Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Молдова разчита на България за гарантиране на енергийните доставки

Молдова разчита на България за гарантиране на енергийните доставки свали снимката

"Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни газови доставки след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия". Това подчерта министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на среща с българския енергиен министър Владимир Малинов. Двамата обсъдиха ключовата роля на концепцията за Вертикален газов коридор за Югоизточна Европа. Те се обединиха около това, че реализацията на проектите за увеличаване на капацитетите за пренос между Гърция и България и България и Румъния в най-кратки срокове е от ключово значение за енергийната сигурност на региона.

"България ще продължи да подкрепя Молдова и Украйна в осигуряването на достъпна и сигурна енергия. Диверсификацията на газовите доставки и намаляването на зависимостта от Русия продължават да са наш общ приоритет", каза министър Малинов. По думите му Молдова може да разчита на алтернативни доставки от терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция, за които българската страна разполага с резервирани капацитети. "Именно чрез маршрута на Вертикалния газов коридор, през добре развитата българска газопреносна мрежа, ще бъде осигурен достъп до втечнен природен газ от сигурни източници за Югоизточна Европа", акцентира Малинов.

Двамата се обединиха около това компаниите "Булгаргаз" ЕАД и молдовската АО "Енергоком" да си сътрудничат с цел постигане на конкретни договорености за осигуряване на доставки за Молдова.

 

отпечатай тази страница