Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Усвояването на нови площи за добив на въглища от участък в Пернишкия въглищен басейн ще бъде преустановено

свали снимката

Да бъде преустановен напредъкът на минните работи в земите, засегнати от дейността на участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн. Такова предписание ще бъде изпратено от Министерството на енергетиката до концесионера – "Мин индъстри" ЕООД, до края на днешния ден.

По повод създалото се напрежение сред местните жители от няколко пернишки села министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря днес с представители на концесионера и ги запозна с получено вчера в МЕ писмо от Общинската служба по земеделие – Перник. От него става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова. Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите.

По време на срещата представителите на "Мин индъстри" ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост. Придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.

отпечатай тази страница