Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Александър Николов: България запазва позицията си на лоялен и дългосрочен партньор за газовите доставки

Водещ: Газът се превърна в тема, която вълнува всеки българин, особено след започването на войната в Украйна. Гост "На фокус" е министърът на енергетиката Александър Николов. Здравейте. Да започнем от там - България не се огъна пред Путин и пред "Газпром", но за сметка на това Германия и Италия явно позволяват на свои компании да откриват сметки в рубли. Тази информация излезе през агенция "Ройтерс". Запознат ли сте?

Александър Николов: Да, това за съжаление не е нещо неочаквано, няма все още необходимото количество и твърдост на информацията от страна на Европейския съюз, но все пак да не забравяме, че трябва да има и някакви нормални пазарни правила и свобода, които да се спазват също така.

Водещ: Тоест е достоверна информацията, но не е потвърдена официално?

Александър Николов: Не мога да потвърдя, тъй като става въпрос за корпоративни лица. Съответно вземането на решения там би следвало да бъде на търговски принцип и съответния риск.

Водещ: То и ние можем да работим на търговски принцип, обаче явно няма как да стане. Защо според Вас най-бедните са ястреби, а по-богатите си карат по стари правила, бизнес правила?

Александър Николов: Не е точно така, както се описва, тъй като всъщност България, и в частност "Булгаргаз" не е прекратил търговските си отношения. Напротив, по никакъв повод дружеството не е третирало така партньора си - дългогодишния, доколкото така в текущата ситуация може да се нарече "Газпром експорт" партньор по съвсем нормален търговски начин. Всички необходими реквизити на добра воля, търговско поведение, съответните официални писма, кореспонденция и до ден днешен се водят.

Водещ: Според Вас обаче тогава защо успяват да заобикалят правилата Германия и Италия, и по-скоро компании вътре в тях?

Александър Николов: Има специфики в исканията, които са изключително критични и свързани с висока степен на риск. А доколкото става въпрос за едно държавно контролирано дружество, има неща, които не могат да бъдат приети и не могат да бъдат приети едностранно, и не могат да бъдат приети под формата на такъв натиск.

Водещ: Да, Вие го обяснявате от началото на тази криза, просто въпросът е защо Германия, която е една много богата държава, има компании, които могат да търгуват, и Италия по същия начин. А ние сме ястребите, които не могат? Какво се е объркало?

Александър Николов: Не е задължително ние да не можем. Пак казах, че е нещо, което широко се дискутираше дали има техническа възможност да плащаме в рубли. Имаме, но ако всички други детайли са по нормален начин, които запазват контрола и не подлагат "Булгаргаз" на съответния риск, съответно и не излагат цената, която има "Булгаргаз" по дългосрочен договор.

Водещ: В момента как би могло това да се случи, изобщо има ли някакъв контакт в момента с" Газпром"?

Александър Николов:  Естествено.

Водещ: Регулярен, въпреки че са спрели доставките.

Александър Николов: Има задължение "Булгаргаз", чисто търговско, да заявява съответните количества, които са в съответствие с договора.

Водещ: Тоест, независимо дали е от другата страна…

Александър Николов: Точно така.

Водещ: Вие заявявате количества, а някакъв друг човешки контакт?

Александър Николов:  Искам нещо да е много ясно, тъй като от началото на мандата темата е доста гореща, буквално и преносно, аз изключително много бих искал на първо място да благодаря на екипа на "Български енергиен холдинг" и на всяко едно дружество под шапката му. Всичките управителни органи и съответните ръководители на тези дружества имат оперативна свобода да взимат решения. Тоест каквото и да е вмешателство или единовластие няма към момента, но това, което прави екипът на "Булгаргаз" към момента, и това е направено и е установено с проверка на БЕХ, е, че се спазват всички изисквания по договора от българска страна. Това се прави с една-единствена цел – България ще запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор и със съседни държави, и с всички възможни юридически и корпоративни лица.

Водещ: Така да Ви питам, възможно ли е да се възстановят контактите с "Газпром", защото в момента светът гледа да ни помогне, американците да ни захранят с газ, и Корнелия Нинова, вицепремиерът, вчера пред Нова нюз каза, че трябва да се възстановят, да се подновят доставките с "Газпром".

Александър Николов: Това презюмира, че те са спрели, а това не е така. Дружеството от българска страна е задало въпроси, които са свързани с предложението, на които въпроси не е отговорно. В същото време българското дружество спазва всички изисквания на договора и това ни дава едно много важно предимство при съответните арбитражи, очевидно вероятността за настъпване на такива е много висока. България да е защитена и да може да предяви интереса си.

Водещ: Влиза ли в момента руски газ в България?

Александър Николов: Влиза, но не за България, тъй като България по съответните транзитни трасета изпълнява количества и за Сърбия, и за всички съседни държави, дори и за Унгария.

Водещ: Смятате ли, че е права Корнелия Нинова, като казва, че страната ни категорично не може без руски газ и петрол?

