Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Пламен Данаилов: Нормално е в края на отоплителния сезон хранилището в Чирен да има малки запаси от природен газ

Водещ: Здравейте, първият ни гост днес е Пламен Данаилов, заместник-министър на енергетиката от "Има такъв народ". Здравейте.

Пламен Данаилов: Здравейте, благодаря за поканата.

Водещ: Моля. Сега обаче започвам с един политически въпрос, макар че енергийните въпроси към вас са страшно много. Битката за шеф на БНБ обаче загрубя. Не ми изглежда да е като между партньори. Може ли да доведе това до разрив в коалицията?

Пламен Данаилов: Не, тази коалиция не е създадена за един пост или за определени постове. Със сигурност постът на гуверньор на Българската народна банка е изключително важен. Така че, очаква се този гуверньор, който заеме поста, да преведе България към тази трансформация от една страна - приемане на еврото, от друга страна - дигиталната трансформация на цялата банкова индустрия, която предстои и на европейско ниво, включително и в България. Така че наистина е важен, но хубаво е, че имаме двама кандидати, които да сравним. Моят личен избор, разбира се, както казахте, аз съм част от "Има такъв народ", е господин Любомир Каримански - изключителен професионалист. Сигурен съм, че той ще се справи с поста на гуверньор на БНБ.

Водещ: Да, това е безспорно така. Това, което казвате вие, че ще застанете зад господин Каримански, тук няма логика, по която да очаквам друго да ми отговорите. Въпросът е в това, че две партии от една управляваща коалиция издигат двама кандидати. Като се стигна и до престрелка - изказването на Минчев, изказването на Лена Бориславова, след това постът на Слави Трифонов и обръщението на Каримански показва, че напрежението изобщо не е в рамките на допустимото между двама кандидати.

Пламен Данаилов: Ами напрежението между двамата кандидати, тоест това, което трябваше да видим и да разберем за двамата кандидати, се случи миналата седмица в четвъртък, когато беше изслушването. Успяхме да се запознаем или за тези, които са искали да се запознаят с тяхната позиция по всеки един от ключовите въпроси как ще се развива банката и какво предстои.

Водещ: Да, но битката е на политическо междукоалиционно ниво. Директно питам, смятате ли, че това може да породи трус, защото Бориславова каза неща, които очевидно са смутили Каримански и той каза за Бориславова неща, които очевидно би трябвало да я смутят.

Пламен Данаилов: Не. Отговорът ми е не. Няма да породи трус, коалицията ще остане стабилна и изборът на БНБ няма да събори коалицията.

Водещ: Добре, тогава минаваме към доставките на природен газ. От една страна - можем ли да плащаме в рубли, но това е единият въпрос . По-важният въпрос е с какви запаси от газ разполагаме в момента?
Пламен Данаилов: По принцип, ако искате отзад напред. Нормално е в края на отоплителния сезон да има сравнително малки запаси. Ние в Министерството на енергетиката такъв кризисен щаб сформирахме още в началото на февруари, когато се видя, че конфликтът между Украйна и Русия започна да ескалира. Разбира се, не сме предвиждали война, това беше най -тежък сценарий, предвиждахме все пак затруднения и заради това под специално наблюдение са и количествата природен газ в Чирен.

Водещ: Колко е? Кажете, защото аз прочетох около 20%. Вярно ли е?

Пламен Данаилов: Да, малко под 20% е в момента.

Водещ: Защо е толкова малко?

Пламен Данаилов: Защото това е нормалната логика. Даже количествата са разчетени да бъдат изразходвани до края на март и да започне от май месец новият сезон, по който да се нагнетява количество.

Водещ: Казвате, това количество не е малко. Естествено е. А продавали ли сме газ от Чирен за Румъния и други страни?

Пламен Данаилов: Когато се взимат заявки, за да се удовлетворят количествата за природен газ основно през зимния сезон за топлофикациите и най-вече за Топлофикация-София, се работи на база на дневните им заявки, които те пускат, обаче предварително. Когато е по-топъл денят, не може да се изпълнят дневните заявки. Това количество по правила и по закон трябва да бъде продадено. Всичките количества са продадени на печалба, няма някакви съмнителни сделки.

Водещ: Аз нямам съмнения, че на печалба е продадено. Въпросът е в тази кризисна ситуация ние оставаме с двайсетина процента капацитет в Чирен и с какво друго разполагаме?

