Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Андрей Живков: Пазарно ориентираните централи спечелиха от високите цени на тока, други чакаха заповед - така са свикнали

- Г-н Живков, погледнахте ли цените на тока за днес?

- Погледнах ги още вчера с ден на доставка днес, не мислите ли, че са приемливи? (За вторник те бяха 102,99 лв. за мегаватчас -б.р.). Много фактори допринасят за това цените да се движат нагоре. На първо място това е повишената консумация в региона, а и в България, но не толкова колкото в съседна Гърция, където е най-скъпият пазар на еленергия в Европа.

- И ние взехме, че се вързахме първо с него, въпреки че бизнесът и търговците предупреждаваха.

- Не знам защо се вързахме първо с него. В последните дни на предишното правителство в министерството е получено писмо от работодателите с предупреждение, че това ще вдигне цените. Два-три дни след това свързването на пазарите е станало факт. Друг фактор е самата организация на пазара, по която в бъдеще трябва да се работи, свързано е и с либерализацията на пазара.

- Какво трябва да се доизгражда?

- Има неща за изграждане в работата на енергийната борса, чуват се вече гласове и за поправки при работата на търговците, но това са неща, които ще изискват дълъг период от време, за да могат да се анализират. Ние сме във връзка с КЕВР, за да видим какви мерки да се предприемат за нормализиране на пазара. Това, което наблюдавам на екрана на диспечерския монитор, е, че колкото повече блокове включваме, толкова повече се увеличава износът.

- В момента колко блока работят в ТЕЦ „Марица-изток 2"?

- Шест блока, а в „КонтурГлобал Марица-изток 3" два блока са за регулирания пазар, а един - за свободния. Вецовете се включват частично, което не е добре, защото тази вода, която сега ползваме, ще ни трябва по-нататък.

- Един бивш шеф на Централното диспечерско управление казваше, че пази водата като злато.

- Ние я ползваме балансирано, но във връзка с пика на цените се налага да пускаме и вецове.

- В първите дни на пиковите цени правеше впечатление, че министерството е дистанцирано от работата на своите дружества. Като че смяташе, че не е негова работа. Така ли е?

- Не че сме дистанцирани, даже сме в много тясна връзка с дружествата по повод цените. Никога не съм си и помислял, че това не е работа на Министерството на енергетиката, но оперативната дейност със сигурност не е задача на министерството.

- Но когато куца и оперативната, проблемът не се ли поема от ведомството?

- Точно това се случва.

- Защо при такива високи цени на борсата - и до 330 лв. за мвтч, ТЕЦ „Варна", „Марица 3" - Димитровград, ТЕЦ „Бобов дол" включиха блокове. Те видяха, че може да се печели, а държавната „Марица" не го видя.

- Резонен въпрос. И аз си го задавах първите дни.

- И какво си отговорихте?

- Може би са свикнали да работят със заповед, защото така е по-лесно, така има гаранция за приходите. Пазарното мислене липсва, а там имат търговски отдел от 8 души, който допреди тази ситуация не знам реално какво е правил. Защото до 1 юли централата работеше съгласно заповедта на министъра на енергетиката за регулирания пазар и нищо извън това не се случваше. Тези 8 човека не знам какво точно са работили, защото задачата им е да правят стратегии за пазарно участие, да следят кога е възможно да се включват мощности.

- Бизнесът видя саботаж, поиска вашата оставка, на мениджърите на БЕХ и на „Марица-изток 2". Канеше се да протестира, но след срещата при премиера като че се отказа. Но иска отговорност от тези, които допуснаха пиковите стойности. Прави ли са работодателите?

- Бизнесът е напълно прав, моята оставка, ако ще реши част от проблемите, е най-лесното. Срещата при премиера беше много полезна за мен, надявам се и за бизнеса, говорихме за всички възможни начини да се регулират цените на пазара. Ние казахме какви са причините да се стигне до там, имаше и други фактори - има мощности, които бяха в ремонт, други все още са. На ПАВЕЦ „Чаира" на два от блоковете турбините са в планов ремонт, трета турбина аварира. Много неща се струпаха, които ограничиха възможностите ни за гъвкавост. „КонтурГлобал" беше в ремонт, в „Марица-изток 2" единият от ремонтираните блокове спешно го приведохме в състояние да е включен.

- Те искаха вашата оставка, а премиерът освободи заместника ви Александър Николов. Каква е причината?

- Аз съм с разбирането, че на тези позиции никой не е вечен. Решението за освобождаването на Николов е принципно, но със сигурност не е свързано с цените. Той отговаряше за финансовите въпроси в министерския екип.

- Все пак защо беше освободен?

Министър-председателят назначава и уволнява заместник-министрите. Това е негово право и негова преценка. Важно е, докато човек е на позиция, да дава всичко от себе си, да добави някаква стойност към дейността.

