Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министърът на енергетиката със заявка за диалогичност на форума "Green Week 2023"

свали снимката

"Екипът на Министерството на енергетиката ще търси механизми за проактивна подкрепа на знаещите, можещите и почтените експерти, сподвижници и инвеститори". Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев в началото на панела "Енергийна свързаност и трансформация на базовите енергийни мощности", част от форума Green Transition 2023. 

"Предизвикателствата пред нас са много", каза министър Радев. "Какъв път да изберем, за да сме пълноценна част от общата европейска енергийна система, да сме предсказуем и надежден партньор, като същевременно осигурим достоен житейски хоризонт пред хилядите работещи в отрасъла и техните семейства; има ли адекватни работещи решения за бъдещето на въглищните мощности; какви конкретни стъпки да предприемем сега, а не в неопределеното бъдеще за развитие на ядрени мощности, ВЕИ, геотермален капацитет, системи за съхранение на енергия, нови високотехнологични, нискоемисионни решения в синхрон с климатичните предизвикателства; ще бъдем ли център на енергийна сигурност и стабилност за региона и на каква цена".

Според министъра, намирането на отговори по тези теми започва първо с формулирането на адекватни и обществено значими въпроси, минава през дискусии със заинтересованите страни и с излагането на открити позиции и ангажирани тези.

Министър Радев остана като слушател на панела, за да чуе позициите на различните страни и техните визии за развитието на енергийната свързаност и трансформация.

отпечатай тази страница