране за бъдещето, но и за сигурността и конкурентоспособността - зелено бъдеще, базирано на реален базов товар, на нисковъглеродна енергия, която е сигурна, надеждна и ни дава шанс да бъдем устойчиви, конкурентоспособни и да развиваме икономките си по най-добрия начин.“

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основни теми по време на срещата на министър Румен Радев и министър Брюно Льо Мер.

отпечатай тази страница