Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Живков: Комплексът "Марица изток" е ключов за енергийната сигурност в страната

Водещ: Добър вечер на служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Имахте среща с миньорите заедно и със служебния премиер господин Янев, какво си казахте?

Андрей Живков: Казахме си, че е хубаво, че този разговор започва, защото досега той не е воден. Казахме си, че комплексът „Марица изток“ е от изключителна важност за българската енергийна система. А също така си казахме, че големият липсващ в българската енергийна стратегия е именно преходът, тоест стратегията за преход на въглищните региони към нисковъглеродно производство на електрическа енергия. Разбира се, ние представихме плана, с който те бяха запознати добре, тъй като през цялото време на подготовка на плана дискусиите вървяха заедно. Важно е да се каже, че има яснота по това, че така или иначе вървим, подписвайки Зелената сделка, да имаме безвъглеродно производство на електрическа енергия. Единият въпрос беше кога това ще се случи, тоест кога ще затворим централите, и другият въпрос, който все още предстои пред нас, е как ще преминем през този преход, защото това е по-важната тема, върху която досега обаче не е работено.

Водещ: Представете си, че говорите с един специалист, който работи в мините, 30-40-годишен човек, който има семейство, малки деца. Към 2040 година той ще е на години, на които все още ще е в работоспособна възраст. В същото време ще е във възраст, в която трудно може да си намери работа и трудно може да вземе някакви кардинални житейски решения, свързани с преместване от едно място на друго. Какво ще му кажете на този човек?

Андрей Живков: Точно това е важното, аз бих му казал: не трябва да губим време, отсега трябва да започнем да действаме как това да се случи.

Водещ: Как?

Андрей Живков: Има много варианти, има варианти комплексът „Марица изток“ да се превърне в една индустриална зона, да се привлекат инвеститори, които да използват вече изградените специалисти с някаква минимална квалификация, за да могат те да дават своята добавена стойност в производство, да речем, примерно на батерии. Това сега е модерно, има такива идеи там да се разположи завод за батерии, но важното е този период от време отсега до 2038-а или до 2040-а година да бъде използван ползотворно. Разбира се, там се предвижда да се изградят и фотоволтаични паркове.

Водещ: Само че при тях не могат да се наемат толкова много хора, колкото сега.

Андрей Живков: Те не вземат толкова много работна ръка, но това са комплекс от неща, които по малко ще уплътнят и хората. Освен това ние предвиждаме да се създаде една държавна компания за конверсия на комплекса „Марица изток“, която ще приема в себе си именно отпадащата от мините и от ТЕЦ-овете работна ръка. Задачата на тази компания е именно да конвертира териториите.

Водещ: Може ли да обясните какво означава това?

Андрей Живков: Да. Тя ще се занимава, първо, с това да консервира, да рекултивира териториите, да създаде условията там да се разгърне един промишлен парк например. Защото това са много неща, които трябва да се свършат, преотреждане на земи, осигуряване на инфраструктура, множество процеси, които във времето отнемат доста време.

Водещ: И какво Ви казаха днес хората, с които имахте среща, ще продължат ли протестите си, или Вие ги успокоихте?

Андрей Живков: Аз останах с впечатлението, че хората напълно разбраха това, което им говорим, и, разбира се, казаха, че биха продължили с протестите, ако не виждат последващи стъпки.

Водещ: И Вие какво им казахте, коя ще е следващата много краткосрочна стъпка, която те да могат да я видят? Защото Вие имате перспектива от един месец, ако трябва да сме честни. Може да обещаете много неща и след един месец просто всичко приключва.

Андрей Живков: Първата стъпка и най-важното е в момента да разпишем именно сценария, конкретните стъпки, по които ще се развиват всички тези идеи, които ние сме набелязали до края на 2038-а или 2040-а година.

Водещ: Кога ще бъде разписан този сценарий?

Андрей Живков: Ние започваме работа, тези сценарии липсват. Това пречи и за развитието на териториалните планове, тези сценарии ги няма. Ние сега започваме да работим.

Водещ: Очевидно това ще е зона на напрежение в следващите месеци и години. Горките хора, които живеят там и са в състояние, в което наистина не знаят какво бъдеще да очакват и за себе си, и за децата.

Андрей Живков: Искрено се надявам да сме им показали, че ние не сме ги игнорирали, мислим, разговорът е започнал, може да е закъснял, но той сега е започнал и трябва заедно, в партньорство с тях да го докараме докрай.

Водещ: Добре, извън конкретната тема, по общата, която засяга всички ни. До изборите няма да имаме увеличение на цената на тока със сигурност.

Андрей Живков: И след изборите.

Водещ: Тука обаче не съм много сигурна, че сте искрен.

Андрей Живков: Имам предвид, че до Нова година със сигурност няма да има увеличение на цената за бита.

Водещ: Добре, до Нова година и какво става след Нова година?

