Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков: Трансформацията на въглищните региони трябва да гарантира запазване на социалния статус на работещите там

Водещ: Време за отговори със служебния министър на енергетиката Андре Живков, добър вечер. Има ли таван, след който цените на газ и ток да спрат да растат? Има ли червена линия?

Андрей Живков: Преди да отговоря има ли таван, трябва да си отговорим на въпроса какво предизвика ръста на цените на енергоносителите. А това е взривното възстановяване на икономиката след COVID-19, от една страна, първо в Америка, после в Азия и в Европа също. Азия е един безкраен пазар на енергоносители, който изведнъж се отпуши. Това изигра ролята на вакуум, който дръпна една голяма част от втечнения природен газ, което пък създаде дефицит в Европа. От друга страна, покачването на въглеродните емисии пък засяга производителите на ток от въглищата и така са насложиха няколко фактора. В края на краищата получихме ефекта на доминото и стигнахме до тези високи цени на енергоносителите.

Водещ: Въпросът е ще има ли край, или това е като въпроса колко е голяма Вселената?

Андрей Живков: Мога да Ви кажа най-ниското ниво на цената на газа или на електричеството, което примерно миналата година е постигнато, но най-високата цена каква ще бъде, това никой не може да предугади, особено в условията на такава волатилност на пазарите в момента.

Водещ:  В който всеки търси, нали?

Андрей Живков: Всеки търси и понякога се получава така, че търси на всяка цена, за да е сигурен, че ще намери, това е, което вдига цените на борсата. Именно това се случи и с цените на електрическата енергия от лятото насам. На борсите имаше търсене на много високи цени, за да са сигурни търговците, че ще си намерят електрическа енергия.

Водещ: До края на годината. Между другото, имаше търг в АЕЦ "Козлодуй" преди две седмици, нали?

Андрей Живков: Така беше. Това беше една от мерките, които обявихме, че ще направим, че ще предприемем именно с цел големите производители, както и търговците да могат да купят електрическа енергия за някакъв период от време и да могат да планират своите разходи.

Водещ: Обаче се явиха и чуждестранни фирми, които да изнесат този ток.

Андрей Живков: Те не са се явили. Те са си тук, непрекъснато си търгуват на тоя пазар, така че това не е незаконно. Купиха, а това, което направихме ние, за да ограничим този ефект да не се изнесе голямата част от електрическата енергия, е, че разбихме тези 300 мегавата на пулове от по 10, за да може повече фирми да се включат. И в интерес на истината над 30 фирми купиха електрическа енергия.

Водещ: Газът поскъпна с 35% за октомври, "Булгаргаз" иска ново увеличение с 32 процента за ноември. С какви инструменти разполагате, за да подкрепите бизнеса и домакинствата?

Андрей Живков: Газът поскъпна, както си говорихме преди малко, дори достигна исторически рекорди, много високи цени. Сега какъв е проблемът при нас? Ние сме 100% зависими от вноса на тази суровина, нямаме находища, ако имаме около 3-3,5 милиарда консумация, в държавата имаме около 0,2 милиарда някакъв добив, който е наш, вътрешен. Това обуславя и нашата зависимост изцяло от вносния газ. Това, което трябва да направим колкото може по-бързо - и това не е направено 12 години, е диверсификацията на доставките на газ.

Водещ: Това, да кажем, е средносрочно, а краткосрочно като испанците ли ще постъпим със сваляне на някои данъци спешно, или като гърците, които поемат част от сметките на битовите потребители за сметка на държавата?

Андрей Живков: И в двата случая ние малко се различаваме. Защо се различаваме, първо, защото битовите ни потребители са на регулиран пазар, тоест цената на бита е регулирана, това е един вид подкрепа за бита. И второто, което казвате за испанците, да, те свалят данъци, но това минава през парламентарно решение, данъците не могат да се сменят, без да има парламент, който да промени закона, да речем, за ДДС примерно.

