Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: Природният газ отдавна не е енергиен ресурс, а е политически инструмент

Водещ: Най-търсеният - министърът на енергетиката в оставка Александър Николов. Въпросите са стотици, нека така да чуем отговорите, които ще дадете, господин министър. Първо да ви благодаря, че сте и в Българската национална телевизия, и в нашето предаване, за да отговорите на тези въпроси в толкова напрегнатата динамична енергийна седмица на колапс и енергия, на всичко, което се говори. Здравейте и добре дошли. Завещавате на държавния глава – "хаос в енергетиката". Поне такова беше посланието, което чухме от Дондуков 2, от президентството. Оценката обаче на президента разгневи лично Корнелия Нинова - вашият колега от правителството, която каза "Ама то си има министър, той си е назначен от "Има такъв народ". Той да отговаря, той да носи отговорност".

Александър Николов: Да, странни изказвания. Аз съм имал честта и, мога да кажа - удоволствието няколко пъти да си комуникирам в директни разговори с президента и съм убеден, че неговите желания са за стратегически правилно развитие на България. Но през тези седем-осем месеца много отблизо успях да видя колко е важен екипът отзад. Тоест, какви данни и какви изводи са вадени от неговата администрация не мога да кажа, но мога да предоставя всичко, което е налично при нас. А относно отговорите на вицепремиерката - много разочароващо, просто седем месеца няколко пъти в много дълбоки детайли се коментира секторът. Лично за мен, на фона на нещата, които се случваха, се опитах в максимално дълбоки детайли да запозная не само премиера и ресорния вицепремиер, а и колегите от Министерския съвет. Но, колкото и разочароващо, толкова и не е никак изненадващо, защото през последните няколко седмици всички решиха да влязат в някаква странна предизборна риторика, което е тъжно, обаче за обществото. Тъй като реално, вместо да има рационален подход, има политически удобен подход, има обаче ефекти, които съм убеден, че на няколко политически лидери ще ги осъзнаят в първо лице и ще ги усетят в първо лице. Обществото има много хубав филтър и е страхотен лакмус за това, когато човек се държи искрено и кога нещата, които казва са валидни и кога са базирани на едно празно говорене. Ако празното говорене е съчетано и с едни грозни фрази и обиди и така нататък вече става…

Водещ: Вие го казахте най-добре. Да приемем, че сме в предизборна надпревара, да приемем, че това е отговорът, но към конкретиката, към казусите, към многото въпроси. Господин министър, на 19 август може ли новият енергиен служебен министър да отмени седемте танкера? Може ли? Възможно ли е?
Александър Николов: Може да го направи преди това, ако прецени. Когато се търсят решения по време на криза, в крайна сметка – по време на война, се търси първо максимално позитивният ефект, второ максимална гъвкавост за следващия, който ще дойде. Това, което е оставено, освен конкретните оферти, конкретните решения, ще бъде и цялата информация назад във времето как се е стигнало до тези решения.

Водещ: Но ето, виждате, опозицията казва това е бомба, тези танкери са бомба, пиар трик, пиар пожар и да бяхте вие къде щяхте да ги разтоварите? Вие сте ги договорили, но нищо повече от това. Сигурни ли са те?

Александър Николов: Не е точно така. Първо, офертата е разделена на две части - ангажиращата част е за първите три, след това следващите четири през 2023 година са възможни също като доставка, но могат да бъдат отказани, може да бъдат предоговорени механизмът и цена и начин на плащане и така нататък. Има къде да се разтоварят и това, което е най-близко във времето - октомври месец, е подсигурено къде ще бъде разтоварено. За останалите две също продължават разговори. Ще се опитаме тях да ги оставим отворени, тоест всеки да вземе решение. Защо не е вярно, обаче. Първо, изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително. Всъщност, ако има някой по-добро решение, през цялото време сме питали абсолютно всички. Не говоря само за търговци и доставчици, производители и така нататък. Всеки един от всяка една политическа сила и в енергийна комисия. Ако някоя може да предложи алтернативно решение, подход и така нататък, да заповяда и да каже. Второто и третото карго могат да бъдат разтоварени на някои алтернативни терминали. Дори и това да не стане, цената е такава, има механизъм, по който каргата могат да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Така че, следващият енергиен министър или текущо ръководство на "Булгаргаз" и Българския  енергиен холдинг, ще може да вземат възможно най-гъвкаво и най-рационално решение към конкретния момент. Защото, въпреки че звучи прекалено оптимистично, но се надявам това да се случи, ако войната в Украйна приключи, има огромен шанс първо цените да се намират в различна плоскост, второ доставките на газ към Европа от "Газпром експорт" да изглеждат по различен начин. Увеличавайки предлагането, цената отново може да падне и така нататък и така нататък. Това е решение, което подсигурява най-важната част на енергийната структура и тя е да има количества от конкретния ресурс.

