Министър Николов: Договорът с "Газпром" е до края на декември и доставките на руски газ дотогава не би трябвало да спират

Водещ: Започваме от сагата Gemcorp. Премиерът Кирил Петков обяви, че е възложил на службите да проучат има ли руски инвестиции, има ли руски пари и капитали в съдържанието на този инвестиционен фонд. Но да започнем с това кой ги доведе тия инвеститори в България, Вие сте от първо лице участник във всички събития, били сте на прословутата вечеря в САЩ през февруари тази година. Кой Ви ги доведе?

Александър Николов: Няма как да кажа довеждане, да хванат някого за ръката и да ги докараме в България. При въпросните срещи през февруари имаше много инвеститори, с всички от тях сме работили по един и същи начин, идеята на първо място е да се представи България по начин, по който към момента е с всичките позитиви, с всичките възможности. Особено в контекста на това, което се случва в региона сега. Няколко седмици по-късно за съжаление войната, която тече в Украйна, промени доста особено картата за разпространение на природен газ и всички мерки, които трябва да се вземат. Относно конкретната компания, много са нещата, които целенасочено се пропускат, за да има такава сага. Първо, има подписване на инвестиционен меморандум, което ще рече намерения. Малко по-късно мога да вляза в детайли какви са намеренията и защо. Второ, няма подписан документ изрично и единствено и само с Gemcorp, има подписан документ, който включва и втора компания, която се казва IP3. Всички тези неща абсолютно целенасочено се пропускат, за да може да се постигне скандал. Все пак първо трябва да се благодари на колегите Ви, въобще на журналистическата гилдия, че прави подобни проверки. Второ, аз изключително много се радвам, че и премиерът окуражи проверка от страна на ДАНС, и третото, което е много важно – ако има каквито и да е проблеми, едва ли двама изпълнителни директори на две различни компании ще дойдат с лицата си тук и ще им сложат подписите. Отделно от това самата компания, която подлежи на проверка, тоест една от двете компании – Gemcorp, предостави пълен достъп до акционерни книги, на службите до всичко, което поискат, с изрично предоставено писмо към премиера с копие до мен. Така че окуражавам всички да изкарат цялата информация наяве.

Водещ: Там присъства ли името на руски олигарх, или не?

Александър Николов: Не. Естествено че не. Относно меморандума и относно намеренията. Има много компании, с които се работи към момента. Голяма част са избягвали България много години по ред причини, но тези причини могат да се формират в една голяма обединяваща ги дума, ясно е  каква е. В следващите няколко седмици предстои подписване на подобни документи с "Израел Електрик Корпорейшън". Това е най-голямото дружество, което оперира с електроенергийни активи в Израел, особено на ниво енергийна сигурност, смарт вид решения. Предстоят разговори и с други инвеститори, които повече от 10 г. не са инвестирали в България.

Водещ: Е то, господин министър, вие знаете, че оттук нататък, първо, Вие ще гледате под лупа такива сделки. Второ, те ще бъдат изрядни, но тук не става дума да ни цитирате други сделки, които да бъдат изрядни, а за тази да няма съмнения.

Александър Николов: Точно така. Казвам нещо много просто. Първо, сделка няма, има взаимни намерения. Второ, исканото от нас не е нищо, не става въпрос за активи, за батерии, за никакви подобни спекулации. Има едно нещо, с това ще завърша темата, за да стане ясно защо се стигна до цялото това раздухване на информацията. Единственото конкретно нещо към момента, заявено от двете компании, не от едната, от IP3 като технологична компания и от Gemcorp – компания, която се занимава най-вече със структуриране на пакети и финансиране на определени сделки, е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София", изпълнение на предписани мерки, които са възложени от "Топлофикация София", за да може това дружество да престане да трупа огромни задължения, които ще се плащат от българското общество. Това конкретно намерение е заявено няколко дни преди да се подпише меморандумът. Аз не искам да спекулирам, но много е странно как в рамките на по-малко от два часа, след които беше подписан документът между три компании, държавата и две компании,  започнаха да излизат подобни интересни неща. Така че кой има интерес да не излизат наяве нещата в "Топлофикация София"? Това е въпросът, който остава в мен.

Водещ: Имате ли си отговор? Имате ли обяснение дали може да се преформатира това инвестиционно намерение, не в частта за завода, а в частта за "Топлофикация София"?

Александър Николов: Няма част за завода.

Водещ: Въобще Gemcorp не предлагат участие в завод за батерии?