Андрей Живков: Ами много трудно е да се прогнозира в момента, защото Вие виждате каква е волатилността на пазара. Никой не очакваше цените да достигнат тези нива нито на електрическата енергия, нито на природния газ. Оттук до Нова година има два месеца и половина, в които може да се случи всичко. Ние не може да предположим колко биха пораснали и дали биха пораснали цените, дали биха се задържали на същите нива. От тая гледна точка прогноза да се даде за бита е трудно, но това, което мога да кажа, е, че държавата ще използва всички механизми, за да омекоти максимално удара от повишаващи се цени на свободния пазар.

Водещ: А знаете ли, че има фирми, които се подготвят да купуват генератори, защото се притесняват, че зимата може да се окажат без ток?

Андрей Живков: Не виждам причина защо да се окажат без ток. Липса на електроенергия в държавата няма. Ние в България нямаме дефицит на електрическа енергия. Много е важно да се каже, че това повишаване на цените не е, защото електрическата енергия не достига. Напротив, ние изнасяме електрическа енергия. Дори и в този момент, в който единият от двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ е в годишен планов ремонт, това са 1000 мегавата, ние отново изнасяме електрическа енергия и износът стига до 1000-1200 мегавата.

Водещ: И защо държавата не се намеси по отношение на някаква регулация, свързана с този износ, защото енергийните експерти разказаха за ситуации в последните месеци, в които фирми са се намесвали на пазара с огромни количества и обеми, които са купували? Тук купуват евтино, за да го препродават навън по-скъпо? Каква е причината държавата да не влезе и навреме да овладее това нещо?

Андрей Живков: Говорим за две различни неща.

Водещ: Като правила да се намеси държавата, а не да излезе на енергийния пазар.

Андрей Живков: Нека да започнем от там - забрана или спиране, или ограничаване на износа. Това не може да се случи, ние сме член на Европейския съюз, където основен принцип е свободното движение на стоки, услуги и работна ръка, правилата на Европейския съюз абсолютно забраняват такъв вид намеса. Ние бихме могли да ограничим износа или да го спрем, ако държавата има дефицит на електрическа енергия, тоест ако нашето производство не стига, за да задоволим собствените си нужди, тогава бихме могли. Също бихме могли да спрем износа, ако имаме някаква много сериозна авария по електропреносната мрежа или пък по някои от производствените мощности, в противен случай нямаме хипотеза, в която можем да забраним.

Водещ: В такъв случай кое ни вдига цената на тока в момента?

Андрей Живков: В момента цената на тока ни вдига общият европейски пазар.

Водещ: И на нас производствената цена ни е много по-ниска, нали така?

Андрей Живков: След като изнасяме, очевидно е, че цената ни е атрактивна.

Водещ:  Тоест това нещо, което ни пристига на нас като по-висока цена, ни се случва заради високите цени извън България?

Андрей Живков: Основно, да.

Водещ: И искате да кажете, че в тази ситуация държавата нищо не може да направи, за да може да защити потребителите, а ще излиза със суми, с които да дава по 50 лв. или по 30 лв…

Андрей Живков: Аз пак Ви казвам, държавата не може да ограничи износа, напротив, ние след 20 дни ще си коплираме пазара и с Румъния така, както го направихме с Гърция, тоест поели сме ангажименти, които трябва да изпълняваме. Износът не може да спре, ние сме един общ пазар.

Водещ: Каква е разликата в момента между себестойността на нашия си ток и това, което е отгоре заради привнесения чужд ток?

Андрей Живков: Това е трудно да се каже, защото ние имаме себестойност на отделните видове производства, но аз не мога да Ви кажа каква е себестойността на електроенергията, произведена в Унгария, за да сравнявам.

Водещ: Но да си знаем себестойността на нашия микс толкова, колкото ни струва…

Андрей Живков: Примерно аз мога да Ви кажа, че себестойността при тези цени на въглеродните емисии на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е около 235 лв. в момента. Имайте предвид, че цените на въглеродните емисии скочиха много в последните два-три месеца, от нива на, да речем, от 30 евро, сега са на 65-70 евра.

Водещ: Вие мислите ли, че ще успеете, влизайки в този съюз, който ще настоява атомната енергия също да бъде обявена за чиста енергия, мислите ли, че този съюз ще има успех от гледна точка на настроенията по отношение на атомната енергетика и инцидентите, които се случиха?

Андрей Живков: Наскоро бях на една среща във Варшава на трансатлантическото партньорство за енергетика и климат, където участват много европейски държави. Тази инициатива е подинициатива на „Трите морета” и трябва да Ви кажа, че категорично е мнението, че атомната енергия трябва да се признае като безвъглеродна беземисионна енергия, устойчива, безопасна и да влезе в таксономията на Европейския съюз.

Водещ: Вие другата седмица ще ходите ли на тази среща, която е на Европейския съюз, за да се обсъдят мерките за справяне с тази криза?

Андрей Живков: Да, на 26-и има извънредна среща. На 21-ви има Европейски съвет, а на 26-и има извънреден енергиен съвет, където ще се събират енергийните министри, конкретно да разговарят по темите за високите цени на електроенергията и газа.

