Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата

свали снимката

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата. Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Днес са стартирали преговори с представители на компаниите "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България", които в следващите дни продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители.

"Във всички разговори с бизнеса и синдикатите растящите цени на горивата бяха поставяни като основен проблем пред конкурентоспособността", изтъкна по време на брифинга министърът на енергетиката Росен Христов.

"Намаляването на цените на горивата е тема, по която работим буквално от първия ден на правителството", допълни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател. Няма как тази тенденция да се преодолее с държавни помощи, защото това само ускорява инфлационните процеси. Затова и ние като правителство променяме подхода на действие – като търсим как крайната цена да бъде по-добра за потребителите, стана ясно още от думите на двамата министри. И докато за физическите лица има все пак подкрепа от държавата с отстъпката от 25 ст. на литър, за бизнеса няма никаква помощ.

Горивата са основен фактор за формирането на крайните цени на всички стоки, защото логистиката е основен компонент от тях. Всяко домакинство всеки ден плаща пряко и косвено високите им цени. Затова в най-кратки срокове ще бъдат търсени всички механизми за постигане на конкретни резултати в усилията за намаляване на цените на горивата.

отпечатай тази страница