Водещ: С кого договорихте седемте танкера, с кого е този договор, откъде идва доставката?

Александър Николов: Договорът е с щатска компания, разговорите се случиха по линия на Европейската комисия, които са, знаете, че имахме механизъм за общ подход. Имаше на пети май срещи в България относно тази група, която търси решение за диверсификация. Тоест, няма нищо, как да кажа, много конфиденциално отвъд търговските отношения и фактът, че оставяме информацията налична в дружеството, така че и следващият министър и министър-председател да могат да я прегледат и, ако решат, да отхвърлят, ако решат, да вземат друго решение.

Водещ: Добре, става ясно, че това е американски втечнен газ, а каква е цената?

Александър Николов: Цената към конкретния момент на договаряне в конкретната дата на получаване на офертата е с 30 долара под спот цената, тоест под цената на европейския хъб.

Водещ: Тоест това какво прави - 180 евро на мегаватчас?

Александър Николов: Цената, за да не влизам в прекалено много конкретика, нека да я комуникират и дружествата в момента, в който сключват договора. Няколко пъти, когато се опитваме да договорим финални условия, поради това, че промените в Европа са изключително резки, има промени и в търговските условия. Затова нека да не се слага конкретната цифра сега, не за друго, а защото, когато се вземе финално решение какво се прави с тази оферта, може да се определи.

Водещ: Това, обаче, е голям източник на спекулации за цената. Значи вие казвате с 30 евро е по- малка. Спрямо какво е по-малка?

Александър Николов: Спрямо спот цената на конкретния ден.

Водещ: Тогава. Значи това прави някъде сега прави горе-долу толкова ли прави - 180 евро на мегаватчас?

Александър Николов: По-малко прави, да кажем, че толкова ще прави, ако включим и най-скъпия вариант за регазификация.

Водещ: Сега, вие знаете, че математиката уж точна наука, се оказа малко относителна, когато говорим за цени на газа и ви моля наистина малко да разсъждаваме на това уравнение -лично в нашето студио началникът на политическия кабинет на премиера в оставка Лена Бориславова, лично тя каза - четири пъти цената на газа е по-малка със сигурност. Само, че "Булгаргаз" иска 50% увеличение на цената. Значи, дайте го това математическо уравнение най-после. Нещо не излизат тия сметки. Четири пъти по-евтино ли е или е 100% по-скъпо?

Александър Николов: Да, сега ще дам уравнението. Да бъдеш адвокат на адвоката е, меко казано, странно, но все пак. При първата визита в Щатите се обсъждаха два варианта - единият е текущата криза в Европа и другият - дългосрочният договор. Под "дългосрочен договор" ще рече след 2025 - 2026 година, защото планирането на бизнеса с природен газ при доставка на енергийни ресурси се случва в много широка времева рамка. След 2025-2026 година е факт, че предложението към нас беше за цена около 26 долара тогава.

Водещ: Ето сега уточнихте нещо важно. Лена Бориславова е имала предвид 2026 година. Това е искала да каже.

Александър Николов: Не, аз няма да си позволя да говоря от нейно име, аз казвам това какви са били фактите.

Водещ: Да де, ама ето вие казвате, говорите за 2026-та година договор.