Александър Николов: Абсолютно нищо такова няма. Нали виждате как се изкривява информацията така, че да има скандал. IP3 е технологична компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, които са изключително критични в момента за България, за енергийна независимост и за създаване на профил на България, който да ни помага в следващите 10-20 г. да сме лидери на картата. Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото, което е заявено, са намерения на фона на това къде се намира България, как изглежда текущо политическата карта, желание за абсолютно пълна степен на прозрачност в подкрепа на нови решения, как изглежда човешкият капитал като възможност за изграждане на иновативни решения, как изглеждат активите, които могат да бъдат с много по-голям потенциал. Те са изразили намерение да участват тук в този преход. Това е. Никой не е искал нито пари за батерии, нито достъп до активи, нито продажба на каквото и да е, това са пълни глупости.

Водещ: Моля Ви, господин министър, малко по технологията. Каква роля има госпожа Херо Мустафа? Посредничество ли е извършила тя в САЩ?

Александър Николов: Абсолютно не. Всъщност всички, които са от страна на посолства, на администрация на САЩ тук и навън и бивши държавни лица, свързани с проекта за три морета и т.н., всички съдействаха за множество срещи. Това не означава, че някой е посредник или не. Имаме множество контакти. Знаете, че се работи активно и с "Уестингхаус" относно диверсификация на ядрено гориво, обсъждат се модели за нови мощности в България и пр. Никой не може да слага етикети на хора, независимо дали са политически лица, които имат добри намерения за България. Естествено че представянето на една или друга компания от страна на бивши или настоящи политически лица е гаранция за това, че има прозрачност на бизнеса, прозрачност на собствеността и т.н. Това се отнася към IP3, към партньора на Gemcorp. IP3 защо и как избира да прави общи дружества, структура на финансиране и т.н., остава естествено прерогатив на корпоративно лице.

Водещ: А не ви ли е интересно защо американското посолство така се разграничи остро от частните инвеститори?

Александър Николов: Не мисля, че, първо, американското посолство се е разграничило остро. Американското посолство каза нещо, което може би е техническа грешка на изказване или каквото и да е, че на подписването на самия меморандум не е присъствало лице от американското посолство, което е факт. Подписването беше излъчено публично, знаете, пред журналисти. Нищо повече.

Водещ: Американското търговско аташе не е присъствало на подписването?

Александър Николов: Фактически на подписването на меморандума в София, да. Естествено че на първоначалните срещи, на които сме започнали разговори за това как изглежда България и т.н., имаше представители.

Водещ: То въпросът е този задочен конфликт с американското посолство, давате ли си сметка, че става много остър, става неясен, Вие казвате едно, те казват друго.

Александър Николов: По принцип няма никакъв конфликт. Това се опитвам да изясня, няма конфликт, напротив. С всички европейски, великобритански, щатски партньори се работи изключително прозрачно и лесно, включително с държавната администрация. Това, че е създаден конфликт на фона на данни, които са интерпретирани абсолютно целенасочено по определен начин, за да създадат конфликт, е съвсем различно нещо.

Водещ: А по принцип, господин Николов, лесно ли може да се наруши един меморандум? Как може да се анулира по принцип?

Александър Николов: Няма ангажимент по какъвто и да е начин нито за България, нито за конкретните компании. Това е проблемът. Ако Вие сте инвеститор, лично Вие или който и да е от Вашите зрители, дойде с намерение да вложи каквато и да е сума пари в конкретна държава и два часа по-късно прочете тази интерпретация, ще останете ли тук, или не? Защото отговорът е ясен. Оттук нататък какво се случва, ако стане факт. Тоест ако няма инвестиция, статуквото се запазва, начин на функциониране на конкретни активи, неефективният мениджмънт, скрити методологии за поръчки вътрешно и т.н. Това се запазва, кой има полза от това да няма инвестиции в България? Затова казах, че не работим с една компания, нито с инвестиционен фонд, мога да изредя много от тях, имали сме срещи с един от фондовете, който управлява в момента 470 млрд. активи. Всички имат интерес към България, ще докараме голяма част от тях обратно в България. И това, което е било назад във времето, няма да продължи.

Водещ: Като механизъм никакви неустойки, то няма проект, за да има неустойки. Няма договор.

Александър Николов: Точно така, никакви двустранни ангажименти.

Водещ: Просто си отиват Gemcorp и IP3, просто си отиват.

Александър Николов: Надявам се да не си отидат. Видях начина, по който отговориха и на искането за предоставяне на информация, и готовността им да отворят вратите си, което показва, първо, какво те представляват.

Водещ: Много дълго стана, но това са много важни детайли, а това ще бъде един  от скандалите сигурно и на идната седмица, и на много време напред, все пак да припомним, че и премиерът възложи и на ДАНС проверка по този казус. В заключение, какво пък му е толкова специалното на целия проект, Вие казахте не се отнася за батериите, ама какво му е толкова специалното на този завод? Защо опозицията ГЕРБ до ден днешен вижда чист лобизъм, казва това е абсолютно лобистки този завод за батерии?

