АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик - Швеция" подписаха договор за анализ на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативно гориво

свали снимката

Диверсификацията на ядреното гориво е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на церемония за подписване на договор за анализ на безопасността на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД при внедряване на алтернативен тип ядрено гориво. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и Азис Даг, вицепрезидент и управляващ директор на "Уестингхаус Електрик" - Швеция в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланиците на САЩ и Кралство Швеция в България – Н. Пр. Херо Мустафа и Н. Пр. Катарина Рангнит.

По думите на министър Петкова, с подписването на този договор правителството изпълнява един от основните си приоритети в енергетиката – този за диверсификация на енергийните ресурси. Тя акцентира върху факта, че, въпреки пандемията, пътната карта, подписана с Агенцията по доставките на ЕС за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, се изпълнява.

Подписаният договор е начало на втория етап от процеса по лицензиране на горивото на Уестингхаус за използване в АЕЦ "Козлодуй". След завършване на този етап се очаква Агенцията за ядрено регулиране да разгледа техническото решение за внедряване на касетите на Уестингхаус в АЕЦ "Козлодуй". 

В Европейската стратегия за енергийна сигурност от 2014 г. се изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено- горивния цикъл на всички оператори на ядрени централи в ЕС. Намаляването на зависимостта от един доставчик е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на сигурността при производство на електроенергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС. Във връзка с това в АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е разработена и внедрена програма за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за блокове 5 и 6 на централата.

отпечатай тази страница