Александър Николов: 2026-та година, след разработка на находища, което позволява покриване на текущи договори. Как функционира бизнесът - има търсене има, и предлагане. Предлагането е ограничено, разработката на нови находища отнема време. Разработката на нови находища се случва след ангажиране на дългосрочен договор и тогава започваме социалната рамка и увеличено предлагане.

Водещ: Господин Николов, какво иска да подскаже руската посланичка Елеонора Митрофанова с думите, че "Газпром" мигновено може да възстанови доставките на газ, ако си спазим договора?
Александър Николов: Още един човек, когото не зная как да го коментирам. В смисъл - изказване на посланик относно енергиен ресурс ясно показва едно нещо за мен и то е, че природният газ отдавна не е енергиен ресурс, природният газ е политически инструмент. Като такъв кой как ще го използва, при какви правителства и така нататък, е много под въпрос. Тук искам да кажа, за да е ясно за всички ваши зрители - последното предложение относно съществуващия и все още активен договор между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт" е от страна на "Булгаргаз" към "Газпромекспорт". И тук се надявам, защото, както споменахте в началото на разговора, вицепремиерката Нинова няколко пъти се опита да спекулира на тази тема - няма нещо, което "Булгаргаз" да можеше да направи допълнително. Сутринта слушам представители на бизнеса как коментират детайли, които са получили търговски партньори от други държави. Те нямат нищо общо с рисковете, пред които е изложено и дружеството, и българската държава, ако се приеме едностранно анексът, който е предложен от "Газпромекспорт". Последното предложение и последният анекс, който е работен за двете дружества, е предложен от "Булгаргаз". И тук, мисля, че вече става ясно дали българската страна се е държала и е имала дори до някаква степен илюзии за нормално поведение и нормални търговски отношения и какво е било от отсрещната страна.

Водещ: Моля ви само с да или не - има ли необходимост в момента да се преговаря с "Газпром" за количества енергия, синьо гориво? Има ли нужда?

Александър Николов: Ако погледнем в по-широк план, Европа към момента без "Газпромекспорт" не може да оцелее. Това е истина, това е факт. Ако го погледнем само за България, диверсификацията може да бъде достигната до определен размер и до определен момент, тоест този договор към момента, който има България, ако се изпълнява, България ще има относително добър баланс. Факт е, че може дори частично да паднат малко цените. Сега обаче, преговаряйки, връщайки се към думите на посланик Митрофанова - разполагайки с един договор и с цялата яснота, че в този договор са търговско-правни отношения, но говорим за ресурс, който е чисто политически инструмент, по време на война, нека някой гарантира как ще се държи отсрещната страна спрямо България или спрямо Европа. Примерите от "Северен поток 1" мисля, че са ясни. Примерите от Финландия, Естония, България, Полша и така нататък - да не ги изреждаме вече. Тоест, Европа, така или иначе е принудена и буквално поставена до стената заради неадекватната си политика през последните 10 години да търси бързи решения. Само че, бързи решения няма.

Водещ: Съветвате ли служебното правителство на президента Радев да преговаря с "Газпром"?

Александър Николов: Не мога да… Това е доста претенциозно - да съветвам следващи управляващи.

Водещ: Защото знаете какво наследство оставяте.

Александър Николов: ЩЕ дам един пример. Ние в края на месец декември, една седмица след встъпването в длъжност, аз отивам в Азербайджан. И много пъти се опитахме да комуникираме първо с Европейската комисия, че е абсолютна грешка това, което се прави, да се разглежда Европа като географска карта, а не като енергийна карта в момент на криза. Преди няколко седмици в Азербайджан бяха Кадри Симсон и Урсула фон дер Лайен, след това имахме и други посещения, които ще ги направят и пак Европейската комисия. Проблемът е, че на ниво Европейска комисия, нещата се случват много бавно по време на война. Това е едно. И второ, когато някой обяснява за диверсификация, особено от опозицията, нека не забравя странно намалените количества от Азербайджан, обяснението, че няма инфраструктура и че няма как да влиза в България, ако няма конектор. След това, когато се довърши конекторът, започнаха да обясняват, че те са го построили и така нататък. В смисъл, историята помни доста факти и доста изказвания политически и празно съдържание и се надявам, защото фактически се влезе в предизборна кампания, хората да не забравят. Защото нали тук чух от преждеговорящата цели, свързани с демография. Ами някой може ли да ми посочи в над 1300 годишната история на България, десетилетие в което са изгубени 850 000 души? Защото аз знам само за едно такова десетилетие. Така че, говоренето и обещанията и целите за събиране на гласове с нулева рационалност отзад, е много удобно.

