Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

В знак на стратегическо партньорство Уестингхаус и световнопризнати доставчици на уранов материал подписаха договори в Министерството на енергетиката

свали снимката

В знак на партньорство и готовност за осигуряване на надеждни и сигурни доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", вчера в Министерството на енергетиката американската компания Уестингхаус подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите Камеко и Уренко. Доставките по подписаните договори ще се използват от Уестингхаус за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на Уестингхаус в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво.

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ "Козлодуй", както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ", обясни министър Христов.

отпечатай тази страница