Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Радев: Координираните действия на ниво ЕС са ключови за овладяване на нестабилните цени на енергията

свали снимката

Координираните действия на ниво ЕС са от ключово значение за постигане на стратегическа автономност, при гарантиране устойчивостта на енергийната система и овладяване на нестабилните цени на енергията. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на неформалното заседание на министрите на околната среда и енергетиката, което се проведе във Валядолид, Испания.

В центъра на дискусиите на заседанието бяха въпроси, свързани с Конференцията на ООН по изменението на климата (СОР 28), както и приноса на енергийния сектор за постигане до 2030 г. на амбициозните цели, залегнали в Парижкото споразумение. Укрепването на веригата на енергийните доставки, предизвикателствата пред цифровизацията на вътрешния енергиен пазар, както и управлението на търсенето и съхранението също бяха сред централните теми на обсъждане.

Министър Радев отбеляза усилията на българската страна за диверсификация ни източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси, постигане на енергийна сигурност и конкурентоспособност. По неговите думи, ускоряването на зеления преход чрез използване на повече енергия от възобновяеми източници и повишаване на  енергийна ефективност ще намали емисиите и зависимостта от вносни изкопаеми горива и ще осигури достъпни цени на електроенергията за европейските граждани. Същевременно ключово значение в процеса ще продължи да има отчитането на националните особености на държавите членки и принципа за технологична неутралност.

Постигането на цифровизиран и интегриран вътрешен енергиен пазар в ЕС ще изисква  засилване на сътрудничеството и солидарността, посочи в заключение министър Радев. Осигуряването на високо ниво на гъвкавост на енергийната система чрез инвестиции в съхранение и развитие на мрежовата инфраструктура би позволило по-лесно и по-ефективно интегриране на енергията от възобновяеми източници в мрежата.

отпечатай тази страница