Пламен Данаилов: И другото, това е газът по тръбите, защото нали това са големи тръби, в тях има също газ. За да може да има налягане, трябва да има и газ в тръбите. Разбира се, пак казвам, нормалната ситуация е количествата газ в Чирен да бъдат разчетени така, че да подпомогнат отоплителния сезон. Защото цената при нормална ситуация през зимния сезон е по-висока, отколкото през летния и затова са необходими количествата в хранилището, за да се балансира цената.

Водещ: Тоест лятото да купуваме по-евтин газ.

Пламен Данаилов: Точно така.

Водещ: Въпросът обаче сега е ние ще можем ли да купуваме изобщо, имаме ли рубли, ще можем ли да плащаме в рубли, застрашен ли е отоплителният сезон следващият, пък и не само отоплителният сезон, не само парното е на газ?

Пламен Данаилов: Не само парното е, защото немалка част от индустрията работи на природен газ. Застрашен ли е отоплителният сезон? С изграждане на връзката България-Гърция, интерконекторът, би трябвало да разрешим до голяма степен и този проблем. Също така се работи и по доставки на втечнен газ, така че да можем да компенсираме евентуално и прекъсване на природния газ. Разбира се, това е изключително тежка ситуация

Водещ: Има ли индикации, че може Русия да ни врътне кранчето, както популярно се изразяват?

Пламен Данаилов: Ами към момента индикации няма. Количествата се доставят редовно, изобщо не само за България, а за целия Европейски съюз, така, както са договорите. Разбира се, ситуацията с плащане в рубли е малко по-необичайна, тя е нещо, което дойде в последната седмица и стана факт в петък.

Водещ: Имаме ли решение за това? Ето има един вариант, който е пуснат, това ли е вариантът?

Пламен Данаилов: Горе-долу. Самото писмо, което е като декрет,  добре описва този вариант, да може да се продължи да се плаща в долари и в евро, превалутирането в рубли ще става в една допълнителна сметка, която се открива в Газпромбанк. Разбира се, много е важно, ако се стигне до това превалутиране на какъв курс ще е.

Водещ: Това щях да попитам, това няма ли да оскъпи прекалено много при превалутиране?

Пламен Данаилов: Не, както може да оскъпи, така може и да намали цената.

Водещ: Заради срива на рублата ли?

Пламен Данаилов: Тя рублата поскъпна в последните няколко седмици. Въпросът е, когато става въпрос за месечно плащане, защото доставките на природен газ се плащат за месец, дали ще има авансово после допълнителни изравнителни. Дали се стремим към средномесечен курс, дали е спот, тоест на деня курс. Това не е ясно. Но по-важното е правният анализ и правният анализ показва, че в по-голямата си част над 97% от договорите не предвиждат плащане в друга валута. Договорите, които са с доставчика Газпромекспорт и различни клиенти от Европейския съюз не предвиждат плащане в други валути освен в долари и в евро. Тоест ние ще нарушим ли договорът и изобщо до какво води това.

Водещ: Това решение го чакаме да дойде от Европа за всички страни-членове на Европейския съюз или всяка страна ще взема собствено решение съгласно нуждите и проблемите?

Пламен Данаилов: Не, ще има един общ отговор. Както има единен общ отговор на войната и единен общ отговор за санкциите и както всички страни членки на Европейския съюз са включени в списъка на неприятелските държави за Русия, така ще има и от ЕС.

Водещ: Кога ще имаме този общ европейски отговор?

Пламен Данаилов: Малко по-сложен е анализът, очакваше се да стане до днес. Предполагам трябват още няколко може би часове или дни, но ще стане със сигурност тази седмица.

Водещ: Към финала на тази тема. Имаме ли вариант, в който Европейският съюз предполагам вие разигравате различни варианти, ЕС казва "не няма да плащаме в рубли, включително и по схемата с превалутирането". Защото това е някакъв обходен път, но на практика си е плащане в рубли. Въпросът е, ако тогава Путин каже "не съм съгласен да ми плащате в евро", имаме ли достатъчно газ? Ето сега си спомням, ще прочета точно, че Байдън и Урсула фон дер Лайен договориха 15 милиарда кубични метра газ. От тях за България предвидено ли е нещо, от американския?

Пламен Данаилов: Това е един вид споразумение, въпросът е къде точно ще бъдат доставени. Разбира се, тъй като е общоевропейско, ще има договорка и за България. Но тези 15 милиарда не са достатъчни за цяла Европа, както и допълнително договорените още допълнителни над 50 милиарда или 55 милиарда кубични метра втечнен газ. Това също няма да е достатъчно. Нуждите на Европа са малко по-големи. Ами до следващия зимен период се работи с всичките потенциални доставчици, които са и около нас - от Израел и от Катар и от Алжир, да доставят и те втечнен газ. Обаче и те имат своите дългосрочни договорки, надявам се съвсем скоро да има решение общоевропейско. Но, убеден съм, че няма да се стигне до криза с доставките на природен газ.

