Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов: Всичкият газ, купуван между април и септември 2022 г., е без сертификат за произход

За цялото количество природен газ, което е купувано между месеците април и септември 2022 г., не е изискван сертификат за произход. Това означава, че този газ спокойно може да бъде с произход Русия. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов пред БНТ по повод обвиненията срещу бившето ръководство на Министерството на енергетиката и "Булгаргаз" за нанесени щети за над 88 млн. лв. Снабдяването с природен газ без тръжни процедури и само чрез определени търговци, избрани по непрозрачен начин, оскъпява продукта и нанася щети на всички потребители, изтъкна енергийният министър. Той направи сравнение с цените в други европейски държави – по данни на Евростат през м. април 2022 г. цената в Германия е била 63 евро/мегават, докато в България тя е 79 евро. През следващите месеци тенденцията е същата.

Практиката, наложена от настоящото ръководство на МЕ, е коренно променена – газът се купува чрез тръжни процедури и задължително се изисква сертификат за произход, подчерта министър Христов. И допълни, че това е напълно в синхрон с изискванията на Закона за енергетиката, който е нарушаван системно от предходното ръководство. Законът изисква всички доставки за по-малко от 12 месеца, да минават през тръжни процедури или през борсата.

Към момента цялото количество природен газ за 2023 г. е осигурено, при това – на конкурентни цени, стана ясно още от думите на енергийния министър. Той изтъкна усилията на правителството, благодарение на които това е станало възможно: завършването на интерконектора с Гърция, удвоеният капацитет на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, където България също участва, договореното споразумение за използване на инфраструктурата на турската компания БОТАШ, започналото строителство на междусистемната връзка със Сърбия. Всичко това превръща страната в незаобиколим фактор на газовата карта в региона и разширява значително възможностите за снабдяване на българските потребители на конкурентни цени.

По думите на министър Христов в близките дни предстои да бъдат обявени дългосрочни търгове, при които – благодарение на споразумението с Боташ, което ни дава достъп до турските терминали за втечнен природен газ – се очакват още по-добри условия за доставка. Всички големи световни производители проявяват интерес към тези търгове и преговорите с тях предстоят, изтъкна енергийният министър.

Санкциите трябва да наказват този, срещу когото са насочени. Ако ние ще си разрушим енергетиката, прилагайки санкции срещу Русия в ядрената област, това е неприемливо. Така министър Христов коментира заявеното по-рано от страна на президента Радев намерение България да наложи вето на въвеждане на евентуални санкции срещу Русия за ядрената енергетика. Той припомни, че АЕЦ "Козлодуй" произвежда около една трета от електроенергията в страната, при това – с най-ниска себестойност. Застрашаването на това производство ще нанесе мащабни вреди върху българската енергетика и икономиката като цяло, заключи енергийният министър.

отпечатай тази страница