Водещ: Господин министър, да оставим  партиите. Оставете партиите, оставете политиците, предизборното говорене, нападките на вашите колеги и сега тука сме в еуфорията на прехвърляне на топката, вие знаете, че така ще продължи. Потребителите, бизнесът - има ли газ? Шефът на СОС казва, че няма да ви плаша, ама то няма газ. "Топлофикация" въобще няма да заработи, ще има полухладко парно ли, какво е казал Васил Велев днес - полухладко парно?

Александър Николов: Няма да влизам в лични неща, ще кажа само в рамките на това, което се случва в България. Европа доставя газ, за да произвежда електричество в голяма част и естествено за индустрията. В България първата част от уравнението за електричество, Слава Богу, я няма. А имаме една балансирана система, която дори балансира целия регион. Между другото, когато се говори за енергийна криза, е хубаво да се види какво е производството и какво се консумира в България и какво се изнася навън, и какви са ефектите върху системата, както и финансовите резултати на дружествата. Сега, когато някой от бизнеса каже, че има някакъв проблем с държавно дружество, но пазарът също е отворен, тоест има търговци, които може да са по-ефективни, имат достъп до ресурс, нали ако някое дружество не се е справило много добре, отиваш при конкурента му и той се справя добре. А относно това дали има газ - дори и само с офертата, която коментирахме и с частични количества в зависимост от температурите зимата, балансът ще се постигне. Също така, на пазара в мащаб нашият регион плюс общата карта, глобалната карта за това колко са, какво е търсенето и какво е предлагането, природен газ има наличен. Просто да се направят решенията така, че това, което вие казахте - социално поносими разходи - и това се постига вече на втори етап. Когато се подсигурени количествата, след това решението за следващото правителство е малко по-лесно. То трябва да реши дали продължава програмата за компенсация, която беше направена в какъв размер я продължава и какво се случва с цялата пирамида на потребителите. Дали се компенсира регулиран пазар, дали се компенсира свободен пазар. Как се ограничава износа, ако има компенсация към компенсирането на потребителите и така нататък. И относно бизнеса ще кажа нещо - защо казвам, че навлязохме в, меко казано, странен предизборен период - имахме много ясно предложение към енергийната комисия от Министерството на енергетиката, което описва финансовата структура на Българския енергиен холдинг и  какво се случва при определен размер компенсация, както имаше и текстове, които обхващат свръхкомпенсиране на производители. Текстовете за компенсирането на потребители отпаднаха, възможността да се балансира системата през разходите на Българския енергиен холдинг отпадна и се съгласува нещо, което е изключително популистко и води до тежък дефицит в системата. И толкова. Това гласуване може да се види кой и как е гласувал, защо, след това какво се говори и така нататък.

Водещ: В момента пълни ли се хранилището в Чирен? С какви количества? Откъде се пълни, ако се пълни въобще?

Александър Николов: Пълни се, пълни се с количества, които са договорени от "Булгаргаз". "Булгаргаз" има вече пълен график за това какво ще прави септември месец, октомври и инфраструктурата, и доставката на каргото при приемане …

Водещ: Връзката, която влиза в Гърция…

Александър Николов: Не само. Има и няколко частични карга, които са договорени с европейски компании. И нещо друго, много изтъркана дума, използвана и налагана от разни хора посредници, много е хубаво да престанем да слагаме етикети на хора и бизнеси, които имат точни дефиниции  - това са търговци. Иначе могат да ходят хората, да ги накараме да се редят за хляб в хлебопекарната. Така че и друго нещо - нека не забравяме кога България е имала два ефективен договор с размер на доставка, който е до съответния размер, необходим на "Булгаргаз", и въпреки това е купувано от така наречените посредници, а по същество – търговци, и защо. Тоест да, факт е, че дружеството има много дълга история и вътре много неща се виждат, много.

