Акценти

 • Честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

  Честваме 115 години от обявяването на Независимостта на България

  На 22 септември 1908 г. се случва едно от най-значимите събития в съвременната история на нашата Родина. Преди 115 години на този ден България обявява своята Независимост и утвърждава ролята си на европейската и световната политическа сцена. Куражът и устремът за единение на българския народ са силите, които водят предците ни по пътя към успеха.

  прочети повече
 • Детска градина "Слънце" в Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална енергия по европейски проект

  Детска градина "Слънце" в Ямбол ще се отоплява и охлажда с геотермална енергия по европейски проект

  Детска градина "Слънце" ще се отоплява и охлажда с геотермална термопомпена инсталация по проект "Изграждане на нова инсталация за използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане в сградите на Детска градина "Слънце", гр. Ямбол". Общата му стойност възлиза на 812 860,86 лева, като 85% са осигурени съгласно Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 по програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност", на която Министерството на енергетиката е програмен оператор.

  прочети повече
 • Активните дискусии за бъдещето на въгледобива продължиха със среща в Раднево

  Активните дискусии за бъдещето на въгледобива продължиха със среща в Раднево

  С общи усилия можем да направим прехода възможно по-плавен и по-безболезнен за засегнатите. Около това мнение се обединиха участниците в дискусия, посветена на бъдещето на енергийния комплекс „Марица-изток“, която се проведе по инициатива на „Мини Марица–изток“ ЕАД в Раднево. В срещата участваха министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министър Красимир Ненов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, областният управител на Стара Загора Ива Радева, синдикалисти, представители на неправителствени организации, на научната общност, фирми от региона и други заинтересовани лица.

  прочети повече

Предстоящи събития

всички

Новини

Задълбочаването на енергийното сътрудничество между България и Обединeните арабски емирства беше обсъдено днес на среща в Министерството на енергетиката

Задълбочаването на енергийното сътрудничество между България и Обединeните арабски емирства беше обсъдено днес на среща в Министерството на енергетиката

Възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество бяха сред акцентите по време на срещата между министъра на енергетиката Румен Радев и посланика на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми. Срещата се проведе в Министерството на енергетиката. В нея участваха заместник-министър Николай Николов и експерти от международната дирекция.

още

Актуални теми

Резултати от проучване на ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Резултати от проучване на ефектите от програмата за компенсации за високите цени на електроенергията

Мерките за подпомагане на компаниите да се справят с високите цени на електроенергията са намалили негативните последици върху бизнеса. Тези мерки са осигурили възможност да бъде ограничено също и поскъпването на мрежовите услуги за всички крайни потребители при запазване на финансовата стабилност на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи. Това става ясно от проведено допитване за ефектите на програмата за компенсации за високите цени на електроенергията от 1 октомври 2021 г. до 31 март 2023 г. сред българския бизнес.

още

За обществено обсъждане

МЕ провежда консултации по Доклад за екологична оценка и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България

Днес, (19.09.2023 г.), на основание чл. 20, ал. 1, ал. 2, т. 1 и ал. 4 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка за планове и програми (Наредба за ЕО) и чл. 74, ал. 2 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, Министерство на енергетиката съобщава на обществеността, заинтересованите органи и трети лица за открита процедура за провеждане на консултации. Консултациите по изготвения доклад за ЕО и проекта на актуализирана Стратегия за управление на ОЯГ и РАО в България – Национална програма в съответствие с Директива 2011/70/Евратом започват от датата на публикуване на настоящото съобщение и са със срок 30 (тридесет) дни (от 19.09.2023 г. до 18.10.2023 г., включително).

още

Антикорупция

Контакти

Адрес: София, 1000, ул. "Триадица" 8, Tел.: +359 2 9263 152

Е-мейл: e-energy@me.government.bg; Пишете ни

Пресцентър: Тел.: +359 2 9263 116,

+359 2 9263 288, +359 2 9263 304; press.energy@me.government.bg