Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Ще се търсят възможности държавните енергийни дружества да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар "ден напред"

свали снимката

Ще се търсят възможности дружествата от държавната енергетика да осигурят допълнителни количества електроенергия за борсовия пазар "ден напред". Това е една от трите мерки за стабилизиране на пазара, обсъдени днес на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране между министъра на енергетиката Теменужка Петкова, председателя на регулатора Иван Иванов, представители на електроразпределителните компании, държавните енергийни дружества и "Българска независима енергийна борса" ЕАД. Обсъждането на мерките е една от инициативите след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество през миналата седмица, на който централна тема бе цената на електроенергията на свободния пазар.

Съгласно ангажиментите по делото "БЕХ Електричество" "Национална електрическа компания" ЕАД, ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД и АЕЦ "Козлодуй" ЕАД следва да осигуряват по 690 МВт електроенергия на всеки час за търговия през платформата „ден напред“ на борсата. От 19-ти януари това количество ще се увеличи над 700 МВт, припомни енергийният министър Теменужка Петкова. По нейните думи осигуряването на допълнителни количества за пазара "ден напред" ще повиши ликвидността и ще гарантира по-голяма предсказуемост при борсовата търговия. Предстои да бъде изготвен анализ за това какви количества електроенергия допълнително може да осигури всяко дружество.

Като втора мярка за стабилизиране на пазара бе обсъдена възможността да бъдат създадени нови стандартизирани продукти за търговия на борсата. В едноседмичен срок електроразпределителните предприятия трябва да дадат своите предложения за такива продукти, които да разнообразят възможностите за борсова търговия.

Ускоряването на обединенията с други пазари в района на Югоизточна Европа също бе набелязано като допълнителна дългосрочна мярка за разширяване на възможностите за търговия и стабилизиране на цените. По данни на изпълнителния директор на "Българска независима енергийна борса" ЕАД Константин Константинов най-напреднали са разговорите за обединение с македонската и румънската борса. До няколко месеца този процес ще има конкретни резултати.

отпечатай тази страница