Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Николов: България няма да води преговори за доставка на природен газ под натиск

свали снимката

"Потреблението на природен газ в България е гарантирано минимум за месец напред и към този момент не се налага ограничаване на потреблението". Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти по повод съобщението, че "Газпром експорт“ е спрял доставките за страната. Министър Николов поясни, че писмо с такова предупреждение е било получено от руския доставчик на 26 април. "Булгаргаз" ЕАД е изпълнил всички изисквания по текущия договор, включително авансови плащания в съответствие с неговите клаузи. Така неизпълнението на договорните ангажименти е от страна на доставчика – "Газпром експорт" – с всички, произтичащи от това последици, подчерта енергийният министър.

Той припомни още веднъж, че плащанията следва да се извършват в долари, както е регламентирано по договор. Искането на руската страна за използването на рубли за заплащане на доставките на природен газ е в нарушение на договора и крие рискове за купувача. "С предложената двуетапна процедура ние бихме загубили контрол върху плащанията. Няма яснота и по това какъв обменен курс ще се използва. Така българската страна е поставена под риск да плаща за горивото, без да го получава", подчерта енергийният министър.

"Очевидно е, че в настоящата ситуация на война в Украйна природният газ се ползва от Русия като политическо и икономическо оръжие", акцентира министър Николов и допълни още веднъж категоричното становище, че България няма да води преговори под натиск.

България е в постоянна комуникация с Европейската комисия, където се дискутират възможностите за общи доставки на ниво ЕС, стана ясно по време на брифинга. Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки. "Нашата страна е лоялен партньор по съществуващите договори и ние няма да поставим под риск доставките за нашите съседи", подчерта още енергийният министър.  

отпечатай тази страница