Александър Николов: Това си е въпрос за тях. В момента в рамките, предполагам, на седмица до две ще бъде разписана първата стъпка на пакета европейски средства, които предстоят да влязат в България, Планът за възстановяване и устойчивост, след това Фондът за справедлив преход. Ако имат каквито и да е забележки относно структурни документи, относно начин на провеждане на процедури, да заповядат. Специално в част енергетика всички парламентарно представени групи, има енергийна комисия, при изслушване знаят, че няма абсолютно никакъв проблем да задават колкото се може повече въпроси, мисля, че това е важното.

Водещ: Струва ми се, че Вашето Министерство на енергетиката е едно от най-натоварените, в пълен катаклизъм работи, откакто сте на поста вече 100 дни и малко повече, а цените на енергоносителите и ресурсите продължават да бъдат голям проблем за нас, потребителите, за тези, които ще трябва да си плащаме сметките. Логично е това. От петък цената на газа скочи с доста, 25%, решението е на КЕВР. Саботира ли ви КЕВР?

Александър Николов: Не, по никакъв повод.

Водещ: Защото това беше мотивът да махнете Иван Иванов. Че саботира новата власт, обаче идва нов КЕВР и той увеличава цените, значи и той Ви саботира.

Александър Николов: Не. Трябва да бъде ясен механизмът, по който се случва приемане на цена относно природен газ. Предложението идва от "Булгаргаз", разглежда се в детайли от КЕВР и се приема или се предлага промяна, ако има нужда от такава. Мисля, че към момента както "Булгаргаз", така и КЕВР правят всичко възможно на фона на война изключително близо до нас все пак да се спазва някакъв нормален механизъм, който да държи нещата до максимална степен социално приемливи. За съжаление цената я плащаме всички за това, което се случва в Украйна. Ще е трудно и трябва да бъдем безкрайно откровени към всички. Няма как при положение че се използват всички възможни средства по време на тази война, това да не включва и икономически ефект. За съжаление този ефект се плаща от обществото и е факт. Това, което направиха КЕВР заедно с "Булгаргаз", е, че в доста по-тежкия месец март, от гледна точка на отопление, съответно разходи, успяха да задържат цената до тази от февруари, 3% се повиши тогава. Оттук нататък за радост отоплителният сезон е близко до приключване, съответно ефектът като общ разход за домакинствата няма да е толкова сериозен.

Водещ: Е, това е, така да се каже, положителното. Само да Ви припомня, че и предишните го правеха същото. Увеличава се цената през лятото, когато няма парно, естествено, така че правите това, което правеха и другите.

Александър Николов: Не. Не. Много е далеч това от истината, тъй като трябва да се наблюдава динамиката на цените на всички променливи, които са свързани с природния газ. И все пак да не забравяме, че имахме възможност за много по-високи количества азерски газ, от които съвсем доброволно се отказахме. Тоест промяната на цената текущо, ако не бяха подписани последните анекси, щеше да е съвсем различна. Това се променя от 1 юли.

Водещ: И за азерския газ ще Ви питам след секунди, преди това трябва да разсеете една такава силно наложена теза. Скъпия ток го продаваме навън, най-евтиния да го плаща бизнесът и да го плащат нашите потребители.

Александър Николов: Пазарът на електроенергия в България е достатъчно прозрачен, вижда се това, което се случва на борсата, независимо какви са продуктите - дали са от ден за ден, ден напред или дългосрочни продукти. Към момента това, което сме направили от гледна точка на активи под управление, е да бъде възможно всички мощности да са натоварени на пълен капацитет, съответно предлагането да е на максимална степен и да успява да потиска цените. Начинът на износ, внос или каквото и да е зависи първо от европейския регламент, свързаност на пазарите и т. н. Няма как конкретно количество, конкретна цена да бъде внасяна и изнасяна. Знаете, че с бизнеса относно следващи стъпки как се гарантира така, че да се запази конкурентоспособност и т.н., сме в доста интензивна комуникация както с вицепремиера Василев, така и с премиера. Мисля, че това, което се направи през последните няколко месеца както от гледна точка на обем на компенсации, така и от гледна точка на инфраструктура, беше достатъчно показателно. И накрая това ще се види съвсем скоро, и то ще се види много показателно, когато излязат данните на Евростат за БВП за всички държави. Аз съм готов дори към момента да се обзаложа, че за първи път от много време насам България ще е с догонваща икономика за ЕС. Така че дали е имало позитивни ефекти, или не за бизнеса, ще стане ясно съвсем скоро. Оттук нататък какъв ще е профилът на производството на електроенергия, какви ще са цените зависи от много фактори, най-ключовият от които е войната в Украйна, тъй като производството на електроенергия в Европа е много пряко свързано и в голям мащаб с цените на природния газ.

