Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Към 17 часа в неделя всички проблеми в мрежата високо напрежение са отстранени

свали снимката

Няма повишаване на радиационния фон, категоричен е министър Радев

 

Към 17 часа в неделя практически всички проблеми в мрежата високо напрежение са отстранени. Над 20-те подстанции, в които имаше аварии, са поправени. Остават проблеми, които засягат мрежи средно и ниско напрежение, работата по които продължава. Това обявиха на брифинг в Министерството на енергетиката министър Румен Радев и изпълнителният директор на ЕСО ЕАД Ангелин Цачев. Министър Радев благодари специално на стотиците екипи, работили при изключително тежки метеорологични условия за отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването.

На територията на „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД над 770 населени места остават без захранване. Те са главно в областите Благоевград, Видин, Враца, Монтана, Перник, Плевен, София област, Ловеч, Кюстендил. На територията, обслужвана от „Електроразпределение юг“ АД, все още има 55 населени места без захранване – основно в Старозагорския, Хасковския и Сливенския регион. В областите, където работи „Електроразпределение Север“ АД, около 770 населени места все още нямат електроснабдяване, стана ясно от данните, изнесени по време на брифинга. Екипи от всички засегнати дружества продължават работа на терен и техният професионализъм направи възможен факта, че в рамките на деня засегнатото от липса на електрозахранване население да бъде намалено наполовина, изтъкна енергийният министър.

Снабдяването с природен газ е нормално. Без топлоподаване в София са абонати от жк „Надежда“, бул.“Данаил Николаев“ и ул. „Бяло море“.

Няма завишаване на радиационния фон в страната, акцентира още министър Радев по повод появили се по-рано през деня спекулативни твърдения. Стойностите са многократно под допустимите норми и те са видими в реално време на различни площадки както в 100-километровата зона около АЕЦ “Козлодуй“, така и в София и на други места в страната.

отпечатай тази страница