Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: Днес трябва интерконекторът с Гърция да получи Акт 16

Водещ: Ще говорим за енергетика в следващите минути, разминахме ли се с апокалиптичните сценарии за зимата на студено и на тъмно ли ще стоим, или има план за действие, и на каква цена ще бъде този план изпълнен? При мен вече е Росен Христов - служебният министър на енергетиката. Здравейте. Добро утро. Господин Христов, колко газ имаме и докога ще имаме газ?

Росен Христов: Не се очаква недостиг на газ. Продължаваме да работим, както от самото начало обявихме, по диверсификацията. Дори и в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятам да обявим и търг за тръбен газ, така че нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон и не само. Въпросът така, както винаги сме обсъждали, е в цената. Именно затова и водим тези конкурентни процедури, за да може посредством преговори да задържим нивото - това, което вече постигнахме - в порядъка на 250 лв. на мегаватчас.

Водещ: Само нещо да уточните. Казахте, че ще обявите търг за тръбен газ, малко повече подробности?

Росен Христов: Търгът за тръбен газ е отворен към доставчици, които имат излишни количества, основно в съседни държави или там, където имаме транзитни системи, така че да може да доставяме по същите тръбопроводи, по които и в момента доставяме. Ние в момента получаваме тръбен газ основно от Гърция, част от Турция, така че има индикация от партньори там, че могат да осигурят допълнителни количества и днес отваряме търг, за да видим какви оферти реално ще получим.

Водещ: За какви количества говорим и на каква цена, за същата цена ли ще се договаряте или по-висока?

Росен Христов: Не. Борбата винаги е била за по-ниска цена.

Водещ: Да, възможностите какви са е въпросът?

Росен Христов: Засега има сериозен интерес и към търговете, които обявихме за втечнен газ, имаме индикация за участие, тоест компаниите са заявили, че са готови да участват в търговете за тръбен газ. Така че нашите очаквания са оптимистични.

Водещ: Но нали знаете, сега като казахте особено и Гърция, реакцията е: ами да, гърците ще ни продават руския газ, от който ние се отказахме. Така ли стоят нещата?

Росен Христов: Ние не сме се отказвали от руския газ. Както всички знаят, ние възобновихме контакта с "Газпромекспорт". Засега от тях нямаме някакви новини в отговор на нашите искания, които отправихме.

Водещ: Какво значи няма новини? Няма изобщо отговор или отговор има: изчакайте, още мислим?

Росен Христов: Ами отговорът беше: Изчакайте да помислим да ви отговорим и това не се е променило.

Водещ: Без срок?

Росен Христов: Без срок, да, но, така или иначе, ние паралелно си вървим с всички останали преговори, за да може да имаме сигурни количества.

Водещ: Господин министър, вие казахте на една пресконференция, че преговорите с "Газпром" са абсолютно задължителни. В общи линии как ги нарекохте - неизбежни, нали така?

Росен Христов: Да.

Водещ: Все още ли мислите така?

Росен Христов: Разбира се. Няма нужда да отхвърляме потенциален доставчик, колкото и трудни да са преговорите с него или каквито и да било други рискове да се обсъждат за възможно възобновяване на доставките и после отново спиране. Тоест, колкото количество газ на оптимална цена успеем да вземем от всички потенциални доставчици, толкова по-добре за нас.

Водещ: Не ви ли притеснява обаче усложнената обстановка, свързана с войната в Украйна и опасенията, че се вкарваме в капан и то през зимата, с доставчик, който не спазваше до момента договора си, ако изобщо се стигне до предоговаряне? Да не останем на студено заради тях зимата.

Росен Христов: Не. Естествено, че ние отчитаме всичките тези рискове. Именно затова преговаряме с редица доставчици, така че да осигурим необходимите количества. Ако стане така, че абсолютно всички, с които преговаряме и всички, които са отправили оферта на добра цена доставят газ, ние имаме къде да го продадем. Вече имаме разговори с повече съседни държави, включително и Румъния, които са готови да купят всички излишъци от газ, които потенциално при нас могат да се появят. Така че няма никакъв риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим.

Водещ: То въпросът е обратният сценарий по-скоро. Не даваме ли лоши сигнали за това, като казваме "ние искахме да преговаряме с "Газпром", но те в последния момент много, много не искат и нямаме друга алтернатива, освен втечнен газ"?

Росен Христов: Напротив, ние имаме доста други алтернативи. Точно това е схемата на диверсификация - да имаш възможност да снабдяваш от много различни източници на конкурентни цени. Така че, ако нещо стане с един доставчик и по каквито и да било причини – в случая с "Газпромекспорт", може да са геополитически, в случай с друг доставчик може да са чисто технически, с LNG и метеорологичните условия влияят, тъй като все пак това са танкери, така че забавяне или прекъсване по някакви причини може да има абсолютно при всички доставки. Затова е задължително да имаме дългосрочни договори с няколко ключови партньора и възможност да добавяме допълнителни количества с краткосрочни търгове, така че на 100% да сме подсигурени с газ. Но това не е само за газа, а и за всякакъв друг продукт, когато става въпрос.

