Мина "Оброчище" възстанови нормалната си работа, от рудника благодариха на Министерството на енергетиката

От днес мина "Оброчище" възстанови нормалната си работа, след активни протестни действия на миньорите от 9 до 23 март тази година. От ръководството на рудника благодариха на Министерството на енергетиката за ценното съдействие  за решаването на трудовия спор в дружеството. Тази сутрин е проведен извънреден инструктаж и първата смяна е започнала работа.

След телефонен разговор на министъра на енергетиката Николай Павлов вчера следобед концесионерът "Евроманган" прие да започне преговори с протестиращите работници.

За разговора беше информиран и министър-председателят Огнян Герджиков, който следеше отблизо ситуацията.

Ролята на медиатор в уреждането на спора пое екипът на Министерството на енергетиката, който извърши проверка на място в мината на 22 и 23 март 2017 г. В преговорите участва и омбудсманът Мая Манолова.

По молба на министър Николай Павлов, за да се гарантира нормална атмосфера за уреждане на трудовия спор, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов осигури полицейско присъствие в района на протестните действия.

Както вече беше съобщено, след 4-часовите преговори на 23 март, организирани от екипа на Министерството на енергетиката на място с участието на ИА "Главна инспекция по труда", работещите постигнаха споразумение с концесионера "Евроманган" ЕАД.

Споразумението предвижда трудовите възнаграждения на всички работещи в "Евроманган" ЕАД да се увеличат със 158 лв., считано от 1 април 2017 г. Ваучери за храна ще се дължат и за работа през почивни дни и положен извънреден труд. Медицински прегледи ще се извършват веднъж годишно, като следващите прегледи ще се проведат в 3-месечен срок. Възнагражденията за положен нощен труд ще се увеличат от 28 на 30 ст. на час. Дните на протеста от 9 до 23 март включително ще се начисляват като платен годишен отпуск.

Днес министърът на енергетиката Николай Павлов благодари на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов за съдействието.

 

отпечатай тази страница