Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: Продължаваме да се борим за стабилизиране на пазара на природния газ в Европа

свали снимката

 

Необходим е динамичен таван на цената, който да отговаря на световните газови пазари

България и още около 14 държави се обединяваме около позицията, че трябва да има динамичен таван на цената на газа и да се постигне ценово равнище в порядъка между 150-160 евро, но нямаме консенсус с останалите държави. Това каза министърът на енергетиката след извънредно заседание на енергийните министри в Брюксел, Кралство Белгия. По неговите думи начело на другата група са Холандия и Германия, които смятат, че не трябва да има ограничения или, ако има, трябва да са високи, така че да не се активират на практика. "Това са държави, които имат или полза от търговията с газ и съответно високите цени, или изпитват остра нужда от газ", каза още той. Според него с позицията на България се борим за стабилизирането на пазара на природен газ и бе категоричен, че Европа не трябва да плаща повече, отколкото всички останали консуматори по света. 

В рамките на днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", отново не бе постигнато споразумение относно промяната в механизма за корекции на газовия пазар.

"Европейската комисия и Президентството работят усилено в посока намиране на компромис", каза още енергийният министър. Правителството се стреми към диверсифициране доставките на природен газ за страната. По неговите думи вече са направени стъпки в тази посока с посещението на президента Румен Радев в Турция. "Успяхме да  постигнем значителна промяна в международните си отношения. Вместо еднократни помощи в кризисни ситуации, от турска страна са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на природен газ, включително и запазване на капацитет на техния терминал", каза още енергийният министър. Росен Христов обяви предстоящото си посещение в Турция в края на седмицата, в рамките на което ще проведе срещи с представители на турската държавна енергийна компания "Боташ".  "По този начин страната ни ще има възможност да купува природен газ на локално ниво на по-ниски и конкурентни цени от стабилен източник, какъвто е Турция ", допълни министър Христов.

 

отпечатай тази страница