Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: ДБ участваше в редовно правителство, което можеше да смени представителя на държавата в Лукойл

Двойният аршин е типичен за тези народни представители

Ако Демократична България толкова много са искали да сменят представителя на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“, са можели да го направят, докато бяха част от редовни кабинети. Когато ДБ са във властта,  забавяния не ги притесняват. Доказателство за това е, че още на 29 януари 2022 г. – преди повече от една година, същите народни представители, които днес се оплакват от забавена процедура по смяна на представителя в „Лукойл Нефтохим Бургас“,  са питали предшественика ми Александър Николов за същия казус. В отговора си той обяснява, че ще бъдат разработени „ясни критерии“ и проведен „прозрачен конкурс“ за избор на нов представител. Няколко месеца по-късно – на 28.06.2022 г., е проведено Общо събрание на дружеството и въпреки, че предишното ръководство на МЕ е обявило намерение за смяна, не го е направило. В обобщение – няколко пъти правителството с участието на Демократична България е имало възможност за смяна, но не я е направило.

През м. август 2022 г., когато служебното правителство встъпи в длъжност, не бяха открити никакви критерии за провеждане на конкурс – нито финализирани, нито в процес на разработка. Разбираемо, това не притеснява въпросните депутати от ДБ, които показват двоен аршин за един и същ казус и за един същ парламентарен въпрос. Когато техен редовен министър е забавил процедура, отговорността се прехвърля на служебния. Основните работни ангажименти на експертите в Министерството на енергетиката са блокирани с изготвяне на десетки въпроси на депутати от ДБ, които имат една цел – да се отклони вниманието от бездействието на народните представители, които за месец и половина не са приели нито един закон.

Политически партии дадоха ясни индикации, че редовно правителство ще бъде избрано в най-кратки срокове. То може да направи смяната още през месец юни. При липса на редовен кабинет, имаме готовност да финализираме процеса и да решим и този заварен проблем.

отпечатай тази страница