Водещ: Има ли опция, при която конекторът, газовата връзка с Гърция да не получи акт 16? Има ли такава възможност?

Александър Николов: Надявам се екипът там да си е свършил документално работата така, както трябва и мисля, че това е с много ниска степен на вероятност. Не искам да казвам възможно – невъзможно, защото това са крайни дефиниции. Факт е, че имаше ангажимент на ниво министър-председателя на Гърция и техния гръцки министър и нашия министър-председател. Това показва, че, когато се постави един проект под приоритет, той върви нормално. Проектът е важен не само за България, всъщност той ще освободи инфраструктурни решения за целия регион, включително и съществуващите връзки Кулата-Сидирокастро, включително потенциално алтернативни трасета по целия Южен газов коридор и така нататък. И това е ясно от десетки години. Въпросът е защо не се беше случил досега? И когато говорим за диверсификация и желанието на много хора да покажат, че имат воля и така нататък, също много критичен въпрос - защо толкова години се забави разширяването и техническият проект на хранилището в Чирен, защо трябваше едва с влизането на текущото правителство да се прави ревизия на документите, какви са правните процедури и така нататък. И много, много въпроси остават назад във времето. Много е лесно да се говори за енергетика по време на криза, тъй като ефектите в енергетиката се виждат след няколко години. Просто такъв е типът бизнес.

Водещ: Господин Николов, чухте ли се вече с Иван Иванов - старият нов шеф на КЕВР? Чухте ли се вече с него веднага след решението на депутатите в четвъртък, той се завърна още същия ден на работа. Цялата сага с КЕВР и противоконституционното решение защо беше допусната?

Александър Николов: На първия въпрос - с Иван Иванов не съм се чул, откакто се е върнал, но ние сме имали достатъчно на брой срещи, нямам каквото и да е притеснение относно неговата работа. Той е човек с достатъчно опит и се надявам в тази така тежка среда, защото Европа фактически е в тежка ситуация за текущата зима, да можем да работим максимално бързо и лесно и рационално с екипа, тъй като, доколкото знам, голяма част в екипа на регулатора е същият. Защо се стигна до тази сага, аз не мога да кажа. Мога да кажа, че ситуацията е такава, каквато е, и всеки един сектор трябва да се съобразява с решенията на регулатора.

Водещ: А той самият, самият господин Иванов длъжен ли е да ръководи регулатора? Длъжен ли е сега, след като …

Александър Николов: Това не мога да кажа, не зная каква е правилната конструкция. Надявам се регулаторът да може да работи ефективно, защото голяма част от решенията се взимат на месечна база, специално реферирайки към природен газ. А отделно от това, декември месец ще трябва да се вземе следващото ценово решение за електроенергия. Това за сектора ще е изключително важно.

Водещ: Остава ни, господин Николов, време само за още две теми - едната е, че вече от дистанцията на времето за Gemcorp какво имате да ни кажете с днешна дата? Щеше ли да е партийна касичка това? Щеше ли да е касичка?

Александър Николов: Как може да е касичка при положение, че няма ангажимент? Как е възможно? То и вашият коментар чисто невербално беше ясен. Какво има да кажем за Gemcorp. Аз лично мога да кажа личната ми оценка и ще кажа нещо, което мисля, че беше излъчено на живо и от съответната комисия. Много е тъжно, ама много, когато българи оплюват успешни българи. И още по-тъжно е, когато бивш енергиен министър нарича човек, който управлява няколко десетки милиарда, лобист. На същата компания може да се следят финансовите потоци, резултати и така нататък. И е много тъжно, че изкривиха информацията така, че да е удобна политически, защото всъщност меморандум нямаше с Gemcorp. Имаше меморандум с компания, която се казва IP3 и Gemcorp. И IP3 e технологичният доставчик на съответните потенциални решения. Това е документ с пожелателен характер. Междувременно обаче, което е по-интересно, Българският енергиен холдинг направи много ангажиращи меморандуми и много инвестиции, които ще се случват занапред във времето. Защо, при положение, че има ясни ангажименти с други компании и начинът, по който ще функционират и процедурите им, имаше фокус върху компания, която не желае нищо, освен да инвестира.