Водещ: Моля Ви да ни обясните за последен път как точно ще плащаме руския газ от 1 април. Как я плащаме? Ние си я плащаме в евро, но тя в банка на "Газпром" цената се превалутира в рубли, така ли? В рубли ли ще плащаме руския газ?

Александър Николов: Това е нещо, което е валидно от петък вечер. Вече мога да го кажа официално, тъй като разговаряхме и с ръководството на "Булгаргаз" – има вече внесено официално искане от страна на руския контрагент. Ще рече, че, да, заявено е вече директно искане за плащане в рубли. Знаем позицията на ЕС, че подобно нещо няма как да се случи, няма как ЕС да се поддава на изнудване. Третото, което е важно, са договорните отношения. В договорите между партньорите ясно е разписано начин на плащане. Това не включва рубли. Тъй като в тази ситуация по време на война естествено спазването на правни отношения е доста под въпрос, все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност, защото става въпрос и за руски контрагент, какво и как ще се случи след средата на месец април. Дали ще има механизъм, по който да се плаща в евро и след това да се превалутира, съответно изкуствено се вдига цената, предстои да видим. Това е едното от нещата, които са в степен на подозрение засега, тоест изкуствено да се вдигне цената за т.нар. неприятелски държави.

Водещ: Тоест голяма неяснота към този момент. Нито ние да кажем, че договорът не се изпълнява, да кажем, че там никъде не пише рубли, не можем да кажем така. Защото пък и Русия може да врътне кранчето, ако спре горивото, какво става?

Александър Николов: Всички договорни отношения от наша страна са спазени, ние не сме в нарушение. Това е изключително важно да се знае и дотолкова, доколкото има конкретни клаузи, няма да изпаднем в нарушение. Ако спре кранчето, вече се водят допълнителни преговори със съседни държави, с Азербайджан относно природен газ, втечнен газ, който да бъде доставен.

Водещ: Откъде ще дойде, как, през какъв път, като е втечнен?

Александър Николов: В момента може да дойде през Гърция или през Турция, това предстои да го уточним в зависимост от количества, дата на доставка.

Водещ: Точно така. Какъв процент от потреблението би задоволил азерският газ?

Александър Николов: Нека да не забравяме, че текущият договор с "Газпромекспорт" е до края на годината, което ще рече, че те трябва да ни доставят природен газ в определени количества до края на 2022 г.

Водещ: По думите Ви разбирам намека. Няма какво да замени руския газ.

Александър Николов: Няма какво да замени руския газ на ниво ЕС. На ниво България има какво да замени руския газ. Казвам, че ако се стъпва върху договорни отношения, въпреки военните действия, това ще рече, че доставката на газ от руското трасе не трябва да спира до 31 декември. Ако това се случи, ще рече, че към момента драстична нужда от промяна на микса нямаме. От 1 юли нататък количествата, които ще идват по договора с Азербайджан, са значително по-високи, тоест ние със сигурност имаме алтернативи, със сигурност можем да се справим.

Водещ: Само хипотезата, ако спре руският газ, какви запаси има България?

Александър Николов: Запаси не може да има по време на летен сезон, тъй като през лятото трябва да се нагнетяват хранилищата. Нормалният начин в този бизнес е, когато цената е по-ниска, съответно търсенето, когато е по-ниско през летния сезон, да се нагнетяват количествата.

Водещ: А сега, като се търси, го продаваме, разбира се.

Александър Николов: Сега, когато има отоплителен сезон, се консумира в по-голяма степен, съответно се консумира газ, който е нагнетен на по-ниска цена.

Водещ: Последно, премиерът Петков каза, че до три месеца тръгва прочутият конектор с Гърция, имате ли все пак някаква дата? Защото три месеца е много обширно?

Александър Николов: Изпълнителят спазва графика към момента. Нямаме индикации от страна на "Авакс", компанията, която изпълнява, че ще се отклонят от графика, графикът приключва на 1 юли.

Водещ: Би трябвало на 1 юли да работи връзката с Гърция?

Александър Николов: Физическото завършване трябва да е на 1 юли, оттам нататък всички нива, които са локален регулатор, гръцки, европейски се движим много бързо, за да може фактическата търговска експлоатация да стане максимално бързо.

Водещ: Още до новия отоплителен сезон.

Александър Николов: Преди новия отоплителен сезон, за да може да планираме допълнителни количества по възможност за нагнетяване в Чирен.

Водещ: Благодаря Ви за този разговор.

 

"Денят започва", БНТ

03.04.2022 г.