Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министерският съвет предостави дерогация от ограниченията за руски доставки за АЕЦ "Козлодуй", свързани с военните действия в Украйна

свали снимката

"Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части, материали и услуги във връзка с войната в Украйна. Правителството предостави дерогация, за да може АЕЦ "Козлодуй" да закупи необходимите  материали и резервни части, така че да се обезпечат планираните годишни ремонти и експлоатацията на атомната централа". Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти.

Министър Христов допълни, че това решение е от критично значение за сигурността на АЕЦ "Козлодуй". "Става въпрос на резервни части, услуги и материали, за които все още не сме намерили алтернативни доставчици.  Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти. Другото направление, по което работим, е за презапасяване с такива части, за да се обезпечи безопасната експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" за следващите няколко години и да се осигури енергийната сигурност в страната", допълни още енергийният министър Христов.

отпечатай тази страница