Александър Николов: Много зависи от времевата експертиза, към която се реферира, първо, и, второ, по никакъв повод не бих си позволил да коментирам думите на който и да е вицепремиер. Мисля, че всеки има достатъчно ясна визия за себе си в текущата динамична ситуация и въобще в момента, в който се намираме. Да се вадят такива неща от контекста и да се слагат толкова категорични твърдения, не мисля, че е полезно за никого.

Водещ: Въпросът е вярно или невярно е това?

Александър Николов:  В средносрочна перспектива е категорично невярно.

Водещ: Не е вярно. Тоест може би в настоящия момент е вярно, но скоро няма да бъде, това ли казвате?

Александър Николов:  Не мога да кажа скоро, тъй като Европа през последните няколко години, къде от неособено далновидни решения, къде вероятно и с яснота за ефектите, се докара до състояние, в което тази теза е валидна за доста държави. Само че България има конкретни специфики и разполага с конкретни ресурси и възможности за решения. Тоест сега, ако разглеждаме само България, това е невярно, но ако разглеждаме Европа в цялост, цялата матрица, начина на доставки, ако се промени и ако се изключи Русия от уравнението, става изключително трудно. Това ще промени кардинално пазара на електроенергия, ще промени кардинално пазара на всички горива и тогава въпросът е дали Европа е склонна да плати цената.

Водещ: Само да Ви питам, понеже светът върви към това да се отърве от руските доставки на газ, така да го кажа най-грубо, а в същото време България, която има своите проблеми с Русия заради газа, получава помощ отвън от западния свят. Основно имам предвид в един момент, ако ние възстановим отношенията с "Газпром", това как ще изглежда в очите на тези, които сега тичат да наливат газ в България?

Александър Николов:  Две неща са много важни. Първо, България не е прекратявала отношенията с "Газпром експорт". "Газпром експорт" решава да действа, тоест тука е много важната разлика между двата подхода, все още България третира договора си като търговско правоотношение. Само че от другата страна договорът се третира като оръжие за създаване на стрес, едно, и, второ, ако Русия спази същия подход, какъвто наложи на България, Полша, Естония, Финландия, предполагам, че веригата няма да спре, но съвсем учудващо се подбират договори, които са с изтичащ матуритет, тоест скоро ще приключат и така нататък. Русия ще загуби много повече, отколкото Европа. Първо, размерът и структурата на брутния вътрешен продукт на Европа и на Русия генерално са несъизмерими. Второ, зависимостта на Русия от приходите от горива, не само от природен газ, е ужасяваща.

Водещ: Така е и въпреки това Русия губи от войната, но продължава да я води, само за да свършим темата с газа, въпреки че има още много какво да коментираме по нея, а и за да минем и по други теми. Кажете ми само за тези кораби, които чакаме да пристигнат с американския газ, ще потвърдите ли вече дати по начина, по който и премиерът Кирил Петков наскоро в студиото на "На Фокус" говори по тази тема, кога пристигат?

Александър Николов:  Няма да потвърдя, ще кажа защо. В момента всички държави са в изключително тежко положение.

Водещ: И той това каза. И понеже се преговаря, за да не разберат кой е доставчикът за България, не се казват имена на фирми, не се казват подробности.

Александър Николов: Конкретната компания не е чак такъв проблем. Тя ще стане ясна…

Водещ: … или на 23 юни мисля, че каза Кирил Петков.

Александър Николов: Това е факт, оттам нататък всички търговски специфики, детайли с оглед на това да се запази интересът на България ще ги обявим, след като станат реален резултат.

Водещ: Добре, за връзката с Гърция. Може ли да се каже, че това е най-големият газов проект извън сферата на влияние на Русия?

Александър Николов: Извън сферата на влияние на Русия, по отношение на газова инфраструктура има два критични проекта към момента -  единият е интерконекторът Стара Загора-Комотини, другият е терминалът в Александруполис.

Водещ: Кога по тази връзка ще потече газ, защото, доколкото разбирам,  цялото трасе, линейната част вече е завършена?

Александър Николов:  Точно така, оставаме в план-графика, който към момента потвърждава 1 юли, и правим всичко възможно и на ниво регулация, и търговска експлоатация да стартира максимално бързо.

Водещ: Късам живо месо, като вървя в разговора, защото имам още много въпроси, които искам да Ви задам на тема газ, обаче няма да Ви ги задам, защото има и други важни теми. Кажете ми, ще се възползвате ли Вие от 25-те стотинки по-евтино гориво, малко така шеговито да Ви попитам, влизайки в тая тема?

Александър Николов: Ами не знам как да отговоря на този въпрос, тъй като няма верен отговор на това нещо. Има ситуации, в които личното битие на хора от административната или изпълнителната власт се смята, че е референция към това какво правят за обществения интерес. Аз не мисля така.

Водещ: Тоест не бихте се възползвали, ли казвате, заради обществената си функция или обратното?

