Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Повишаването на перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ ЕАД от страна на Fitch е оценка за доброто финансово управление на холдинга

Водещ: На какво ще заложи ГЕРБ в предизборната кампания - при нас е Теменужка Петкова - водач на листата на ГЕРБ в Търговище, настоящ министър на енергетиката. Ще видим дали ще запазите поста и по време на кампанията или ще излизате в отпуск. Здравейте и добре дошли.

Теменужка Петкова: Здравейте, благодаря ви!

Водещ: Добро утро. Възможност и за политически въпроси, защото иначе сте ни гостували повече по експертни теми. Направи ни впечатление преди малко коментар на Мехмет Дикме, който дава подкрепа за ГЕРБ и излиза с тезата, че ситуацията с фактора Пеевски и ДПС се променя. Доколко смятате, че има такова нещо или това е предизборен плакат, който малко да смъкне напрежението по тази тема, чувствителна и за ГЕРБ?

Теменужка Петкова: Ами, вижте, политиката и визията на другите политически партии е техен ангажимент и тяхна работа. Ние от политическа партия ГЕРБ изпълняваме нашите ангажименти, които сме поели пред българските избиратели, опитваме се да вършим нашата работа като управленци и към настоящия момент вече четири години, имаме един пълен, смея да твърдя, успешен мандат, с нашите коалиционни партньори от "Обединени патриоти". Така че нашата основна цел и нашата концентрация е в посока ние да изпълним нашата работа, да си свършим нашите ангажименти, всички останали въпроси, които касаят останалите партии, са тяхна вътрешна организация.

Водещ: В този ред на мисли невъзможен партньор ли е ДПС за ГЕРБ? Казвам умишлено невъзможен, защото заговорихме преди малко и за тримата министри, които си тръгнаха от кабинета именно заради съмнения за връзки с ДПС.

Теменужка Петкова: На първо място, виждате в каква коалиция се явява политическа партия ГЕРБ за тези парламентарни избори. Такава беше коалицията и със Съюза на демократичните сили в рамките на европейските избори през 2019 година. Това е нашият естествен партньор в рамките на ЕНП. По отношение на настоящите наши коалиционни партньори от "Обединени патриоти", както вече споменах, ние имахме един успешен мандат, надяваме се те също да преминат необходимата бариера на изборите и да могат да влязат в българския парламент.

Водещ: Ще им помагате ли? Направи ни впечатление присъствие на някои фигури в листи на ВМРО, за които се говореше, че ще бъдат част от вашите листи и това, разбира се, нахрани конспиративни или пък истински теории, че искате да си доотгледате помощник за съставяне на правителство, за да е по-лесно. Ако влезе ВМРО това ще е без съмнение така.

Теменужка Петкова: Тук не става дума за каквато и да било помощ и ВМРО, и другите патриотични формации на господин Валери Симеонов, господин Марешки от "Воля", са достатъчно популярни. В рамките на този мандат ние успяхме да постигнем много сериозни резултати, както и в областта на социалната сфера, по отношение на възнагражденията, по отношение на пенсиите, така че всичко това, само по себе си, като резултати говори и аз мисля, че хората ще оценят и оценяват това, което сме направили.

Водещ: Сега като министър ли говорите, или като кандидат за народен представител? Този въпрос не е случаен, защото ще зачестява. Ще излезе ли в отпуск? Ако ходите някъде и казвате, че е по работа, вашите опоненти ще казват да де, ама те отиват да ползват държавен ресурс, за да си правят кампанията, пък не излизат в отпуск, предстоят такива казуси.

Теменужка Петкова: Законодателят много ясно е определил какво трябва да се случи в подобна ситуация. Това е разпоредбата на чл. 161 от Изборния кодекс, ако не ме лъже паметта, и там много ясно е казано, че по време на избори и министър-председателят, и заместник министър-председателите, и министрите остават и продължават да изпълняват своите ангажименти. Продължават да бъдат съответно министри, министър-председател, заместник министър-председател. Тогава, когато е необходимо да бъде проведена среща с избиратели, разбира се, всеки един от нас по чисто морални съображения, ще излезе в отпуск, когато се налага.

Водещ: Какъв тип среща ще е ? Вашите опоненти ще кажат, ами те отиват да режат лентичка, казвайки, че, да, нещо е свършено от правителството, но всъщност е част от кампанията. Как ще избягате от подобен упрек?

Теменужка Петкова: Това е част от нашата работа. Ние продължаваме да изпълняваме своите задължения като министри, вицепремиери, министър-председател.

Водещ: Отпуски няма да има.

