Телефон +359 2 9263 152
Имейл e-energy@me.government.bg
Pin София, ул. „Триадица“ 8

Министър Петкова: Ще работим за запазване конкурентоспособността на индустрията в прехода към декарбонизация

Министър Петкова: Ще работим за запазване конкурентоспособността на индустрията в прехода към декарбонизация свали снимката

"Пред държавите-членки на Европейския съюз днес стои въпросът как по най-рационален начин да оползотворяват енергията. В края на 2016-та година ЕК представи амбициозният пакет Чиста енергия за всички европейци, който обединява мерки, насочени към запазване конкурентоспособността на бизнеса в прехода към декарбонизация. Уверявам българските компании, че в лицето на правителството имат сигурен партньор, защитаващ техните интереси." Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред участниците в конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките". Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на ЕС на Министерство на енергетиката и е организирано съвместно с Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Законодателният пакет "Чиста енергия за всички европейци" обхваща мерки, свързани с енергийната ефективност, енергия от възобновяеми енергийни източници, модела на електроенергийния пазар и регламента за управление. В рамките на първото Българско председателство на Съвета на ЕС Министерството на енергетиката цели запазване темпа на дискусии по пакета, така че да доведем досиетата до успешен край, подчерта министър Петкова. Заложените мерки за преход към чиста енергия целят запазване конкурентоспособността и устойчивостта на индустрията в Европа, ще продължим да дискутираме актуалните въпроси с представителите на енергийните консуматори, каза още тя.

отпечатай тази страница