Александър Николов: Не, генерално има голяма част от текущия кабинет, които достатъчно лична щета са поели, дори на база приходи, и това се вижда и от декларациите в съответните органи.

Водещ: Вие от тях ли сте?

Александър Николов: Не искам да коментирам в лично качество, тъй като много се злоупотребява, има достатъчно лесно достъпна обществена информация относно всичко. Това, че правителството предприема стъпка,  така че да могат всички граждани да се възползват от отстъпка за горивата, мисля, че е правилно. Естествено че в по-дългосрочен момент, в който има възможност да се съберат повече данни, да се направи конкретен анализ, насочената помощ към най-нуждаещите се е по-добрият сценарий.

Водещ: Ясно ли е кога ще се случи тази помощ точно?

Александър Николов: Не мога да говоря от името на вицепремиера и министър на финансите.

Водещ: Тоест все още и Вие не знаете.

Александър Николов: Горивата като такива са отворен пазар в България,  съответно там основна роля имат съответните регулатори - Министерството на икономиката и Министерството на финансите и бидейки отворен пазар, по-скоро това, което трябва да се прави, е да се засилва конкуренцията, така че цената да е максимално добра.

Водещ: Тоест очаквате да се случи съвсем скоро, предполагам?

Александър Николов: Надявам се да се случи.

Водещ: Защото иначе върви, виждаме, по колонките цената нагоре много щастливо в момента.

Александър Николов: Още преди десетина години за пръв път коментирах в позицията си тогава на човек, който търгува подобни продукти на международни пазари, че има някои странности на българския пазар на петролни продукти.

Водещ: Да кажем, че в момента се случват неща, които звучат картелно, като вдигане на цени, които да убият тая компенсация, това ли казвате?

Александър Николов: Не, не бих си позволил да спекулирам с картел и така нататък, но да кажем, дори лично аз мисля, че Комисията за защита на конкуренцията би следвало да има доста по-широк експертен потенциал.

Водещ: Трябва ли да направят проверки в момента според Вас, конкретно в момента?

Александър Николов: Не бих си позволил също такава препоръка…

Водещ: Е, позволете си нещо.

Александър Николов: Добре, да кажем така, пазарът и всички променливи в цената на горивото са ясно проследими, тоест някой, ако иска да изследва защо цената за крайния потребител е такава или друга, лесно може да намери отговор.

Водещ: Да кажем, че бихме могли и ние да ги призовем като граждани да направят подобна проверка?

Александър Николов: Възможно е всеки един гражданин с добро математическо разбиране да установи на какъв етап от производство и достигане до крайния  клиент каква печалба остава или не.

Водещ: Токът и парното ще останат за друг път явно, но все пак токът за битовите потребители ще расте ли, кажете това нещо, за да може да минем на политически теми в края на разговора ни?

Александър Николов: Цените в България се определят от комисията, от независимия регулатор.

Водещ: Вашите индикации какви са, ще расте ли?

Александър Николов: Ако трябва да коментирам от позицията на енергийната система, тя разполага с достатъчен ресурс, за да може да няма чувствително поскъпване. Оттам нататък какви ще са решенията на комисията и каква ще е политиката, която регулаторът ще води занапред, ще видим след 1 юли. Мисля, че промените там, които бяха направени, са с ясна визия и те ще доведат до съответния резултат.

Водещ: Вие сте министър от ИТН, кога за последно говорихте с Вашия лидер Слави Трифонов?

Александър Николов: Беше преди няколко дни, съвсем скоро.

Водещ: Въпросът е коментирахте ли това, че "Има такъв народ" може да напуснат коалицията до дни, каквато информация излезе вече?

Александър Николов: Не. Първо ангажиментът, който аз съм поел, е да си върша работата максимално добре, до времето и до капацитета, и до ограниченията, които съществуват. Оттам нататък политически решения, структура на коалиции и такива теми се обсъждат на съвсем различно ниво.

Водещ: Това означава ли, че ще останете на поста си и независимо дали коалицията се разпадне, или не, тоест няма да подадете оставка?

Александър Николов: Много хипотези са.

Водещ: Но са ясни отговорите, които можете да дадете въпреки хипотезите.

Александър Николов: Ако е необходима моята оставка, аз мога да си я подам във всеки един момент. Честно казано, за мен ще бъде огромно облекчение на фона на това, което се случи, и на фона на атаки, в по-голямата си част абсолютно безпочвени, които се водят срещу екипа, който се опитва буквално 24 часа да се справя със ситуацията. Искам наистина да им благодаря за това, което правят.

Водещ: Ще бъдете ли пред тази дилема, ако се разпадне коалицията все пак?

Александър Николов:  Няма дилема. Отговорът е същият, какъвто е и на предния въпрос. Има хора на съвсем различно ниво, които взимат тези решения.

Водещ: Много Ви благодаря за това гостуване.

22 май 2022 г. - Нова телевизия