Водещ: А ще се стигне ли до криза с цената на тока за битовите потребители и след падането на мораториума?

Пламен Данаилов: Не, няма да се стигне. До края на регулаторния период, който е до края на юни, ще работим с цената, с която всички битови потребители - аз, вие - ще плащаме цената за електроенергията, такава, каквато и досега сме плащали. От юли месец има нов регулаторен период. Даже и да има увеличение, то ще е минимално. Разиграват се различни варианти, в които да може да така да бъде направен балансът, че да не се стигне до някакво сериозно увеличение или, пак казвам, ако е увеличение, то да е съвсем минимално, което все пак да отчете увеличените разходи на електропреносните и електроразпределителните дружества.

Водещ: Какво се случи с проверката в ПАВЕЦ Чаира, вие подозирахте включително и саботаж. Какво се случва там? Проверихте ли и изяснихте ли каква е тази авария?

Пламен Данаилов: Министерството на енергетиката не е излизало с такова съобщение за саботаж. Разбира се, не трябва да се изключват всичките възможни варианти, направени са необходимите проверки. Очакваме доклада от няколко независими източника, които провериха случващото се. Сега ПАВЕЦ Чаира защо е важен за нашата система да обясним и защо е такъв фокусът на Министерството на енергетиката. Той играе ролята на балансираща централа, тя не може да работи в постоянен режим. Тя 7-8 часа може да работи да отдава електроенергия и после между 10 и 12 часа трябва да тегли електроенергия, за да върне водата обратно, за да може пак да работи. Да вземем за пример последните няколко дни, когато имаше цена на електроенергията 500 лв. на мегаватчас в пиковите часове и два лева на мегаватчас в късните вечерни часове, когато няма почти никакво потребление. Точно в такива часове трябва да работи ПАВЕЦ Чаира, когато е 500 лв. да го пуснем да работи и да вкара електроенергия в системата, така че да падне тази висока цена и когато е ниска цената да го пуснем обратно в помпен режим, тоест да качва водата и да хаби електроенергия, тоест да харчи електроенергия, за да балансира и двете цени, да скъси тази огромна амплитуда, това е 250 пъти разлика в цената. Затова работим да имаме поне действащи два агрегата, всеки един от тях е по 200 мегавата и съвсем скоро да можем да имам яснота кога ще бъде пуснат и авариралият.

Водещ: Какво вие знаете във връзка с онзи меморандум с GEMCORP за доставка на зелени енергии и алтернативни източници на газ. Какво ще се случи, ако меморандумът бъде реализиран? Оставяме тук всички останали съпътстващи сюжети около този меморандум.

Пламен Данаилов: Нека първо да изясним - този меморандум е за търсене на инвеститори. Тези компании са се ангажирали да намерят инвеститори в зелена енергия, включително и за производство на батерии. Той не е обвързващ по никакъв начин, няма поети ангажименти и задължения от страна на българската държава. Все пак, това е една голяма международна институция, която работи на различни пазари. Това е нормалният начин, по който се търсят големи стратегически инвеститори.

Водещ: Те просто трябва да търсят хора, които да инвестират у нас в зелена енергия и оперативни източници на газ. Не, че те ще дадат тези пари, не че те ще го направят, а те ще търсят инвеститори?

Пламен Данаилов: Да. Те ще търсят инвеститорите и ще ни помогнат в този процес. Разбира се, самата компания също има собствени ресурси.

Водещ: Добре, говори се за един милиард. Какъв е този милиард? Кой ще го дава? Какво ще се случи с него? Знаете заглавията са "Меморандум за 1 милиард долара"

Пламен Данаилов: Това е условното разбиране, че те могат да подпомогнат да намерят инвеститори в рамките на този …

Водещ: Които инвеститори да инвестират един милиард у нас.

Пламен Данаилов: Да, точно така.

Водещ: Никакви финансови ангажименти на държавата.

Пламен Данаилов: Никакви финансови ангажименти, държавни гаранции, няма такива. Нека да разсеем всякакви съмнения относно това дали държавата поема. Държавата не е поемала никакви ангажименти.

Водещ: И този меморандум няма нищо общо с това, което е заложено в плана за устойчивост за завода за батерии?

Пламен Данаилов: Да. Това е нещо съвсем отделно, така е.

Водещ: Разбрах ви. Благодаря за този разговор.

 

4 април 2022 г.

"Лице в лице", БТВ