Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Започва подписването на първите типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията

От утре, 9 ноември 2021 г., министърът на енергетиката Андрей Живков започва подписването на типови договори във връзка с изпълнението на програмата за компенсиране на бизнеса заради растящите цени на електроенергията. Такива договори, с които стартира практическото изпълнение на програмата, ще бъдат сключени с търговците на електрическа енергия, доставчиците от последна инстанция, производителите, които продават директно на крайни небитови клиенти и оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. Първи сред тях, в рамките на утрешния ден са поканени ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, ЕСО ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, Енерго про, ЧЕЗ и ЕВН.  

Сключването на договорите е необходим етап от реализацията на програмата за компенсиране на бизнеса, която предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат подпомогнати с по 110 лв. за всеки мегаватчас използвана електроенергия. Програмата действа в период от два месеца – октомври и ноември, като плащанията по договорите ще се извършват след получаване на положително становище от Европейската комисия.

отпечатай тази страница