Водещ: Каква ще е българската позиция, какво конкретно можем да очакваме след тази среща?

Андрей Живков: В момента подготвяме позицията си, затова не бих искал сега да я изразявам предварително, но ще настояваме за мерки, които да бъдат специфични за всяка една държава, тоест да не бъдат така обобщаващи за Европейския съюз.

Водещ: Кои са специфичните мерки за нас?

Андрей Живков: Именно производството от въглища, освен това нали не е тайна, че нашите фирми и битът не са конкурентноспособни и че сме най-бедната държава в Европейския съюз. Тоест ще искаме със сигурност някакви възможности да реализираме тази подкрепа, която сме обещали от 50 лв., защото тя така или иначе трябва да се нотифицира като държавна помощ. Може да настояваме за облекчение в тази посока, със сигурност ще се обсъждат варианти, които и други държави са предложили, да се създаде специален фонд, който да се пълни от бъдещи продажби на въглеродни емисии, който да се разпределя.

Водещ: Пак става много сложно с фондове, разпределяне.

Андрей Живков: За съжаление нашето правителство е поставено в условия да работи без парламент, защото основните мерки, които другите държави възприеха, са, да речем, намаляване на данъците на акцизите, което обаче няма как да се случи без промяна в закона.

Водещ: Да Ви попитам въпроси, които Ви бяха задавани в последните месеци, включително и в парламента, за оставката на ръководството на „Булгартрансгаз“. Вчера между другото в разговор с Кирил Петков в „Свободна Европа“ това, което той каза, е, че би сменил ръководствата на БЕХ и на НЕК, както и на „Булгартрансгаз“ в опит за овладяване на кризата. Вие защо не пипате нищо в енергетиката? От „Демократична България“ и оставката Ви искат.

Андрей Живков: Да, така е, само че ще Ви кажа, че аз ги смених. Аз имам решение, което съм подписал, с което сменям борда на Българския енергиен холдинг, защото аз в другите дружества не мога да пипна нищо. Аз мога единствено да сменя борда на Българския енергиен холдинг, другите дружества са дъщерни на Българския енергиен холдинг и може той да ги сменя. Аз подписах такова решение в края на юли, то беше обжалвано в съда и съдът спря вписването, докато се реши.

Водещ: И нещата замръзнаха, нищо не се случва.

Андрей Живков: Въпросът е в съда.

Водещ: Вие вярвате ли на тези хора, които в момента са на върха на ръководството в областта на енергетиката?

Андрей Живков: Всеки, докато е на своята позиция, носи своята отговорност, тоест ако те правят неща, които са в разрез с техните задължения, те ще си понесат и отговорността.

Водещ: Изглеждате отстрани наистина пасивен на фона на общата политика, която беше заявена за реформи и категорична смяна на модела.

Андрей Живков: Да, отстрани всичко изглежда по-различно, отколкото, когато си на позицията, но аз Ви обяснявам каква е фактическата ситуация. Смених ги  и съдът спря вписването. Другият вариант беше всяка седмица да пускам нови и нови решения с надеждата, че някой съдебен състав няма да спре вписването, но не считам, че това пък е сериозно.

Водещ: Накрая да ни кажете каква е причината за поредното отлагане на срока на газовата връзка с Гърция, откъдето би трябвало да ни влиза азерският газ например?

Андрей Живков: Това е един от основните проблеми, който още с встъпването си в длъжност заявих, че ще се опитаме да решим ускорено, но да Ви поправя, няма поредно отлагане, отлагането е едно.

Водещ: Беше отложено за 2022 година, трябваше сега да бъде готова.

Андрей Живков: Трябваше сега да бъде готова, а е отложена с осем месеца веднъж, и то не във времето на служебното правителство, преди това е подписано споразумение, което се обосновава с мерките от COVID-19, със закъснели доставки и така нататък. Откакто сме встъпили в длъжност, няма отлагане. Напротив, ние ескалирахме въпроса. Аз съм говорил по този въпрос и с гръцкия ми колега.

Водещ: Възможно ли е тази връзка да се случи, да е готова преди юли месец догодина?

Андрей Живков: Всяка седмица ми изпращат графици с доклад докъде са стигнали. Имайте предвид, че откакто е служебното правителство, тази връзка успя да пресече река Марица и под язовир Студен кладенец, което беше един от двата основни проблема на строителството, тъй като там имаше проблеми с екологията.

Водещ: Не може ли да е готова по-рано преди юли месец?

Андрей Живков: Аз не мога да гарантирам, че ще бъде по-рано готова, говорим за юли месец, когато е търговското й влизане в експлоатация. Тя трябва да бъде готова физически до края на тази година, а до юли следващата година да влезе в търговска експлоатация. През тези 6 месеца текат процеси по лицензиране  на операторите и така нататък, тоест административната част е това. Но физически трябва да бъде готова до края на тази година.

Водещ: Благодаря Ви за този разговор.

 

Андрей Живков, TV 1, 13 октомври 2021 г.