Водещ: Точно така, те заседаваха три дни и три нощи, изслушваха се на живо заседанията им по испанските  телевизии.

Андрей Живков: Именно. А  ние като служебно правителство сме поставени в една дискомфортна ситуация, в която имаме криза, имаме ограничение на терен на действията, тъй като нямаме действащ парламент и всички тези мерки, които предприемат другите държави, ние не можем реално да ги предприемем. 

Водещ: В средата на седмицата ЕК изпрати до всички страни членки, включително и до България, препоръки за мерки. Сега пакет от незабавни мерки, казва Европейската комисия за спешна подкрепа на енергийно бедните потребители, например чрез ваучери или частични плащания на сметки, които могат да бъдат подкрепени с приходи от схемата за търговия с емисии. Има ли готовност за такова нещо в следващите месеци? Ваучери или частични плащания на сметки?

Андрей Живков: Тук пак говорим основно за битовите потребители, защото в западната част на Европейския съюз битовите потребители са на свободния пазар на електрическа енергия, тоест имат си доставчици, които им доставят електрическа енергия, и те директно усещат удара от тези високи цени. При нас това не е така. При нас, както вече се разпространява в общественото пространство, евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Водещ: Тогава очаквате.

Андрей Живков: Именно в този момент, в този период трябва да предприемем ние мерки, за да няма сериозно увеличение, ако въобще има. Имаме още два месеца и половина в тази волатилност на пазара. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило, какви нива биха достигнали цените.

Водещ: Друга препоръка отново от Брюксел. Разрешаване на временно отсрочване на плащането на сметки. Възможно ли е това да се случи за предприятия и за битови абонати? Да кажем, това, което харчим и консумираме като газ и ток, да може да се плати след три-четири месеца?

Андрей Живков: При нас предприятията, целият бизнес от 1 юли тази година излезе на свободния пазар, тоест те са си намерили доставчик на електрическа енергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента, тоест това е въпрос на решение между тях двамата, а пък битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар…

Водещ: Той не се договаря с никого.

Андрей Живков: На него доставчик са му ЕРП-тата, тоест електроразпределителните предприятия, на които, разбира се, ние бихме могли да препоръчаме такава марка.

Водещ: А бихте ли препоръчали тази мярка, след като от Брюксел препоръчват Вие да препоръчате?

Андрей Живков: Да, разбира се, такава мярка не за пръв път е препоръчвана, така е прилагана. Такава мярка е прилагана и когато са се наслагвали повече от една месечна сметка за отчитане при удължаване на отчетния период и така нататък. Това бихме могли съвсем спокойно да го препоръчаме. Тук е въпросът, че ЕРП-тата трябва да го приложат.

Водещ: Франс Тимерманс, с когото Вие бяхте на един форум в петък, преди форума беше на Вашето място тук, в това студио. Разговаряхме за това, че той и в Нидерландия, неговата родина, и в Брюксел, където живее, избира доставчика си на газ и сключва договор. Аз го попитах, госпожа Тимерманс готви ли, ходи ли по стаите да върти радиатори, да пуска печки, духалки. Той каза: 200 и малко евро на месец сметка, обаче очаквам огромна изравнителна сметка.

Андрей Живков: Това е с такава схема на плащане. Топлофикациите го правят същото. По едно време се направи опит и за тока да е така, тоест да се чете веднъж на шест месеца и да се изравнява, но някак си не срещна обществено одобрение, не знам защо, въпреки че за мене лично това не е лош вариант.

Водещ: Една от новините за колегите от интервюто с Тимерманс беше позицията му за строеж на нова ядрена мощност в България. Ама той каза: ние нито ще се противопоставим, нито ще подкрепим. И какво е Вашето решение, плюсовете или минусите са повече от отварянето отново на тази тема, или  евентуален строеж, или продължаване на строителството на АЕЦ "Белене"?

