Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Теменужка Петкова: CESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество

Теменужка Петкова: CESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество свали снимката

В края на българското председателство на Съвета на ЕС София е домакин на петата годишна министерска среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа

Инициативата СESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество. Радвам се, че в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София е домакин на петата годишна среща на Групата на високо равнище за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е домакин на последния форум в областта на енергетиката от календара на председателството в София.

В годишната среща в столицата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, министри от региона и водещи експерти от Европейската комисия.

Три години след учредяването на инициативата CESEC в София, днес участниците от региона на Централна и Югоизточна Европа направиха преглед на постигнатия напредък по проектите както в газовата, така и в електроенергийната област.

От особена важност за регионалното енергийно сътрудничество е изграждането на липсващата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки, подчерта министър Петкова. Реализацията на проектите за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, вече изграденият интерконектор с Румъния имат ключова роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в региона.

В рамките на форума в София се състояха символични церемонии за начало на строителните дейности по румънската част на проекта България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), както и за началото на инвестициите и строителството на интерконектора Гърция-България. Илюстрация на напредъка по изграждане на междусистемната връзка Гърция–България бяха подписаните документи за газпоровода: решения на националните регулатори за освобождаване на проекта от правилата за достъп, споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод, меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка, предварителни споразумения за междусистемно свързване с ДЕСФА и други.

Участниците направиха преглед и на постигнатия напредък по проектите в електроенергийната област, след като през миналата година на срещата в Букурещ инициативата бе допълнена със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяемата енергия. На символична церемония бе отбелязано повишаването с 30% на капацитета между Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в участъка Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа.

Енергийната ефективност и ВЕИ, като елементи на енергийния преход в региона, също бяха обект на дискусии по време на форума.

отпечатай тази страница