Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Христов: Лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред, без никакви заобиколни и експресни варианти

"С решение на Европейската комисия и на българското правителство вървим по пътя на диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй"". Това каза министърът на енергетиката Росен Христов днес пред журналисти в парламента. "За да стигнем до тук, в Българския енергиен холдинг създадохме специализирано звено за ядрена компетентност, което е на финалната права по сключване на договори с експерти на високо равнище", каза още енергийният министър. По неговите думи експертните лица ще поемат процеса по консултиране и оценка на офертите, които българската държава очаква да получи от минимум две компании. Министър Христов подчерта, че фирмите, които искат да доставят ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", трябва да изминат всички стъпки по лицензиране на горивото, за да бъде гарантирана ядрената сигурност на страната. Създаденият компетентен център има за цел да подпомогне и да консултира, по най-добрия възможен начин, компаниите да изминат целия процес по лицензиране на ядреното гориво.

Днес Народното събрание прие проектозакон, който предлага ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" "Това решение валидира стъпките, които ние вече изпълняваме", заяви Росен Христов. Енергийният министър бе категоричен, че лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред,  без никакви заобиколни и експресни варианти. "На първо място говорим за гарантиране ядрената сигурност на страната, за обезпечаването на работата на АЕЦ "Козлодуй" при диверсификацията на ядреното гориво и за осигуряване на ниски цени на електрическата енергия за битовите потребители", заяви министър Христов.

 

 

отпечатай тази страница