Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй" одобри удължаване на срока на грантово споразумение, подписано с НЕК

свали снимката

НЕК може да използва отпуснатите безвъзмездни средства за завършване на проектите по рехабилитация на производствени мощности до края на 2023 г.

На 8 декември 2022 г. зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков и изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев взеха участие в заседание на Асамблеята на донорите на Международен фонд "Козлодуй” (МФК), което се проведе в Централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. В работата на Асамблеята се включиха представители на Европейската комисия (ЕК) и представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която администрира финансирането.

По време на заседанието беше отчетен напредъкът през последната година на проектите по рехабилитация на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира, осъществявани от НЕК в рамките на грантово споразумение GA049B. В резултат на оценката Асамблеята на донорите постигна важно решение за продължаване на срока на споразумението, което ще позволи финализирането на дейностите по рехабилитация на ПАВЕЦ Белмекен и ВЕЦ "Сестримо", както и допълнителното обследване на хидроагрегатите в ПАВЕЦ Чаира с цел възстановяването им в експлоатация. Централите са ключови производствени мощности в състава на НЕК и имат съществено значение за сигурността и балансирането на електроенергийната система на България. По договора за рехабилитация на каскада "Белмекен-Сестримо-Момина клисура" са завършени 7 от 9 хидроагрегата. Каскадата е в пълна разполагаемост за зимния сезон и ще продължи да изпълнява важната си роля за гарантиране на електроснабдяването в страната. В ПАВЕЦ Чаира се извършват обследвания на ХА4 за установяване на коренната причина за аварията, настъпила през м. март, както и задълбочени анализи на ХА2 и ХА3. Асамблеята на донорите изрази своята подкрепа за начертаните от НЕК стъпки за извършване на задълбочен технически анализ и възстановяване на работата на централата.

 

Допълнителна информация

Международен фонд "Козлодуй" е създаден с рамковото споразумение между ЕБВР и Република България, подписано на 15.06.2001 г. и ратифицирано със Закон, обнародван в ДВ бр. 38 от 12.04.2002 г. Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управлението на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на енергетиката.

МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕК по специална програма ФАР за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове на АЕЦ "Козлодуй".

В съответствие с правилата на МФК и рамковото споразумение, Банката, в качеството й на администратор на фонда, предоставя средства за финансиране или съфинансиране на изпълнението на отделни проекти, след тяхното одобрение от Асамблеята на донорите (контрибуторите), в която решаващ глас има Европейската комисия, в качеството си на основен донор на МФК.

отпечатай тази страница