Теменужка Петкова: Отпуска не е имало и в предишните кабинети на премиера Станишев и преди това. Така че, когато е била подобна ситуацията и на господин Костов, така че това е рамката, която законодателят е определил. Ние не правим нищо, което е извън закона. Трябва да продължим да изпълняваме своите задължения. Но от чисто морална гледна точка, тогава, когато всеки един от нас е ангажиран с конкретно партийно мероприятие, да, той ще бъде в отпуск, категорично няма да се ползва ресурс на държавата. Нито НСО ще охранява, нито пък ще превозва министрите, така че всеки един от нас със собствен ресурс ще организира тези свои партийни мероприятия и ангажименти.

Водещ: Като кандидат за депутат и като гражданин имате ли вие съмнение в честността, прозрачността и начина, по който протича изборният процес, гласуването? Вчера една реплика на вашата колега Десислава Танева пред bTV така обиколи сайтовете. Тя каза и какво като се влачат чували с бюлетини? Вие притеснявате ли се от това?

Теменужка Петкова: Аз нямам притеснения по отношение честността на изборния процес, тъй като изборите не се осъществяват от нито една политическа сила, нито от правителството. Има си съответно Централна избирателна комисия, има съответните органи, които отговарят за този изключително важен и отговорен процес, така че политиците нямаме никакъв досег до цялата тази организация.

Водещ: А притеснявате ли се и съмнявате ли се е по-точната дума, съмнявате ли се в честността на вота, ако наистина се влачат чували с бюлетини и има някакви сигнали за нередности, които сме наблюдавали през последните години на избори?

Теменужка Петкова: Аз бих казала така. Най-голямата гаранция за честността на вота е всеки един български гражданин, ако има някакви данни или някакъв сигнал за нарушения, които текат в изборния процес, веднага да алармира съответните компетентни органи.

Водещ: Анализира ли се ситуация, тя е хипотетична, разбира се, при която вие сте водеща политическа сила, не само в социологията, но и на изборите, с една преднина, която обаче не е значителна и която се оспорва по една или друга причина. Дали ще са оранжеви маски онзи ден, дали ще са чували на предишни избори, дали ще е Арена Армеец на по-предишни, но едно натрупване на недоверие, което да се използва, и вие да трябва не просто да победите на тези избори, но и да убедите. Възможно ли е в страната да получите мястото на първа политическа сила, а да не получите реалната власт и да бъдем изправени пред един хаос с постоянни протести?

Теменужка Петкова: Всъщност демокрацията не е измислила нищо по-добро от изборите и това е мястото, където българските граждани ще дадат своя вот на доверие към съответната политическа сила, която те подкрепят и нейните приоритети, цели и идеали, които те припознават. Така че, аз не виждам никаква по-голяма легитимация, на което и да е правителство от това то да получи вота на българските граждани, да бъде съответно партията първа политическа сила и да й бъде дадена възможност да направи правителство.

Водещ: Затова ми беше толкова дълъг въпросът, защото изброих няколко примера, тоест печелиш изборите, но страната е раздирана от протести. Такава ситуация очаквате ли или мислите, че ще има успокоение и признаване на резултата?

Теменужка Петкова: Вижте, със сигурност винаги ще има хора, които няма да бъдат доволни от изборния резултат. Това е, разбира се, нещо съвсем нормално. Видяхме и през лятото какво се случи. Видяхте всички тези протести, които се състояха, но за радост хората бързо се ориентираха в тази ситуация, така че винаги ще има хора, които няма да бъдат доволни, но все пак важно е да зачетем волята на българските избиратели. Нека да видим какво ще кажат българските граждани. Единствено и само техният глас има значение.

Водещ: Възможен ли е кабинет на партия ГЕРБ, партията с лидер премиерът Борисов, но кабинет, чиито министър-председател да не е той, за да се стигне до консенсус с други партии, които са заявявали частично готовност евентуално да влязат в колаборации с вас, но с условието Борисов да не е начело на правителството?

Теменужка Петкова: Вижте такъв въпрос пред нас не стои. Политическа партия ГЕРБ има своя лидер, политическа партия ГЕРБ има един министър-председател, който е много уважаван, ценен в Европа, в рамките на Европейския съюз, нашите стратегически партньори, така че пред нас този въпрос не стои.

Водещ: Въпросът е, че ще бъде поставен в даден момент и това има връзка с възможните валенции - дали ще ги зачертаете или напротив, ще трябва да ги използвате. Защо не сте го обсъждали, след като това е изключително вероятен казус и вие сте минавали през него?

Теменужка Петкова: Защото смятаме, че тогава, когато една политическа сила спечели изборите, няма нищо по-логично от това нейният лидер да бъде министър-председател. Тогава е много ясно дефинирана и отговорността пред избирателите, тогава сме честни с тях.