Водещ:  За да изчерпаме темата с "Газпром" - "Булгаргаз" продължава ли всеки ден да заявява своите доставки и да получава отказ?

Росен Христов: Продължава, да. Идеята е да бъдем добросъвестен партньор, тоест добросъвестна страна по договора, така че ние продължаваме да си изпълняваме нашите ангажименти доколкото това позволява договорът. Очакваме отговор от "Газпромекспорт". Ако е положителен – добре, ако не е положителен - така или иначе ние си преговаряме с други доставчици.

Водещ: Заради онази клауза вземи – плати, можем ли да изпаднем в ситуация, в която да платим газ, който не е стигнал изобщо до страната?

Росен Христов: Има някаква вероятност "Газпромекспорт" да поискат такива компенсации. Именно затова ние се стремим да бъдем добросъвестната страна по договора, за да бъдем защитени от подобни претенции. Това си е част от търговските взаимоотношения, част от договорните условия, така че ние си водим нашата политика на сигурност по всички параметри на договора и вярвам, че това е правилният подход.

Водещ: Иска или не иска служебният кабинет арбитражно дело?

Росен Христов: Нито служебният кабинет, нито който и да било друг кабинет иска арбитражно дело.

Водещ: Ясно е, но как ще защитят българските интереси, ако няма или пък ако има?

Росен Христов: Това вече е въпрос към адвокати. Както казах, ние по съвет на адвокатите и по нашата практика, се стремим изцяло да бъдем добросъвестни партньори по договора и това е най-добрата защита, която може да имаме срещу потенциални претенции от ответната страна. Тези претенции, които ние може да имаме при приключването на договора, ще бъдат оценени и ако имаме някакви суми, които те ни дължат като компенсация, съответно ние може да заведем дело в арбитражния процес.

Водещ: Засега това не е ясно – ще има или няма да има такова дело?

Росен Христов: Засега естествено това не е ясно. Договорът трябва да приключи и да се види кой какво е изпълнил, какви неустойки, ако има някакви изпълнения и са предвидени и чак тогава може да се предявяват претенции.

Водещ: Добре. Тъй като вече заговорихме за търговете, които обявихте и за втечнен газ, първо, съжалявате ли за онези отказани шест танкера втечнен газ, които бяха договорени?

Росен Христов: Не може да съжалява човек за нещо, което не е било реално. Тоест, ние нямахме никакъв шанс да ги вземем, да ги разтоварим тези танкери. Така че, това беше оферта в рамките на един рамков договор, която предвиждаше ние да осигурим слотове, което се оказа невъзможно предвид краткия срок.

Водещ: А сега какво е различното? Какво правите, за да има и добър изход, сделка евентуална по договор с втечнен газ, но да има и слотове?

Росен Христов: Това, което правим е това, което и предишното правителство би трябвало да направи - гледаме средносрочно и дългосрочно на проблема. В средата на октомври Гърция обявява търг за слотове за 2023 година, на който ние възнамеряваме да участваме. Преговаряме активно с турската страна за слотове, които те биха имали свободни, както за следващата година, така и за ноември, декември от тази година. Вече на база на тези осигурени слотове, ние искаме от доставчиците да конкретизират тяхната оферта според определени дати и съответно да получим вече най-добрата цена. Тоест, грешно е да искаш оферта за танкери, без да има къде да ги разтовариш и без дори да правиш опит да осигуриш такива слотове.

Водещ: Има ли вече оферти и откъде са тези оферти – за танкери говоря?

Росен Христов: Търгът още не е приключил, така че не мога да обявявам резултати, но веднага след като ги имаме, с радост ще ги обявим.

Водещ: Казвате, че Гърция ще обяви такъв търг за слотове. Компанията МЕТ стана известна много тук с едни договори за посредничество, които се бяха разгласили и прочие, но ако е вярно, че те вече са си резервирали капацитети на Ревитуса, може ли да се стигне до там да се преговаря с МЕТ, през тях да се купуват тези слотове или как?

Росен Христов: Разбира се, че може.

Водещ: Това ще оскъпи ли?

