Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министрите на енергетиката и на околната среда изискаха план за справяне със замърсяването на ТЕЦ "Марица 3" и "Брикел"

свали снимката

Росен Христов: Решението трябва да бъде техническо, а не политическо

Росица Карамфилова: Целта ни не е да се затварят мощности, а да се спазва законодателството и да се гарантира опазването на околната среда и човешкото здраве

По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката днес се проведе среща с ръководството на ТЕЦ "Марица 3" и ТЕЦ "Брикел", както и с екип на МОСВ, начело с министър Росица Карамфилова. Темата бе изисканият от двете министерства план за справяне с регистрираните превишения на нормите за качество на въздуха, за което принос имат двете предприятия. "Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и чрез предизборни протести. Има ясен комплекс от мерки, които могат да доведат до влизане в определените норми, ако не – ще бъдем принудени да преминем към затваряне", заяви министър Христов. "Не искаме да се стига до затваряне, но няма да правим компромис с ежедневните проверки и спазването и прилагането на закона", категорична бе министър Карамфилова.

По време на срещата ръководството на двете предприятия представи конкретни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за всяка топлоцентрала, с които да се гарантира работа на ТЕЦ-овете в рамките на допустимите екологични норми. Те включват: използването на въглища с ниско съдържание на сяра, подобряване на ефективността на горивния процес, разширяване на сероочистните инсталации, преминаване към намален капацитет на работа и превантивно преустановяване на такава, когато бъде регистрирано наближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид. Изпълнението на някои от тези стъпки вече е започнало и в двете дружества, като министерствата на околната среда и водите и на енергетиката ще оказват непрестанен мониторинг и контрол по неговото прилагане. От страна на МОСВ ще се извършват ежедневни проверки. От предприятията уточниха, че през следващите месеци започва мащабен ремонт на котлите на ТЕЦ "Брикел", което също ще спомогне за намаляване на неорганизираните емисии.

Представена бе концепция за дългосрочна инвестиционна програма на дружествата, която включва въвеждане на термолитична инсталация с 400 МW мощност. Обсъдено бе реализирането на пилотен проект по нея, който ще се наблюдава от Министерството на енергетиката и неговите експерти. Неговото успешно реализиране ще е важно за намаляване на въглеродните емисии и постигане на реална декарбонизация от страна на дружествата.

отпечатай тази страница