Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Зам.-министър Божков: Обявяваме търг за краткосрочни доставки на природен газ

Водещ: Господин Еленко Божков - член на извънредния щаб по енергетика при премиера и правителството, този дето денонощно трябва да реши казуса с газа. Освен това заместник-министър, нали така? На добър час!

Господин Божков, можем ли да осигурим чрез търг, за който ще ни разкажете по-подробно, недостига, да си вземем и азерски газ през конектора, да вземем и корабите седемте със слотове и не знам сигурно и от "Газпром" ще търсите? Може ли отвсякъде?

Еленко Божков: Да започнем така. Вчера беше първото заседание на щаба в неговия, да речем, институционален състав. Изключително добро впечатление, работи като добре смазан двигател, който увеличава постепенно оборотите.

Водещ: Но не е на газ този двигател.

Еленко Божков: С този, който го има, работим. Какво става с доставките? Действително, до септември нещата са ясни, след това дали има възможност и какъв газ ще доставим….Дали е възможно да покажете графиката за цените. Това е таблицата, която "Булгаргаз" предоставя с писмото си до министъра на енергетиката и до Българския енергиен холдинг, която след това се показва и в Министерския съвет, защото по нея Министерският съвет трябва да вземе протоколно решение да одобри вноса. Имаме дадена цена от "Газпром" в таблицата от януари до края на годината така, както се движат европейските цени. На нас ни трябва октомври, ноември и декември.

Водещ: Американските танкери – 187, Газпром – 130, пазарът – 206. Тоест каква е идеята - че на "Газпром" цените са най-ниски?

Еленко Божков: Точно така.

Водещ: Ама ние ги нямаме тези доставки?

Еленко Божков: Нямаме ги тези доставки. В таблицата за дефицитите ще видите, има един дефицит от една трета не ни достига от това, което ни трябва - и със седемте танкера, и с пълния азерски газ. Тоест, ние трябва да намерим за тези три месеца допълнителни количества и затова се обявява и този търг, за който говорим сега.

Водещ: Седемте танкера остават ли обаче?

Еленко Божков: Не знаем дали ще останат. За първия се казва, че има гарантиран слот. Този слот се предоставя от някой, който си го е взел и иска сега да го изтъргува. Фирмата, която предоставя слота, мястото за разтоварване, тя го препродава и казва, че иска с газ да й се плати, а директорът на "Булгаргаз" не знае дали ще иска, колко газ ще иска и, забележете, какви пари допълнително иска. Това са едни големи суми. Как да рискуваме при това положение?

Водещ: Господин Божков, нали има щаб, на който това му е работата. Вие питахте ли колко газ ще искате, какви количества в какви срокове? За да знаем дали е оферта или не?

Еленко Божков: Правителството започна работа във вторник, веднага заедно с министъра извикахме шефа на "Булгаргаз", той дойде добре загорял във ваканционния смисъл на думата и донесе един класьор с над 1000 страници документи. Сега съм сигурен, че в този момент министър Христов седи в кабинета си и анализира и чете това нещо. Започнахме да го разпитваме. Не знае или не казва цена на слот, при какви условия е освободен, има ли други слотове.

Водещ: Вие можете ли да ги намерите? Вчера гърците са казали - разширихме Ревитуса, ще има място.

Еленко Божков: Гърците го казаха отдавна. Казаха "ние ще дадем на българите" преди два месеца.

Водещ: Говорихте ли с тях, имате ли с тях разговор, дали през Ревитуса, дали може да мине нещо?

Еленко Божков: От вчера сме в този кабинет и започнахме да работим.

Водещ: Да, ама няма време.

Еленко Божков: Съгласен съм, че няма време. И това нека го сравним с шефа на "Булгаргаз", който видимо се е занимавал с газ, защото аз съм бил свободен, а той е трябвало да прави това нещо.

Водещ: Ще говорите ли с тях?

Еленко Божков: Нали затова се формира този щаб и затова започваме да работим и работим наистина без да спираме.

Водещ: Търгът не отменя нито една от досегашните опции.

Еленко Божков:  Разбира се, че не отменя.

Водещ: Питаме ви, защото има едно, но не знам дали е внушение или подозрение към служебното правителство, че ще постави в невъзможност опциите за нещо различно от "Газпром". Не знам дали е справедливо това, което се лепва предварително, но го чухме. Как например ще се забави включително интерконекторът, ще се разчита само на Сидирокастро, старата връзка, която не може да поеме едновременно и Азербайджан и кораби и ще се каже едно от решенията - само "Газпром" е спасителят.

Еленко Божков: Едно от решенията на щаба от вчера, защото съществуват тия подозрения за забавяне на акт 16 или разрешение за ползване, е представител на щаба да участва в редовните и извънредни оперативки или срещи на обекта, така че да може да се наваксат всички закъснения и да се отстранят неизправностите и забележките, които са направени. Забележките, от това, което гледахме, са преодолими и от разговорите, които са водени с госпожа Теодора Георгиева. Вие виждате, тя непрекъснато говори по въпроса, трябва да се справим.

