Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: Не "Булгаргаз" е продал, а "Булгартрансгаз" е купил природен газ на ниска цена в първия ден от войната

свали снимката

В първия ден от военните действия в Украйна "Булгартрансгаз" е купил природен газ на цена от 120 лв/МВтч. Това е с 48% по-евтино спрямо средните цени за деня, постигнати преди тази покупка и с около 31 лв/МВтч по-евтино спрямо средните цени за февруари. Това поясни пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов по повод обвиненията от страна опозицията, че 20 часа след старта на военните действия в Украйна, през нощта, "Булгаргаз" е продал "на тъмно" 4200 МВтч природен газ на половин цена. Заради това опозицията прогнозира 50-процентен скок на цената на синьото гориво у нас през април.

Министър Николов поясни, че излишъците от природен газ в региона на дневна база се търгуват в края на деня и именно така е станала възможна въпросната покупка от страна на "Булгартрансгаз". Тя е реализирана напълно прозрачно през платформата на газов хъб "Балкан". Енергийният министър класифицира твърденията на ГЕРБ-СДС като "откровени лъжи", насочени срещу стабилността в държавата.  Той призова опозицията за отговорно поведение, въпреки политическото противопоставяне.  

По отношение на газовите доставки от "Газпром експорт" за България, министър Николов съобщи, че към момента те са регулярни и без смущения. Плащанията към руския доставчик за м. март са направени. Въпреки това, Министерството на енергетиката е предприело поредица от стъпки, които да гарантират сигурността на снабдяването. От средата на м. февруари е ограничен до минимум или преустановен (когато е възможно) добивът от ПГХ Чирен. При наличие на излишъци, те се нагнетяват в хранилището. "Булгаргаз" е отправил запитване към различни контрагенти за евентуални доставки на втечнен природен газ през м. март. Изследва се консумацията на природен газ и в съседните държави, така че да бъдат планирани по-високи обеми на покупките на втечнен природен газ, което ще осигури по-добри цени. Водят се разговори с Азербайджан за възможностите за изпълнение в цялост на договора за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ, както и за евентуални допълнителни количества. На базата на взетите мерки енергийният министър заключи, че потреблението в предстоящите месеци е гарантирано и няма необходимост от допълнително поскъпване на газа.

Министър Николов определи като "организирано мероприятие" опитът да бъде създадена паника на пазара на дребно на горива в България през последните два дни. "На 2 и 3 март в страната бяха закупени четири пъти по-големи количества горива спрямо средните равнища. Въпреки изключителното търсене, те бяха налични и недостиг нямаше", изтъкна енергийният министър. Той поясни, че цената на рафинерията "Лукойл Нефтохим" към бензиностанциите не е променена, а планираното производство за м. март е 245 млн. литра гориво – с 35 млн. литра повече спрямо същия месец на 2021 г.

отпечатай тази страница