Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

България разчита на ядрената енергетика като основен базов източник на енергия

свали снимката

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев на първата Среща на върха за ядрената енергия в Брюксел

Основното предизвикателство пред България в процеса на енергийна трансформация е постепенната замяна на използването на енергия от въглища. За да може успешно да се замени енергията от изкопаеми горива, е нужен друг базов източник на енергия. Нашата визия е, че това са ядрените мощности. Това заяви българският министър на енергетиката Румен Радев на първата Среща на върха за ядрената енергия, която се проведе в Брюксел на 21 март 2024 г. Той допълни, че причината страната ни да се обърне към ядрената енергетика е, че имаме над 50-годишен опит с експлоатацията на ядрени съоръжения, при спазване на най-високите стандарти на безопасност. Министър Радев допълни, че страната ни цели да удвои ядрения си капацитет до 2035 г., но сред другите ни приоритети в сферата на енергетиката е мащабното разширяване на мрежата и електроенергийната свързаност, както на местно ниво, така и с нашите съседи и приятели от Румъния, Гърция, Западните Балкани, Турция и целия Черноморски регион.

Той допълни, че страната има и голям хидроенергиен потенциал, а към този своеобразен скелет от базови мощности, е най-добре да се добави мускулатурата на енергията от възобновяеми източници.

Съвместни домакини на Срещата на върха за ядрената енергия бяха Белгийското правителство на ЕС и Международната агенция за атомна енергия. Форумът беше съпредседателстван от министър-председателя на Белгия Александър Де Кроо и генералния директор на МААЕ д-р Рафаел Мариано Гроси.

Това е най-високият международен форум, фокусиран изключително върху темата за ядрената енергия и ядрената енергетика. Той следва историческото включване на ядрената енергия в Глобалния преглед, договорен на 28-ата сесия на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28) в Дубай през декември 2023 г., който призова за ускорено внедряване на ядрената енергия, заедно с други нисковъглеродни енергийни източници.

Делегацията на България беше водена от премиера Николай Денков, който в изказването си подчерта важната роля на ядрената енергия за гарантиране на националната, регионалната и глобалната енергийна сигурност. Той също припомни, че България има доказан дългогодишен опит в безопасната и сигурна експлоатация на атомна централа, както и в извеждането от експлоатация на ядрени блокове. Друг акцент в изказването му беше инвестирането в ново поколение ядрени технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на енергийната стратегия на страната.

Участниците в срещата на върха излязоха и с обща декларация, с която препотвърдиха ангажимента си да превърнат ядрената енергетика в основен компонент от общата стратегия за намаляване на въглеродните емисии, да подсигурят енергийната сигурност, да увеличат енергийната гъвкавост и да промотират дългосрочно устойчиво развитие на прехода към чиста енергия. Фокус в декларацията беше и създаването на подходящи условия за подкрепа и конкурентно финансиране на изграждането на нови ядрени мощности, както и удължаването на живота на съществуващи такива. Лидерите се обединиха около тезата, че са нужни повече усилия за мобилизиране на публично финансиране и проучване на възможностите за привличане на частни капитали, и призоваха международни организации и институции да подкрепят по подходящ начин условията за развитие на ядрената енергетика.

Целта на Срещата на върха беше да събере държавни и правителствени ръководители от целия свят, които да подчертаят ключовата роля на ядрената енергия за намаляване на използването на изкопаеми горива, повишаване на енергийната сигурност и стимулиране на икономическото развитие, включително чрез национални планове за пълноценно използване на потенциала на ядрената енергия. Събитието отправи силно обединено послание към международната общност за значението на ядрената енергия и ядрените технологии като средство за борба с климатичните промени и постигане на целите за климатична неутралност.

European Nuclear Alliance Leader’s declaration

 

отпечатай тази страница