Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Жечо Станков: Не незаконният добив около Перник е причина за обявеното бедствено положение

Жечо Станков: Не незаконният добив около Перник е причина за обявеното бедствено положение свали снимката

Стартират действия по криминализиране на незаконния добив на всички природни богатства

Междуведомствена работна група ще подготвя законодателни промени, свързани с незаконния добив

"След като вчера бях на място на инцидента и днес събрахме цялата първична геоложка експертиза, експертите от Министерството на енергетиката и дори ликвидаторите са на мнение, че не незаконният добив е причина за обявеното бедствено положение в Перник". Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на пресконференция във връзка със свлачището в пернишкия квартал "Рудничар". Той бе категоричен, че Министерството на енергетиката не бяга от отговорност , нито пък прехвърля темата към други институции.

"Парадоксът в случая започва още през 1975 г., когато се взема решение за изграждане на жилищни постройки в района на квартал Рудничар", каза заместник-министър Станков. По неговите думи голямото количество вода в земните също недра допринасят за свличането на скалните маси. Жечо Станков припомни, че експерти от Министерство на енергетиката извърши две проверки за незаконен добив в района на град Перник. "Стартираме действия по криминализиране на незаконен добив не само на въглища, а на всички природни богатства в страната", заяви заместник-министърът. По думите на Жечо Станков вече има подготвени текстове за промяна на Закона за подземните богатства, които целят ефективното задържане на нарушителите. Подготвените законодателни промени се обсъждат междуведосмтвено днес в Министерството на енергетиката и се очаква внасянето им в Народното събрание в най-кратки срокове.

"Нашата цел  е да успокоим гражданите на град Перник и да вземем всички превантивни мерки за предотвратяването на бъдещи инциденти", категоричен бе заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

отпечатай тази страница