Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Резултати от проверките на МЕ в енергийни предприятия

В периода 18-20 януари 2017 г. съвместни екипи на Министерството на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране извършиха проверки в трите електроразпределителни дружества. От началото на м. януари 2017 г. поради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната бе регистрирано рекордно за последните двадесет години потребление на електрическа енергия. За да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията, съвместни екипи на МЕ И КЕВР провериха жилищни сгради, обслужвани от трите електроразпределителни дружества. Екипите провериха над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти.

Съвместните комисии от МЕ и КЕВР не установиха надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

С оглед по-пълно и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, МЕ и КЕВР изпратиха до трите електроразпределителни дружества допълнителни въпроси, на които те трябва да отговорят през тази седмица. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.

С цел гарантиране сигурността на електроенергийната система в страната, екипи на МЕ, съвместно със специалисти - маркшайдери, извършиха на място фактическа и документална проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Инспекцията е направена във връзка със задължението на централите по Наредба 11 от 2004 г. за резервите от горива. Проверката установи, че към 6-ти януари 2017-та година складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100%, съгласно изискванията на Наредба 11. Освен ангажиментите по Наредба 11, централите – ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ 3 – Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" имат задължения и съгласно договорите с "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

От 7-ми януари 2017 г. поради трайно ниските температури и влошените зимни метеорологични условия, както и достигнатото рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, е активиран студеният резерв. Увеличеното производство на електрическа енергия наложи необходимостта да бъдат използвани и определено количество от запасите на въглища на склад. Ниските температури и влошената метеорологична обстановка създадоха временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 07.01.2017 г. – 20.01.2017 г. в централите ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград складовите наличности на въглища са намалели. Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени предвидените финансови санкции.

Проверката установи, че от 20-ти януари до настоящия момент включително, доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества.

 

отпечатай тази страница