Росен Христов: Зависи от цената. МЕТ са резервирали слотове и ги предложиха и при доставките с танкерите от "Шиниър". Въпросът е, че цената беше такава, че газът, доставен чрез тези слотове в България, нямаше кой да го купи, тоест цената беше такава, че беше икономически неизгодно да се доставя. В България трябва да се разбере, че газ на каквато и да е цена не върши работа на никого. Този газ, който беше доставен през септември, много трудно беше продаден и компаниите твърдо заявиха, че не могат да продължават да работят при такива условия. Така че, тук идва въпросът клиентите или получават газ на нормална цена, или затварят. Тоест газ на скъпа цена е все едно да няма газ.

Водещ: Да, много въпроси има към вас, господин министър, за съжаление, обаче, времето ни напредна и ще ви помоля за блиц отговори оттук нататък. Важна е цената, казвате. Тогава, когато обаче бизнесът изпитва затруднения да плаща тази цена, какви са мерките, които ще приемете и ще предложите за помощ и подкрепа на бизнеса и на всички ли?

Росен Христов: Разработваме в момента законопроект, който искам да подготвим и да оставим на следващото редовно правителство, който да включва компенсации и за газ. Мерките ще бъдат по-комплексни, по- диференцирани и насочени към тези, които най-много имат нужда. Така че се надявам следващото правителство да ги обработи и приеме. 

Водещ: Например, ще има ли изискване за някакъв ангажимент за предприятията, които подпомагате?

Росен Христов: В идеалния вариант - да. Тоест степента на подпомагане – това, което аз поне предлагам, е да зависи от ангажименти от ответната страна за икономии, за оптимизация, за енергийна ефективност.

Водещ: Като казвате икономии, енергийна ефективност, обаче, има бизнеси, които са, как да кажем, енергоинтензивни и те не могат, такива производства имат, и не могат много да лавират в икономии. С тях преговаряте ли? Говорите ли с тях?

Росен Христов: Разбира се, ние говорим с всички бизнес и браншови организации, профсъюзи. Точно това е идеята - да се определи какво всеки трябва да получи, така че да е честно и прозрачно. Така че тези, които по някаква обективна причина са по-страдащи, тоест енергоинтензивни, зависят повече от газа, съответно те да бъдат подпомогнати по начин, по който да преживеят трудния период. Други, които са по-малко зависими, съответно, няма смисъл там да се вкарват големи ресурси, защото те така или иначе имат възможност да се справят. Нали тук говорим да бъдем прозрачни и честни спрямо бизнеса, спрямо крайните потребители.

Водещ: А за крайните потребители, какво за тях използвайки газ, имам предвид, за тях мерки?

Росен Христов: Крайните потребители в идеалния вариант за краен потребител би трябвало отопление на ток, газ и парно да бъде приблизително на една и съща цена. Това, което се опитваме сега да разработим, е една честна система за компенсация, така че хората да не са принудени да бягат, да се отказват от парно, да ходят да купуват климатици или да не могат да си позволят отопление.

Водещ: Каква компенсация?

Росен Христов: Крайните потребители са на регулиран пазар, така че де факто цената за тях е субсидирана и възнамеряваме това да остане. Идеята е обемите, които крайните клиенти консумират, да бъде такъв, който реално потребяват, тоест на едно нормално домакинство да се предоставят енергийните ресурси, било то ток или газ в обемите, които са необходими. Луксозни имоти от типа, където има басейни, сауни и всякакви други такива големи енергийни консуматори - това няма нужда да бъде подпомагано, така че ще се опитаме да вкараме мерки, които отразяват тази реалност.

Водещ: Режим на тока задава ли се?

Росен Христов: Разбира се, че не. Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме.

Водещ: Дори ако бъде пренатоварена системата?

Росен Христов: За момента не очакваме пренатоварване. Ние правим симулации постоянно, включително и при минаване от отопление от един източник на друг. За момента не се виждат никакви сериозни рискове, но идеята ни е да не стигнем до там. Тоест, не е да видим колко ще издържи системата, а да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е също някакъв допълнителен разход, който няма нужда да го правим в период на затруднена икономика.

Водещ: На финала на нашия разговор, нека да завършим с това, с което започнахме -дългоочакваната интерконекторна връзка и потичането на газа от Азербайджан в началото на октомври. Ще бъде ли спазено всичко това?

Росен Христов: Да. Днес би трябвало да получат Акт 16 колегите от ICGВ, или днес, или утре най-късно. От КЕВР са готови, вече са прегледали предварително документите, така че са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване, този път истинското официално откриване, където реално системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода.

Водещ: На каква цена?

Росен Христов: Цената не мога да я коментирам, защото тя е конфиденциална част от договора, но е много конкурентна и ние положихме всички усилия.

Водещ: По-ниска?

Росен Христов: По-ниска от сегашната, да. Това са условията на договора, че когато доставките на азербайджанския газ са през интерконектора, цената допълнително пада и това е много важно за нас, особено през зимния период.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор.

 

сутрешен блок, БНТ

27.09.2022 г.