Водещ: Тоест би трябвало да стане до края на септември?

Еленко Божков: Като стане и като започне по него да влиза азерският газ, Кулата - Сидирокастро се освобождава като възможност.

Водещ: Евентуално за танкерите така ли?

Еленко Божков: Да, и за различни други опции, които са възможни. Освен това, не е говорено досега изобщо за трансбалканския капацитет и затова дали може, ако ни се освободи от този капацитет, да дойде газ от север, това е от Украйна.

Водещ: Откъде може някой да вкара газ от там, че да излезе оттук ?

Еленко Божков: Ами има различни терминали, Полша също има терминал за втечнен газ, да не забравяме това.

Водещ: Кажете ни за този търг, който ще правите другата седмица, нали правилно съм разбрала? Нали се каза, че по-бавно стават нещата в енергетиката, не е толкова лесно, колко време ще отнеме това? Можем ли ние в кратки срокове наистина да си решим проблема през тоя търг? И през тоя търг какви количества търсите, като не знаете седемте танкера ще ги има ли или не, има ли някакви шансове за руски?

Еленко Божков: Ние знаем, че танкерите ще ги има, но не знаем дали могат и къде и срещу какви пари, защото може да излезе крайно неизгодно да се доставят по този начин.

Водещ: Не знам дали ще стане в крайна сметка факт този газ в България, това имам предвид.

Еленко Божков: Ами нали затова правим този търг, за да се резервираме и да не зависим изцяло от тези 7 танкера, които се размахват като, как да кажа, като нещо…

Водещ: Да изчистим още нещо. Защо не може да се уговорят сигурни слотове отсега? Чухме какво ни казва бившият министър.

Еленко Божков: Защото са договорени от много отдавна, докато някои да кажем са се …

Водещ: Нали някой ги препродава. Не може ли да ги резервираш?

Еленко Божков: Ами това препродаване струва пари. И аз ви обясних колко струва едно препродаване. Сега как да разберем, когато шефът на "Булгаргаз" казва "Ами това ще струва известно количество газ. Това ни иска фирмата, която ни предоставя. И едни пари, може би, ама не знам дали".

Водещ: Ама "Булгаргаз" не са си свършили работата ли или всичко е неясно и несигурно?

Еленко Божков: Има една приказка за това какво се случва на легло. Както и да е, използват се тия неща, за да се печелят пари.

Водещ: От посредници.

Еленко Божков: Да.

Водещ: По-лесно ли е да се справите с Газпром при цялата буря и упреци, които ще има заради агресията и войната?

Еленко Божков: При всички положения това е опция.  

Водещ: По-лесно ли ви е да почукате на тази врата и по-важното - тя ще се отвори ли? И тука за три месеца ли говорим по действащия договор и дали няма да ни зачертаете пък диверсификацията, отваряйки тая врата?

Еленко Божков: Затръшната врата се открехва трудно и изисква време и тази врата е затръшната от нас.

Водещ: Направихте ли опит за контакт тогава с "Газпром"?

Еленко Божков: Пак ви казвам, един ден е минал.

Водещ: Неофициално говоря.

Еленко Божков: Тези, които познават партньора, да кажа, бяха във ваканция, не съм сигурен.

Водещ: На кого ще разчитате за контакт с "Газпром" в една много чувствителна ситуация, в която виждате къде е на световната карта Русия и режимът там. Желанието да ползвате от "Газпром" как ще го реализирате? През кого?

Еленко Божков: На себе си ще разчитаме естествено.

Водещ: Министърът на кого? Ще се обади на шефа на "Газпром", за да предложи варианта с рублите ли? Или какво да направи?

Еленко Божков: Министърът ще постъпи така, както като разгледа и завърши анализа, който се прави много бързо.

Водещ: Кажете честно, кое е разумно да се направи?

Еленко Божков: Разбира се, че трябва да се използва всяка опция и няма значение каква буря ще ни брули.

Водещ: Трябва ли да приемем техните условия да плащаме по начина, по който те искат да се плаща, а пък ние веднъж вече отказахме при това много категорично в предишния кабинет?

Еленко Божков: Трябва да се разисква. И тези условия, след като са поносими за поне три европейски държави или техни търговски дружества, значи са възможни да използваме.

Водещ: А аргументът "некоректен несигурен партньор който използва това, което има, като политическо и геополитическо оръжие" би ли могъл, може ли да си представите всъщност?

Еленко Божков: Той е стряскащ, но може да бъде отстранен в разговори и е решен в разговори и преговори, разбира се. Нали затова се водят или биха се водили.

Водещ: Може ли да разчитате на "Газпром", да се уговорите да се продължи договорът и да не вземете танкерите и те в един момент като неприятелска държава, за каквато са ни обявили със 70 изгонени преди това дипломати, отново да направят проблем и вие да излезете идиотите на света? Или друго -да обвържат тези доставки до края на годината с нов дългосрочен договор?