Водещ: Това е точно така ако се спечелят достатъчен брой гласове и точно обратното условие ако не са достатъчни.

Теменужка Петкова: Нека да видим какво ще кажат българските граждани. Нека да видим техния вот, само те са хората, които могат да кажат кой ще управлява България.

Водещ: Вчера Слави Трифонов обясни, че няма да имат медийни участия неговите кандидати. Ние, разбира се, каним абсолютно всички, включително и за директни сблъсъци, което се надявам да се осъществи, защото там няма как да има по-истински сблъсък от този директният, в който се разменят аргументи на живо. Вие обаче сте много пестеливи и те са пестеливи на тема коалиции, а това е основен въпрос. С кого можете да съставите правителство?

Теменужка Петкова: Няма как да бъдем по-конкретни или по-щедри в разясненията си към този момент, просто защото не сме видели как ще гласуват българските граждани.

Водещ: Така е, ама има и някои принципни неща, например, ДПС възможен съюзник ли е в някаква ситуация за ГЕРБ, особено ако има някакви знаци от там за промяна?

Теменужка Петкова: Аз вече споменах в началото на нашия разговор, ние към настоящия момент виждате с кого се явяваме в коалиция - това е Съюзът на демократичните сили. От друга страна, приключваме един успешен мандат с нашите партньори от "Обединени патриоти", така че, надяваме се те също да влязат в българския парламент и това ще ни даде възможност да можем да водим разговори, да можем да направим правителство, което наистина да бъде стабилно.

Водещ: Какво е стабилно правителство?

Теменужка Петкова: Това, което ще й трябва на България в следващите няколко години, ще бъде наистина стабилно управление. Предстоят нелеки години от гледна точка на това, че трябва да бъдат преодолени последствията от пандемията с COVID-19. Виждате, че тази световна пандемия всъщност се отрази и на целия икономически и социален живот, политически, ако щете, така че ние ще бъдем изправени пред много много важни задачи. От една страна, да преодолеем здравната криза, икономическата криза, която се задава като резултат от тази пандемия. Отделно от това предстои да бъдат изпълнени много други важни приоритети, свързани с трансформацията на икономиката в рамките на Европейския съюз, прехода към нисковъглеродна икономика. Всичко това изисква предприемането на действия, които ще предполагат наистина едно стабилно управление.

Водещ: Вярно ли е твърдението, че за един държавен сектор няма абсолютно никакво значение какъв ще бъде резултатът от изборите, вашият сектор енергетиката, защото се прави в момента подмяна на ръководствата на АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгартрансгаз", "Марица Изток-2", Булгаргаз, "Мини Марица Изток" и шапката им Българският енергиен холдинг, което означава, че в следващите три години, такива са трактовките разбира се,  ГЕРБ ще продължи да влияе на енергетиката у нас? Знаем това е един сектор със сериозно геополитическо влияние и така нататък.

Теменужка Петкова: На първо място не текат промени, а тече конкурс, има законова процедура. Това е процедура съгласно Закона за публичните предприятия. Тази процедура предвижда да бъдат проведени конкурси за избор на управителни органи на съответните дружества не само в енергетиката, а на всички държавни дружества с над 50% държавно участие. Това, което в момента се случва, е че текат процедурите в рамките на Българският енергиен холдинг за избор на така наречените представители на държавата, който избор се осъществява от самия холдинг, от специална комисия, която е сформирана за тази цел. И отделно от това, Агенцията за публичните предприятия провежда процедура за избор на така наречените независими кандидати, които ще бъдат избрани от агенцията и те всъщност ще станат членове на управителните органи на съответните дружества. Така че, целта е в тези търговски дружества наистина да попаднат хора, които имат доказан професионален опит, които могат да бъдат полезни на енергийния сектор, защото за енергетиката също предстоят много важни решаващи няколко следващи години. А що се отнася до политическа партия ГЕРБ и енергетиката, нека само да отворя една скоба и да кажа следното. От 2014 година до настоящия момент, с известно прекъсване по време на служебното правителство през 2017 година, политическа партия ГЕРБ управлява сектор енергетика. Смея да твърдя, че сектор енергетика към настоящия момент е много много по-стабилен. Вчера излезе една официална информация на Fitch. Съгласно тази информация, беше повишена перспективата на кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг, тоест на държавната енергетика. И от стабилна, перспективата стана положителна. Вижте  и финансовите резултати на дружествата от енергетиката. Ако печалбата на БЕХ през 2014 година е била 29 милиона, днес печалбата на БЕХ на консолидирана база е 295 милиона лева.