Водещ: Защо мислите, цели ли са някакви интереси? Само че какво? След като не са американците, обаче, кой ги е довел тия лобисти, които не са лобисти според вас? Кой доведе лобистите, като не са американците?

Александър Николов: IP3 като технологична компания имах среща с тях в Щатите, след това те решават с кой и как да организира цялата механика.

Водещ: Бил ли е заблуден Асен Василев по някакъв начин, според вас?

Александър Николов: От кого да е заблуден Асен Василев? Не зная как може да е заблуден някой, при положение, че …

Водещ: Че той ги докарва?

Александър Николов: Не, не, не. Първо, за да е ясно - в случая замесването на името на Асен Василев не е необходимо, защото на конкретното посещение през месец февруари, тогава аз поканих Асен Василев да пътува с нас, тъй като в крайна сметка е вицепремиер, темите в нашите срещи бяха само енергийни. Така оттам нататък една от многото компании, ние сме се срещнали с над 50 компании, мисля, че в шест града, мисля, че в 3 или 4 щата. Това е една от многото, с които сме говорили, говорили сме с AS, Уестингхаус и така нататък, в Carnegie mellon University  също така бяхме с по-стартиращи и иновативни компании и прочие. Тоест, няма как да има заблуда просто при положение, че няма ангажимент.

Водещ: Да, да, разбирам. Името на Асен Василев не присъства в сагата с Gemcorp сега?
Александър Николов: То няма сега и няма и афера. Моето лично мнение и на Министерския съвет, за да знаете, беше, че този документ не трябва да бъде прекратяван, за да се удовлетворяват политическите говорения на тесен кръг от хора, които се опитват да създават скандал. Защото последните 7 месеца оцеляването политически на няколко човека беше свързано с това да се насаждат страхове, особено в сектор енергетика. Щеше да фалира Българският енергиен холдинг в един момент. От април месец щяхме да нямаме доставки за бизнеса за газ, компенсациите били с такава структура, че бизнесът щял да фалира, ама тя индустрията се оказа, че расте с най-бърз темп в Европа.  Механизмите не били правилни, не знам си какво и това беше през цялото време. Интерконекторът няма да бъде завършен, защото сме нямали договор с тях. Това е цитирам едно към едно. И малко, ако се събере това цялото нещо в един куп и се види кой го говори и с каква цел го говори, ще покаже и конкретният въпрос - две институции, от които едната финансова, едната технологична, защо се говореше за тях. Защото трябваше да има скандал измислен, сътворен от никъде.

Водещ: Е, то резултатът на това е ясно какъв е, че правителството живя седем месеца също така.

Александър Николов: Това за правителството да, а резултатът за конкретната инвестиция е много интересен. Конкретната компания реши да инвестира над 10 милиарда и това е отразено от същите финансови медии, които използваха тогава за обяснение какво и как се случва и къде в Африка, и за съжаление няма да дойдат в България. И компания, която е водена от българин не иска да има имиджовия риск от други българи, които ги гонят.

Водещ: Направихте прочит на цялата сага с Gemcorp. Само минутка ви остава до края, господин Николов. Защо трябва да се замени ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй" с американско? Защо? Прав ли е Румен Овчаров като казва, че касетите са разхерметизирани и можело да изтече оттам нещо?