Еленко Божков: Това защо трябва да е лошо - обвързването с нов дългосрочен договор?

Водещ: Питам дали това би било проблем за вас, дали сте склонни на това служебно правителство …

Еленко Божков: Това, което трябва да се мисли и обсъжда и да се разговаря, е да се довършат доставките евентуално. Говоря за хипотеза - да се довършат доставките и недоставените количества в спрения период да могат да се ползват в следващия.

Водещ: Има ли ресурс да минат за кратко време до края на годината от април спрените?

Еленко Божков: Не, не, от началото на следващата година. Като просто се довърши обема на договора.

Водещ: Има ли опасност да се довърши тази хипотеза - да не ни диверсифицират, защото е скъпо и няма къде да се разтовари, защото слотовете са несигурни, да се разчита на "Газпром", което виждам, че ви е по-лесния вариант на хоризонта…

Еленко Божков: Да се върнем на това - всички говорят, че е най-добре да имаме три възможности -  азерски, втечнен и евентуално "Газпром". Нали така, всички казват, че това е най-доброто?

Водещ: Ами не казват всички това по друга причина. Удвояване на азерските доставки възможно ли е или това е блян?

Еленко Божков: Това е хипотеза, върху която разговаряхме и която ни беше изложена от министър Николов в деня на предаването. Той, така, беше сравнително ентусиазиран по въпроса. Сега трябва да говорим отново, да проверим. Много важно е да се намерят докладите, докладните записки от тези командировки на министъра и по тях да се съди.

Водещ: Защо да е важно това?

Еленко Божков: Защото от тях ще стане ясно и документално ясно какво и как са разговаряли.

Водещ: Той се върна и каза: Има възможност за допълнителни количества, трябва инфраструктурата да се осигури.

Еленко Божков: Искам да видя подпис на документ, за да видим какво е станало, да видим на какво може да разчитаме.

Водещ: Това, което обявихте с търга, по-рано го предложиха ГЕРБ. Не търся тука толкова политически…

Еленко Божков: А защо търсите от служебното правителство политически…

Водещ: Не, но Делян Добрев каза в едно интервю, че в рамките на два месеца може с тези търгове да се премине през всички процедури - той говореше за търг за дългосрочен договор от първи януари догодина за неруски газ говорим. А вашият търг е само за краткосрочни доставки, те са само до декември ли, какво предлагате ? Ако аз искам да доставя на България за колко време ще доставям?

Еленко Божков: За евентуално заместване на тези 7 танкера става въпрос. Ние нищо не отказваме. Това, че се провежда проучване и разговори за нови краткосрочни доставки, значи, че се отказваш от тия 7 в рамките до 18-ти август. И липсващата една трета до декември търсим и заместване на възможности.

Водещ: Защо е обявен като краткосрочни доставки търгът?

Еленко Божков: Ами той е краткосрочен до декември какъв да е?

Водещ: Извинявайте много, но от много търсене, ако накрая през зимата останем без газ, какво ще стане?

Еленко Божков: Ще стане лошо.

Водещ: Има ли я тази хипотеза във вашите кошмари и ако трябва всички да минаваме на ток, ще издържи ли системата?

Еленко Божков: В моите кошмари и тези на шефа на ЕСО и в кошмарите на шефа на "Електрохолд" със сигурност има такива ситуации. Тоест, ние имаме лоши кошмари и това е, което трябва да бъде предотвратено.

Водещ: А от първи януари вярно ли е, че с 20% в средата на зимата ще се наложи увеличение на парното?

Еленко Божков: При тези цени на газа Иван Иванов ще бъде принуден просто да свика КЕВР и да промени цената, защото иначе тази разлика, която той ще се опита да покаже колко е, ще се стовари юни месец другата година с двойно по-голяма тежест, пак върху нас.

Водещ: Тоест, върху 30% по-скъпо парно, което още не сме ползвали и платили, ако го имаме, към него добавяме най-вероятно 20% от първи януари поради?

Еленко Божков: Не мога да кажа, това са хипотези.

Водещ: Но казвате - ако няма актуализация в началото на януари след това през юли ще стане още по-страшно. 

Еленко Божков: Това, което е страшното, е следното – цената на газа е 400 лв., Топлофикация го плаща по 400 лв. а й се смятат 120 лв. Всички изчисления са направени при 120 лв.

Водещ: Оттам идва и минусът.

Еленко Божков: Ако не се компенсира, то ще се натрупва и ще дойде момент, в който ще фалира със сигурност топлофикация заради това нещо.

Водещ: Аз ви разбирам, че нямахте отговори на някои конкретни въпроси, днес е петък, вие от онзи ден влизате с достъп до документите, не сте успели всичко да видите. Благодарим ви, ще ви търсим отново.