Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Вече има реални резултати от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа

свали снимката

"Свидетели сме на пускането в експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура в страната по трасето на "Балкански поток" – 11 километра от българо-турската граница до компресорна станция "Странджа". Това е изключително важен проект както за нашата страна, така и за целия регион и реален резултат от активната ни работа за запазване стратегическото място на България на газовата карта на Европа." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в откриването на първите 11 километра газова инфраструктура от трасето на "Балкански поток". Проектът включва новоизграден преносен газопровод и газоизмервателна станция "Странджа". В официалното откриване участваха също министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят Томислав Дончев, заместник-министърът на нерегетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, държавният секретар по информацията и международното представителство на Унгария Тамаш Менцер, представители на местната власт, депутати и други.

По думите на министър Петкова, проектът е ключов за реализацията на концепцията ни за газов хъб "Балкан". Той ще осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще повиши енергийната сигурност в региона, посочи министър Петкова.

"С реализацията на тези проекти осигуряваме възможност българската икономика да повиши своята конкурентоспособност, използвайки евтина суровина, а съседните ни държави също да се възползват от конкурентни доставки", посочи пред участниците в церемонията министър-председателят Бойко Борисов. Той акцентира върху ключовата роля на нашата страна като основен газоразпределителен център, от което ще имат полза и съседните държави в региона. "Геостратегическото положение на България осигурява дългосрочни предимства за страната. С изграждането на газовата инфраструктура създаваме условия бъдещите поколения да се възползват от тези предимства", посочи Борисов.

отпечатай тази страница