- Вие ще предложите ли заместник, или ще останете с един - Мирослав Дамянов?

- Ще видя как се развива обстановката, но най-вероятно ще предложа, има необходимост.

- Кой спечели от високите цени на тока?

- Който е бил най-пазарно ориентиран, той е спечелил.

- Смятате ли, че в последните дни на едно служебно правителство, а и в краткия му хоризонт е полезно да се правят смени в бордове на държавни дружества? Имам предвид „Булгартрансгаз" и БЕХ? В края на живота си последният кабинет на Борисов пък направи конкурси за мениджъри на държавните компании.

- Когато дойдохме в тази сграда, ние от новия екип не бяхме настроени реваншистки. Няма нито един човек, уволнен в министерството, нито пък в дружествата. Ръководните екипи на дружествата бяха-току-що избрани след конкурсите, които споменахте.

Беше нормално да им се даде шанс да работят. Впоследствие дойде казусът с „Булгартрансгаз" и с проверката от КЕВР, която за мен е нещо изключително сериозно. В доклада на регулатора се констатират многобройни нарушения на правилата в държавата, което за мен е неприемливо. Това беше поводът да поискам отстраняването на борда на директорите.

- От „Булгартрансгаз" нямат ли друга гледна точка към самия доклад? Те казаха, че ще обжалват глобата.

- Те имаха кореспонденция, преди КЕВР да излезе с доклад, но комисията категорично оборва твърденията им. КЕВР е независим регулатор и аз не мога да подлагам на съмнения нейните констатации. Още повече, че после излезе и решение за глобите, те са 427 000 лв., които показват, че КЕВР стои зад становището си за извършени нарушения.

- И вие поискахте отстраняването на шефовете на „Булгартрансгаз", а след това - на БЕХ.

- Реакцията на БЕХ по отношение на доклада на КЕВР беше никаква.

- Нали препратиха писмото ви до надзорния съвет. А какво трябваше да направят, да уволнят надзорния съвет ли, след като той отказа да отстрани мениджмънта?

- Те имат трима членове, техни представители в надзорния съвет на „Булгартрансгаз" и те са мнозинство. Те би трябвало да изразяват тяхната воля.

- Ще продължите ли опитите за смени в енергетиката?

- Смяната е блокирана от жалба към съда, аз съм оставил коректно, когато има някакъв казус, арбитърът да си каже думата. Не съм с амбицията да правя страшни смени в енергетиката.

- Поискахте проверки на обществените поръчки в Електроенергийния системен оператор. Какво стана с тях?

- Проверките се извършват от Агенцията за държавна финансова инспекция. Това е дълга процедура, официално доклад още няма при нас. И КЕВР започна проверка по работата на ЕСО във връзка с цените.

- С ексминистър Теменужка Петкова разменихте реплики за прилагането на механизма за капацитет. Тя ви каза, че разговорите с ЕК са били пред финал, вие отвърнахте, че има 20 страници забележки.

- Механизмът за капацитет е обвързан с либерализацията на пазара на едро.

- Нали е вече либерализиран.

- ЕК не смята така. Тя върна 20 страници становище, това беше десетина дни след като влязохме в министерството. Но основният проблем е прекратяването на договорите с американските централи. Там преговорите се водят от Министерството на финансите. Аз имах разговори с директорите на двете централи, те казаха, че преговорите са върнати в начална фаза, няма сближаване на позициите. Дори да е имало сближаване, в края са се разделили отново. Това е един проблем, който не може да се заобиколи. И ЕК е категорична по този въпрос. Така или иначе, договорите изтичат през 2024 и 2026 г. Въпросът е някой мислил ли е какво следва, като изтекат. Те спират да работят ли?

- И стигаме до зеления преход. Какво ще се случва с трите централи в „Марица-изток"?

- Стратегиите за зеления преход трябва да стартират отсега, а не когато спрат американските централи. Разговорите са закъснели с години.

- В последния вариант на плана за възстановяване, в който е участвал вече бившият ви заместник Николов, се предвиждат 1000 мегавата газова мощност в „Марица-изток", намаляват се парите за газопровод до комплекса, отрязан е газопроводът до ТЕЦ „Бобов дол". Защо?

- По плана имахме доста сериозна работа, Николов беше от водещите експерти в работната група при вицепремиера Пеканов. Предложихме допълнително проекти в частта за „Зелена България", защото за комплекса „Марица-изток" нямаше предвидено нищо. Този 1 гигават парогазови мощности е преходен вариант, знаете, че след 2025 г. всичко, което генерира над 550 грама емисии на киловатчас, няма да може да работи Това автоматично би затворило централите, ако нищо не се направи. Там текат и проучвания за проекти за улавяне на въглеродния диоксид, но засега те са твърде скъпи и един блок трябва да работи само за захранване на складирането на емисии. Предложихме за финансиране изграждане на ВЕИ-та с батерии за съхранение.