Александър Николов: Не знам как измъкнахте толкова много интересни имена за цялото интервю, но да, той Румен Овчаров от време на време излиза с грандиозни неща, било то свързани с "Булгаргаз", било то свързани с АЕЦ "Козлодуй". Много интересно. Всъщност и двете дружества, преди това едното доставяше на 90% от консумацията на природен газ от Русия, пък другото в момента ползва изцяло руско гориво. Целта е след няколко години единият от блоковете да може да работи с алтернативно гориво, тоест независещо от Русия. Защо е необходимо това нещо? Представете си ситуация, в която продължава войната много дълъг период, много дълъг, говорим за няколко години. Тогава не само природният газ, всички индустриални елементи, свързани с енергия, материали, стомана, ако щете, и така нататък, те малко по-малко ще бъдат един по един използвани като политически инструмент за влияние върху Европа. Сега за щастие българската ядрена централа може да работи още няколко години с текущите наличности. Обаче какво се случва, ако Русия откаже да доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"? Какво става тогава? И какво се случва, ако и двата реактора работят само с руско ядрено гориво? Кой иска да носи този риск и това въобще национално отговорно поведение ли е? И какъв е точно проблемът да се върви по-бързо в ситуация, в която се позволява поне 50% от мощностите да работят с алтернативно гориво. Това нещо вече се случва в Чехия, има много детайлен план изготвен там, конкретна компания, която се визира. Има достатъчно на брой заявки, ние направихме наистина всичко необходимо, за да може проектен екип от конкретна компания да бъде в България. В България беше и изпълнителният им директор, разгледан е проектът с "Козлодуй" и той се движи в някакъв темп, който, мога да кажа, за мен е по-скоро към задоволителен, но не изцяло. А и се надявам процесът по диверсификация да продължи и да продължи по начин, по който позволява България да има алтернатива през 2024 година.

Водещ: Алтернатива и презастраховане, това са думите 2024-та година.

В момента, в който се вижда каква е политиката относно енергийните ресурси не мога да го нарека презастраховане, мога да го нарека до някаква степен директно застраховане, далновидност и създаване на независимост на България.

Водещ: Добре. Наистина само с да или не. Лоялен ли сте към Слави Трифонов?

Александър Николов: Това не е въпрос, който въобще трябва да се задава. Естествено, че да.

Водещ: Тоест в неговата листа ли ще бъдете или в листата на Промяната?

Александър Николов: За листи - аз никога не съм искал да говоря политически, има толкова много неща, които трябва да се свършат, които трябва да са общественополезни, отколкото да стоим и да слушаме дискусии, които са с политически оттенък и нямат много добавена стойност.

Водещ: Промяната или ИТН, господин Николов, честно кажете накрая?

Александър Николов: Аз имам ангажимент към човек, който ми е дал цялото доверие, което може да ми даде. И когато ме питаха дали съм имал проблем със Слави Трифонов, никога. Разговорите ни са били кратки, точни и ясни, те са били каквото се реши, че е най-правилно, това се прави. За мене това е на първо ниво отговорност, на второ степен доверие. Как се прекрачва подобна граница нали, чисто човешки. За мен това е абсолютно недопустимо. Когато се върви в посока, която лично аз смятам за сектора, за който носех отговорност, безкрайно полезна, доколкото можахме. А и нещо много важно, само ако ми позволите за 10 секунди. И тъй като най-вероятно скоро няма да можем да се срещнем, но искам да го кажа в национален ефир. За всичките седем месеца, които минаха, искам да благодаря безкрайно на екипа на министерството, на всички съветници, на Българския енергиен холдинг, на всички дружества и всички хора, които направиха почти невъзможното, за да може секторът да изглежда сега по този начин. Защото имаше едно много интересно проучване - с какво ще запомните правителството? То показа два отговора - 70-те руски дипломата и ареста и съответно пускането на Бойко Борисов. Фактът, че не се споменава енергийна криза по време на война, за мен по-успокояващо нещо няма. И това го направи целият екип, затова искам да им благодаря безкрайно, тъй като аз съм просто една малка част от тях - нищо повече.

Водещ: Аз също за последното ви интервю като министър на този етап. Александър Николов - министър на енергетиката в оставка.

 

"Денят започва", 01.08.2022 г.