Водещ: Понеже минахме на тема енергетика, няколко въпроса, които са ми любопитни и бяха поставени включително и от американския посланик Херо Мустафа пред БНТ в последното интервю, сигурно сте го гледали. Предизвикателството Турски поток разчита на един източник на доставки, което означава монопол това прави всяка една държава зависима. Затвърдихме ли зависимостта си от Русия, разходвани са 3 милиарда от Булгартрансгаз за тръбата, която наричаме Балкански, но американците си я наричат руски поток? А и вярно ли е, че от 1 октомври 2021 до 31 декември 2039 "Газпром" са запазили абсолютно целия капацитет от 100% за техни количества на изхода към Сърбия и че тези 100% капацитет на тръбата са намалени наполовина, тоест ние ще вземем наполовина такси?

Теменужка Петкова: На първо място, с реализацията на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България по никакъв начин ние не увеличаваме нашата зависимост от доставките на руски природен газ. Напротив, България през последните няколко години работи много активно за диверсификацията на тези източници и от 31 декември 2020 година България вече има друг различен източник на доставка на природен газ. Започна изпълнението на договора за доставки на природен газ от Азербайджан. Това, между другото, ни позволи ние да миксираме цената, така че България в момента да има една от най-ниските цени в рамките на Европа по отношение на природния газ. Така че, категорично не можем да кажем, че ние увеличаваме своята зависимост.

Водещ: Тръбата те могат ли на 100% до 2039 да си я запазят за себе си, само за свой за руски газ и за капак да намалят на 211 от 400 гигаватчаса дневно, тоест двойно да намалят доставката и ние двойно по-ниски такси да вземем за нещо, за което сме платили 3 милиарда лева?

Теменужка Петкова: Първо, това, което "Булгартрансгаз“ е заплатил на практика не е 3 милиарда, ами общата стойност е 2.4 милиарда, като тук се включва цялата линейна инфраструктура, 474 км и две компресорни станции.

Водещ: Останалата сметка вярна ли е?

Теменужка Петкова: Това, което е важно да се каже е, че нито една компания както в рамките на Европейския съюз, така и по отношение на трети страни, не може да резервира капацитет такъв, какъвто тя би пожелала. Капацитетът винаги е равен на този, който допускат европейските правила. По отношение на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска до българо-сръбска граница, смея да твърдя, че са спазени абсолютно всички европейски правила и изисквания по отношение на резервирането на капацитет, на провеждането на процедурите и за съответно обществените поръчки за избор на изпълнител на проекта.

Водещ: А това вярно ли е?

Теменужка Петкова: Това, което със сигурност можем да кажем е, че европейското законодателство допуска съответни компании да резервират определен капацитет.

Водещ: Аз за Газпром питам.

Теменужка Петкова: Две са компаниите, които са резервирали капацитет – Газпром и другата компания е един търговец. На изхода към Сърбия има 3 милиарда свободен капацитет, 3 милиарда кубични метра газ годишно. 

Водещ: Тоест какъв процент от 100-те е резервиран от руснаците и какво остава за друг газ?

Теменужка Петкова: Приблизително 90 на вход и около 22 процента е свободният капацитет на изход.

Водещ: Тоест това не е вярно, което формулирах във въпроса си. Така ли е?

Теменужка Петкова: Това, което е резервирано като капацитет, е изцяло в съответствие с европейските правила. Нали не мислите, че ако имаше нещо, което не е редно, досега Брюксел нямаше да ни санкционира?

Водещ: Затова исках ясно да го кажете.

Теменужка Петкова: Но нека само да кажа още нещо по отношение на този проект. Понеже много се говори напоследък. Българските граждани трябва да знаят следното: този проект е една част от концепцията за изграждане на газов хъб на територията на България. Този проект ние не го разглеждаме самостоятелно като много важен и значим, тъй като той ще работи в синергия с другите проекти, по които ние работим - интерконекторът Гърция-България, интерконекторът България-Сърбия, чието строителство сега стартира, участието на България в LNG терминал на Александруполис. Всичко това ще даде възможност ние да имаме хъб на територията на страната. И нещо друго -  проектът ще се изплати за следващите 10 години. Това, което ще бъде като възможност за използване на тази инфраструктура, е над 35 години.

Водещ: Кажете само на финала, за да затворим енергетиката санкциите от Съединените американски щати да ги очакваме ли и кога и в какъв вид?

Теменужка Петкова: Трудно ми е да ви отговоря на този въпрос по отношение на санкциите, но категорично мога да кажа, че България е спазила абсолютно всички правила, които европейското законодателство налага по отношение реализацията на такъв тип инфраструктурни проекти, както в областта на регулаторната рамка на проекта, така и в областта на обществените поръчки.

Водещ: Благодарим ви.