Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Росен Христов договори с Фраматом обучение за български специалисти в ядрената енергетика

свали снимката

Министърът на енергетиката проведе среща и с френската EDF.

Министърът на енергетиката Росен Христов договори с ръководството на Фраматом обучение и обмен на опит в ядрената енергетика за български студенти и специалисти. На срещата, която се проведе в Париж, френската компания представи опита, който има в няколко европейски държави в организацията на обучение, като подчерта, че за България ще бъде изготвен специален план. “Обменът на опит и знания е сред основните теми и на Алианса от държави от ЕС, подкрепящи ядрената енергетика. В България имаме над 40-годишен успешен опит с АЕЦ „Козлодуй“, но допълнителните знания и достъпът до най-новите технологии и проучвания ще бъдат от полза. Предвид многото проекти за изграждане на нови ядрени мощности в Европа се очаква разкриване на до 450 000 нови работни места в сектора за висококвалифицирани и високоплатени социалисти. Чрез тази програма за обучение ще дадем възможност на наши експерти да се реализират както в страната, така и в чужбина”, заяви министър Христов.

По-рано министърът на енергетиката се срещна и с ръководството на водещата френска енергийна компания EDF, с което обсъди предпроектно проучване и оценка на възможността за изграждане на АЕЦ “Белене”. От френската страна представиха примерен детайлен план какво би включвало подобно изследване. “Важно е за ключови и стратегически проекти да взимаме експертно и информирано решение на база предимствата и недостатъците на всички възможни сценарии. Проектът “Белене” има бъдеще и идеята ни е на основата на пълна и актуална информация парламентът да вземе решение как да продължи развитието му”, подчерта Христов.

Заедно с българския министър в срещите участваха зам.-министър Еленко Божков и началникът на политическия кабинет Любомира Ганчева.

отпечатай тази страница