Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Жечо Станков: Международен фонд "Козлодуй" предоставя близо 9 млн. лева за енергийна ефективност в българските домове

Жечо Станков: Международен фонд свали снимката

"Международен фонд "Козлодуй" предоставя 8,8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ към кредитния ресурс от 40 млн. лева, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, за енергийна ефективност в българските домове". Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков при представянето на новия етап на Програма за енергийна ефективност в дома (REECL) в България, чийто партньор е Министерството на енергетиката. По думите му продължението на програмата е възможно след успешното приключване на първите две фази от нея и е в отговор на големия потребителски интерес.

Заместник-министър Станков подчерта, че в резултат на направените подобрения в енергийната ефективност на жилищата по програмата се спестяват повече от 236,856 МВтч. енергия годишно, а въглеродните емисии, свързани с жилищното потребление на енергия, са намалели със 247.442 тона на годишна база. "Това намаляване на използваната енергия и на въглеродните емисии ще направи българските домакинства екологично отговорни потребители на енергия", каза още той.

Зам.-министър Станков изрази увереност, че продължението на програмата ще се радва на още по-висок интерес от страна на българските потребители и през следващите три години ще подобри енергийната ефективност в още 4 000 български домакинства през следващите три години. "Реализирането на поставените мерки, в рамките на програмата, несъмнено ще допринесе и за постигането на общоевропейските цели за устойчиво развитие", категоричен бе той.

Програмата за енергийна ефективност в дома REECL e създадена от Европейската банка за възстановяване и развитие през 2005-та година. Тя предлага на индивидуални домакинства, сдружения на собственици на етажна собственост и доставчици на частни услуги в страната, възможността да реализират подобрения в енергийната ефективност в жилищни сгради, чрез отпускане на целеви кредит, техническа помощ и безвъзмездна финансова помощ посредством местни банки, участници в програмата.

отпечатай тази страница