Андрей Живков: Това, което мога да Ви кажа, а и господин Тимерманс ясно го каза, в момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава ядрената си политика, така да кажа. Какво можем да кажем за ядрената енергия - това е един сигурен, устойчив, беземисионен източник на електрическа енергия и мисля, че съвсем нормално би трябвало да се насочим към развитието му, тоест да продължим развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои изваждане на мощности, които работят на въглища. Това са базови мощности, ние подкрепяме и зелената енергия изключително много. Заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост много средства, които да развият зелената енергия, но без базова мощност не може.

Водещ: Вижте каква ирония на съдбата, в предприсъединителния период трябваше да затворим блоковете на АЕЦ "Козлодуй", за да ни казват сега от Брюксел: ако искате, стройте нова ядрена централа, ако искате - недейте. Има някаква ирония на съдбата.

Андрей Живков: Има ирония. Може би тогава още идеята за Зелена сделка е била много, много далеч назад или напред във времето, но пак Ви казвам, зелената енергия, зелените източници на електрическа енергия могат съвсем успешно да се сработят с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а нали целта на Европейския съюз е до 2050-а година да постигнем беземисионна икономика.

Водещ: Ще успеем ли да убедим Брюксел според Вас, че трябва да затворим въглищните централи през 2040-а?

Андрей Живков: По-важното е да убедим първо себе си и да убедим хората, които са заети в комплексите, въглищните региони, защото за тях е важно и за нас е важно да имаме яснота какво правим. Затова беше поставена и годината. Поставяйки някаква крайна година, ние трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Тук въпросът не е да затворим централите, въпросът е да трансформираме региона така, че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение. Това е идеята.

Водещ: И да могат да се чувстват полезни, достатъчно подготвени за това.

Андрей Живков: Разбира се, и да дишат в същото време по-чист въздух, а не този запрашен в момента. Така че нека да не казваме, че ще затваряме мините, а да казваме, че ще развиваме такъв промишлен икономически комплекс там, какъвто да им запази социалния статут, дори да го развие по-добре.

Водещ: От петък българските работодатели, обявени от Асоциацията на индустриалния капитал в България, изпратиха позиция, че са изправени пред риск от масови фалити, и казват, че подготвят протестни действия на 19 октомври. Причината е, че сте се договорили, само договорили, Вашето правителство имам предвид, само с малка група предприятия за доставка на ток и газ на ниска цена.

Андрей Живков: Няма договорка за доставка на ток и газ на ниска цена.

Водещ: На ток, извинявайте.

Андрей Живков: На ток. Има среща, на която се разбрахме, и вече имаме работна група, която в следващата седмица трябва да изясни какви са вариантите да предложим мерки на големите енергийни консуматори в България, свързани с удара, който те получават от високите цени на електрическа енергия. Така че в края на седмицата може да има някакъв краен резултат от това. Но ние не сме се договаряли. Имахме една среща, на която съвсем колегиално те си казаха идеите, ние казахме своите съображения, а ние сме отворени за всякакви идеи. От Асоциацията на индустриалния капитал също искаха преки помощи за бизнеса. Ние обявихме, че ще осигурим по 50 лв. на мегаватчас, за което обаче ни трябва парламент отново, за да се разпределят парите през бюджета, защото няма друга процедура или поне никой не е подсказал такава. Така че разговаряме с всички, не сме отказали диалог на нито една група потребители.

Водещ: Тоест Вие сте от хората, които се надяват, че през следващите месеци ще има парламент за повече от няколко седмици?

Андрей Живков: Според нас е необходимо, задължително е да се състави работещо правителство, тъй като се вижда, особено в условията на криза, че без работещ парламент мерките, които могат да се взимат, са съвсем ограничени и спешността е сериозна. Те трябват сега.

Водещ: Благодаря Ви за участието.

 

 

BTV – "120 минути" - 17 октомври 2021