Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова и френската компания "Фраматом" очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството

Министър Петкова и френската компания свали снимката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания "Фраматом" г-н Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Двамата разговаряха днес в Министерството на енергетиката.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. В тази връзка в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Г-н Леливър подчерта, че от страна на "Фраматом" е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване. По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019-та година. "Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", допълни тя.

отпечатай тази страница