Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Споразумение между енергийните министерства на България и Република Корея ще насърчава връзките между двете държави

Споразумение между енергийните министерства на България и Република Корея ще насърчава връзките между двете държави свали снимката

Нашата страна има интерес да си сътрудничи със Сеул за съвместни покупки на втечнен природен газ

Министерството на енергетиката в България и Министерството на търговията, индустрията и енергетиката в Република Корея ще подготвят и подпишат споразумение за сътрудничество, чрез което да насърчат взаимните контакти в енергийната сфера. За това се договориха министърът на енергетиката Владимир Малинов и посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Бе Дженгин.

„Българската страна е силно заинтересована да задълбочи сътрудничеството си с Република Корея в енергийната област, където имаме сериозен потенциал за развитие“, каза министър Малинов. По неговите думи, задълбочаването на двустранните връзки на основата на високото технологично развитие на азиатската страна и българският опит и традиции ще осигури отлични перспективи за обмяна на ноу-хау и експертиза между двете държави.

Ядрената енергетика е само една от потенциалните сфери за задълбочаване на сътрудничеството, но този процес може да обхване също и развитието на ВЕИ, системи за съхранение и природен газ, съгласиха се министър Малинов и посланик Дженгин.

Припомняме, че с решение на Народното събрание от 23 февруари 2024 г. южнокорейската компания „Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън“ бе избрана за провеждане на преговори за потенциален строител на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000 на американската Уестингхаус.

„Този проект е сред ключовите приоритети на настоящето правителство в енергетиката. Той е от стратегическо значение както за енергийната сигурност, така и за успешно изпълнение на целите за декарбонизация“, подчерта министър Малинов.

Потенциалното сътрудничество на пазара на втечнен природен газ бе друга дискутирана тема между министър Малинов и посланик Дженгин. Република Корея е един от най-големите вносители на енергийния продукт в света. Българската страна има сериозен интерес от съвместни покупки, които могат да осигурят допълнителна диверсификация и енергийна сигурност, информира министър Малинов.    

отпечатай тази страница