- Като министър с кратък мандат как виждате комплекса „Марица-изток"?

- Предстои да се разработват териториалните планове, които са част от плана за справедлив преход.

Те са основата за трансформиране на региона. Ние в плана за възстановяване сме предложили някои неща, но те не решават изцяло проблема на „Мариците". Затова е важно териториалните планове да станат колкото се може по-бързо и да се разработят различни сценарии. За съжаление, по този въпрос нищо не е правено.

- Как така нищо не е правено? Работи се от година, наети бяха хора.

- Няма никакъв сценарий какво ще се развива, как ще се трансформира комплексът. Точно териториалните планове трябва да дадат сценария какво ще стане с мините, дали ще се правят някакви производства и ще се преквалифицират хората. Една част ще отидат в строителството и поддръжката на ВЕИ-тата, които ще се построят, но като цяло тези планове обхващат проблемите с мините.

- Те трябваше есента да са готови, нали?

- Да, но не са готови. За да се развият те, трябва да се даде крайна дата на затваряне на мините. Това не е направено и не смятам, че служебното правителство трябва я даде. Това е решение, което трябва да е политически подкрепено от парламента.

- Не виждам министър на енергетиката, който с лека ръка да даде крайна дата.

- Даже не министър на енергетиката, трябва решение, което да има широка политическа подкрепа.

- Процедурата за „Белене" не е прекратена, тя е пред приключване, но се бави, какво следва?

- Тя не е прекратена, в момента е замразена заради извънредната COVID обстановка и инвеститорите не могат да дойдат да се запознаят с документите в информационната зала.

- Една група инвеститори не може да бъде опазена, ако влезе да чете в залата?! На това не му ли се казва тупане на топка година и повече?

- Със сигурност е повече. „Белене" не е проект от една година.

- Вие няма да ги поканите, така ли?

- Процедурата е отворена, те са поканени, просто COVID обстановка...

- Работната група за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй" какво направи?

- Работната група приключи, изготви доклад, който дойде при нас преди седмица. Сега го разглеждаме, за да може да излезем със становище какво е свършила групата, какво предлага.

Задачата й беше да разгледа вариантите за реализиране на ядрени мощности на площадката на „Козлодуй". Единият вариант е хибридна технология - руски реактор от АЕЦ „Белене" с американска технология, другият вариант е за малките модулни реактори.

- ..24 часа" написа, че децата на премиера Янев са на работа в държавната енергетика по вашия писмен отговор за депутат. Но имаме сигнал от будни граждани, че вашата съпруга е в Министерството на икономиката и откакто сте министър, расте в кариерата. Така ли е?

- Тя е там много преди да си помисля, че ще ставам служебен министър. И още оттогава си сменя постове. Тя не стои на една позиция, амбициозен човек е и се опитва да се развива в кариерата. А като станах министър, сигурно пак е сменяла. Но не е на ръководна длъжност, а на експертна.

- Кога ще бъде готова тази връзка? Чувам, че много се нерви „Булгаргаз", защото не знае къде да резервира капацитет дали да е в гръцката система и да вкарва газ през Кулата-Сидирокастро, или пък ще е готов интерконекторът България - Гърция.

- „Булгаргаз" би трябвало да се притеснява през цялото време. Сега особено много. По договор строителните работи на IGB трябва да завършат в края на тази година. Ние успяхме за тези два месеца да завършим пресичането на река Марица, което доста се бавеше. До дни ще е завършено и пресичането на язовир "Студен кладенец,,.

- Преминаването на водни пространства от газопроводи се оказа голям проблем.

- Голям проблем е, но със съдействието на министъра на околната среда успяхме, а се е бавело повече от година. Сега ще видим дали това е бил основният проблем. Затова сме накарали представителите на изпълнителя да дадат линеен график и всяка седмица правим срещи с ръководството на Ай Си Джи Би, те от своя страна натискат изпълнителя, за да се случат нещата. Пуснали сме писмо на гърците, че след края на годината, когато е крайният срок за завършване, ще си искаме неустойките, които са по 90 000 евро на ден. Друго, което работим, е, че започнахме процедура по актуализиране на концесионните такси, от дълго време това не е правено.

- Какви цели си бяхте поставили като министър?

  • Стабилизиране на дружества, планът за възстановяване, ТЕЦ „Марица-изток 2" и как може да се включи по най-безболезнен начин, защото това беше важно. Този ТЕЦ въобще не е за подценяване, ситуацията и сега го показа.

 

"24 часа", 19.08.21 г.